Drama, Misterija

Miranda Beverli-Vitmor – Ukradena sreća // Da li treba da pazimo kome zavidimo?

By In

Miranda-Beverli-Vitmor-Ukradena-srecaDa li ste ikada pogledali popularnu američku seriju Osveta i divili se podvizima Emili Torn i Viktorije Grejson? Ako jeste, i ako Vam se dopala, to znači da volite intrige, borbu između dobra i zla, bogate i velelepne kuće, dinastije, i svakako očajničku želju pojedinca da bude insajder svemu tome. Roman Ukradena sreća američke spisateljice Mirande Beverli-Vitmor je baš takav roman, prepun misterije, intriga unutar jedne dinastije i sve to smešteno u jednu gotičku atmosferu. U moru svega što jedan roman treba da poseduje – likove koje zamrzimo, likove sa kojima saosećamo, odličnu fabulu, misteriju koja nas drži skoncentrisanim do poslednje stranice, opise fantastičnih predela, ovaj roman je savršen za, ono što bi narodski rekli, pustiti mozak na pašu. Elem, da se vratimo na roman – čija je to sreća ukradena, i kome možemo da verujemo? Da li je sve baš tako kako izgleda?

Glavna junakinja ove misterije je Mejbel, jedna obična devojka iz porodice srednjeg staleža, koja u jednom trenutku postaje vrlo bliska sa svojom cimerkom Ev. Ev je, nasuprot Mejbel, iz vrlo imućne porodice Vinslou. Kako svakog leta porodica Vinslou odlazi na svoje velelepno imanje koje je u vlasništvu porodice već decenijama, ovog puta je na odmor pozvana i novopečena prijateljica Mejbel. Nakon dosta razmišljanja, Mejbel ipak odlučuje da će pre da poseti bogato imanje svoje prijateljice nego da radi sa svojom porodicom i gleda kako joj otac maltretira majku.

U vili Vinslouovih Mejbel će dobiti sve što je ikada želela – smeh, ljubav, koktele, privid kako je to živeti na ”visokoj nozi”. Združiće se i sa Evina tri brata, a svako od njih je specifičan na svoj način. Kada se desi momenat da Mejbel upozna Evinu tetku Indo, počeće da shvata da u porodici Vinslou ima mnogo pitanja na koja se krije odgovor, a glavno je – šta to Indo misli da Mejbel može da sazna, i zašto postoji brdo vrata koja su zaključana? U stranicama ovog romana ništa nije kao što izgleda, i svaka rečenica otkriva nešto novo o misteriji Vinslouovih.

Ukradena sreća je napisan na vrlo jednostavan način, a opet nikako patetičan i limunadski. Ono što je posebno dobro kod ovog romana je što je podeljen u čak 60 poglavlja, što omogućava lakše čitanje i snalaženje u samoj knjizi (a i što ja lično volim). Sa druge strane, mnogi kritičari su poredili delove ovog romana sa običnom sapunicom – ali zašto bi to bilo loše? Svakako ne bi uzeli ovaj roman ukoliko želimo izuzetno kvalitetno i teško štivo, tako da… ukoliko volite sapunice i intrige ovo je apsolutna preporuka, jer će vas rečenice Mirande Beverli-Vitmor opiti misterijom čije ćete rešenje samo čekati.


Naslov originala: Miranda Beverly-Whittemore – Bittersweet

Izdavač: Vulkan izdavaštvo

Godina izdanja: 2014; 2016 za srpsko tržište

Broj stranica: 317