Biografija, Istorijski

Mateo Strukul – Dinastija Mediči: U ime porodice // Zavirite u život poznate dinastije

By In

DINASTIJA-MEDICI-U-IME-PORODICE-00007423318082Firenca u jeku Humanizma i porodica Mediči u njenom centru. Strukulov roman Dinastija Mediči veličansteno oslikava trnovit put do uspeha jedne od najuticajnijih italijanskih porodica u periodu humanizma i renesanse, kao i njihovu nepokolebljivu borbu da na tom vrhu i ostanu.

 Misteriozna i prevremena smrt patrona i osnivača loze Medičija, Đovanjia de Medičija posužiće kao pokretač lavine događaja koje će vas provesti kroz sve segmente firentinskog života sa sredine 15. veka. Od zavera i ubistava, preko borbe za prevlast između plemića i plebejaca do prikazivanja svih čari života, možda jednog od najplodnijih razdoblja umetnost i književnostI, ova knjiga vas neće ostaviti ravnodušnim.

U centru priče je Đovanijev sin, Kozimo koji će se, sa svojim bratom Lorencom, naći na čelu bankarskog carstva koje im je otac izgradio tokom života.  Medičijevi su uzdizanjem sa nivoa jedne obične trgovačke porodice na nivo vodeće bankarske porodice ne samo Firence već i cele Italije, postali trn u oku starim uglednim patricijskim porodicama Firence i stoga, stekli sebi brojne neprijatelje, poput lukavog Rinalda Albicija.

Serija ”Medici: Masters of Florence” rađena je po ovoj knjizi.

Uvek pokušavajući da izbalansira svoju istinsku ljubav prema umetnosti sa političkim aspiracijama, Kozimo i Lorenco će uspeti da steknu veliku političku moć koja će ih učiniti metama beskrupuloznih ljudi željnih moći. Upravo zbog svega toga Kozimo će, nakon brojnih zavera, kuge i sukoba sa drugim gradovima, završiti u zatočeništvu, sa smrtnom kaznom koja mu visi nad glavom.

Prepun preokreta, i nikad dosadan, ovaj roman će vam pružiti živopisni prikaz jednog od istorijski najintrigantnijih perioda kako iz perspektive umetnosti tako i politike. Zahvaljujući Strukulovim detaljnim i realističnim opisima, knjiga će vam pružiti priliku da zaista zamislite prelepu Firencu i likove u njoj. A ako biste pritom hteli da vidite kako bi sve ovo izgledalo i na ekranu, serija Medičijevi – Gospodari Firence, rađena je po samoj knjizi i obiluje kvalitetnim glumcima poput Ričarda Madena (Igra Prestola) u ulozi Kosima i Dastina Hofmana u ulozi Đovanija koji savršeno rade svoj posao u oslikavanju dva najbitnija Medičija.

Dinastija Mediči prestavlja interesantno letnje štivo i savršena je za vrele dane i za sve one koji su ljubitelji istorijskih romana a pritom ne brinu previše o tačnosti svega napisanog. Ako pak, pripadate ovoj drugoj grupi, sagledajte, kako roman tako i seriju, kao istorijsku fikciju sa grubim istorijskim okvirima i zaista živopisnim opisima vrednim čitanja/gledanja.

piše: Milana Škorić


Naslov originala: Matteo Strukul – Medici: Una dinastia al potare

Godina izdanja: 2017 za srpsko tržište

Broj stranica: 296

Izdavač: Vulkan