Misterija

Mišel Bisi – Bez tebe // Da li ste za partiju rešavanja jedne porodične misterije?

By In

Misel-Bisi-Bez-tebe-PRESSPravi mađioničar pre svakog trika pokaže publici čime raspolaže, time im govoreći da nema potrebe da sumnjaju da je to prava magija. I pored toga, publika se uvek šokira i oduševi. Tako radi i svaki pisac romana žanra misterije – pokloni čitaocima sve ključne informacije na tanjiru kako bi oni sami mogli da reše misteriju, vrlo lukavo maskirajući prave tragove kako bi baš ti čitaoci došli do pogrešnog rešenja i na kraju romana ostali zapanjeni. Francuski pisac, Mišel Bisi, koga veliki broj francuskih kritičara porede sa Gijomom Musoom (koji je vrlo popularan i na našim prostorima), je jedan od njih, i u svom hit romanu Bez tebe, koji je ove godine stigao i u Srbiju zahvaljujući izdavačkoj kući Vulkan , Bisi uspeva da šokantnom završnicom učini da Vam bude drago što ste pročitali ovaj roman. E sad. Ostavite predrasude kliše naslova romana po strani. Šta je to što čini ovaj roman posebnim? Koja se to misteriozna priča krije u njegovim stranicama?

Roman počinje tragičnom avionskom nesrećom aviona Erbas 5403 koji leti iz Istanbula za Pariz jedne decembarske noći 1980. godine. Upravo ta tragedija poslužiće kao začetak misterije koja će da se rastegne na narednih 18 godina. Te kobne večeri svi putnici aviona su poginuli – tačnije svi sem jedne tromesečne bebe koja je na jedan čudnovat način preživela. Ova beba-čudo, koja će biti u žiži medija privući će još veći publicitet kada dođe ne jedna porodica da je preuzme nakon nesreće – već dve. Prva porodica su De Karvilovi, koji uključuju Leonsa i Matildu (potencijalne baku i deku bebe) i njihovu unuku Malvinu koja je imala tu sreću da ne bude na avionu kada i njeni roditelji sa tromesečnom Liz-Roz. De Karvilovi su moćni preduzetnici i vrlo sposobni da unuci priušte sve što bi joj u životu trebali. Sa druge strane tu su Pjer i Nikol Vitral i njihov unuk Mark (koji je isto kao i Malvina imao sreću da ne bude na kobnom letu sa tromesečnom sestrom Emili) koji pripadaju radničkoj klasi.

Osamnaest godina kasnije, misterija oko bebe nije rešena. Vitralovi su ti koji su zadržali bebu i preimenovali je u Lili, ali se De Karvilovi nikad nisu pomirili sa tim. Priča se nastavlja te 1998. godine i prepričava nam je, kroz svoj dnevnik, detektiv unajmljen od strane bogate porodice da bi spoznao pravu istinu. Kroz mnogo tragova i zapleta, a ponekad i ljubavnih scena, priča se upotpunjuje i očigledno je da će čitalac pronaći bitne stvari na mestima na kojima ih najmanje očekuje. Ali kome beba pripada? I da li je osamnaestogodišnja Lili zapravo Liz-Roz ili Emili?

Iako likovi u romanu nisu višedimenzionalni, vrlo je zabavno čitati o njima. Na kraju krajeva, roman Bez tebe nije napisan da bi bio sledeći klasik svetske književnosti – ali je odlično štivo za prekratiti vreme i možda ga i ulepšati rešavanjem misterije. Vrlo je pitak i zaista ga je teško ostaviti po strani znajući da se možda baš taj glavni trag krije na sledećoj stranici. Bisi piše jednostavnim ali preciznim i oštrim rečenicama, i malo prostora je ostavljeno za ”čitanje između redova”. Nije čudo što je on jedan od retkih (ako ne i jedini) pisac ovog žanra koji je uspeo da postigne uspeh van Francuske – on je i pored odličnih skandinavskih pisaca romana misterije koji važe za najbolje u tom poslu, uspeo da pronađe mesto na policama u svim državama sveta.

Možda će Vas naslov i korice romana naterati da pomislite da se radi o još jednoj ljubavnoj limunadi – ali to nije slučaj sa ovom knjigom. Knjiga koja u originalu nosi Un Avion Sans Elle (u slobodnom prevodu ”Avion bez nje”) je pravi detektivski roman. Siguran sam da će se bar svim fanovima sapunica i serija o porodičnim misterijama i zaokretima ovaj roman biti i više nego interesantan.


Naslov originala: Michel Bussi – Un Avion Sans Elle

Izdavač: Vulkan izdavaštvo

Godina izdanja: 2012; 2016 za srpsko tržište

Broj stranica: 367