Drama

Nadija Hašimi – Biser koji je slomio školjku // Potresan život žena u dva različita Avganistana

By In

2010. godine, Times magazin je napisao članak o nesvakidašnjoj priči osamnaestogodišnje Aiše. Aiša je stupila u brak kada je imala 12 godina, a samo 6 godina kasnije, odlučila je da pobegne iz malog mesta u kom je živela sa suprugom i njegovom porodicom koji su je stalno maltretirali. Ona nije uspela u tome, a sudija je njen pokušaj bekstva odlučio je žestoko kazniti. Kazna je bila sledeća: dok je suprugov brat držao Aišu rukama, njen suprug je nožem odsekao njene uši i nos, i takvu je ostavio na planinama da umre. Od 2013. godine, nasilje nad ženama u Pakistanu je poraslo za čak 28%, što ga čini jednom od država (ali ne i jedinom) gde je užasno opasno biti žena. Roman Biser koji je slomio školjku se bavi sličnim pitanjima. Ne toliko o fizičkom nasilju nad ženama koliko o mentalnom zlostavljanju i tužnim sudbinama, ali i tome šta to tačno znači biti žena u takvoj državi.

Biser koji je slomio školjku spisateljice Nadije Hašimi ima dve protagonistkinje – Rahimu i njenu prababu Šekibu, koje žive u dva različita vremenska razdoblja, i samim tim u dva različita Avganistana. Rahima živi u 2007. godini, i kako malo devojčica ide u školu u Avganistanu, ona svoje vreme uglavnom provodi kod kuće. Ipak, jedan drevni običaj omogućava Rahimi da izlazi iz kuće obučena kao dečak, što će ona oberučke prihvatiti. Ali kako to u Avganistanu biva, i Rahimu će roditelji ’’prodati’’ za udaju kada ona bude napunila 13 godina, a porodica njenog supruga se neće prema njoj ponašati na najlepši način.

Rahimina tetka Šejma će joj pričati životu priču njene prababe Šakibe, koja je drugi glavni lik ovog romana. Šakiba je živela godinama pre Rahime, ali i na njen život je takođe dosta uticala činjenica da je žena. Naime, Šakiba je sa samo dve godine doživela nesreću zbog koje joj je lice izgorelo, a ožiljci su ostali tu da joj celokupnu situaciju otežaju. Kako vreme prolazi, i Rahimim život postaje sve teži i teži, ona će se okretati životu njene prababe, koji joj daje snagu da nastavi dalje, i da pokuša da promeni njenu sudbinu.

Biser koji je slomio školjku nije samo roman o jednoj dalekoj kulturi o kojoj možda želimo da znamo više. Dosta je bizarno, a svakako i srceparajuće, čitati o nečemu o čemu mi na ovim prostorima baš ne razmišljamo mnogo – nama su tolerancija, jednaka prava za sve i borba za ravnopravnost žena dosta česte teme, te pročitati nešto ovako je zaista drugačije. I naravno, bolno. Jer koliko god Rahimina priča bila fiktivna, u ovom trenutku postoje stotine i stotine žena koji proživljavaju ovakvu, ili još goru priču, kao onu iz uvoda.

Ovaj roman je odlično štivo. Pre svega tu je proza Nadije Hašimi koja je zaista odlična; njene rečenice se čitaju sa pažnjom i nije niti u jednom trenutku dosadna. Zatim, Biser koji je slomio školjku se bavim mnogim pitanjima kao što su ravnopravnost žena u društvu i nasilje nad njima, ali isto tako i sudbina i razne porodične istorije kojih nismo ni svesni. Jer, malo ko od nas zna životne priče naših prababa i pradeda, a kamoli nečeg daljeg. Možda sa svima njima imamo mnogo toga zajedničkog, a da nismo ni svesni toga. Možda i mi delimo sudbinu sa nekim našim pretkom, baš kao što to čine Rahima i Šakiba. Knjiga je podeljena u šezdesetak kratkih poglavlja, što ovu knjigu čini još lakšom za čitanje – priče Rahime i Šakibe se brzo smenjuju, i na taj način Nadija Hašimi održava tempo romana tako da nam ni jedna priča ne dosadi.

Ukoliko ste voleli planetarni (i svakako neverovatno dobar) hit Lovac na zmajeve, volećete i ovaj roman. Na kraju krajeva, i sam Haled Hoseini ga je preporučio i nazvao ’’nežnom i dirljivom porodičnom pričom’’, što dodatno govori o kvalitetu ovog romana.

#PRESUDA: Samim tim što je i dan danas ovakvo nasilje vrlo često, ali isto tako je i opasno žaliti se na nasilje u porodici u Avganistanu, ovaj roman predstavlja jedno bitno štivo. Pokazuje nam šta to sve žene u drugim kulturama moraju da istrpe kako bi, ne uspele, već preživele. Biser koji je slomio školjku nije roman samo za žene, već i za muškarce. Svako od nas, nebitno kog pola, mora da zna za ovakve priče i da uradi šta god može da bi od sveta, njegove države, njegovog grada, ili sela, i na kraju od njegove kuće napravio bolje i sigurnije mesto, ne samo za žene, već za sve.

spisateljica Nadija Hašimi

Naslov originala: Nadia Hashimi – The Pearl That Broke Its Shell

Izdavač: Laguna

Broj stranica: 484