svaštara

Najluđe stvari koje su istorijski likovi uradili zbog ljubavi!

By In

tumblr_ly3jueyC7k1qa61ryo1_1280

Svima nam je poznata faza kada smo ”ludo zaljubljeni” i kada činimo vrlo … da kažemo čudne stvari za našu drugu polovinu. Neke su izuzetno romantične, neke su malo previše, neke su sramotne – ali ih svakako imamo. Takođe je poznato da neki lakše podnose raskid, dok drugi provode bezbroj besanih noći pored maramica ili tableta za smirenje. Spisateljica Dženifer Rajt je, upravo zbog toga odlučila da obraduje sve knjigom koja će nam reći nešto više o načinu na koji su voleli (i raskidali) istorijski likovi.

Knjiga koja nosi naziv It Ended Badly: 13 of the Worst Breakups in History će učiniti da vaše nervne slomove koje ste uputili osobi sa kojom ste u vezi, milione pijanih poruka, stokovanja na instagramu ili fejsbuku ne posmatrate baš na toliko strašan način. Pročitajte ovu knjigu pa ćete videti šta su zapravo strašne stvari koje možete da učinite. Kako spisateljica kaže, raskid ima moć da napravi našu najgoru verziju, i ovom knjigom to, doduše na duhovit način, dokazuje. Kao reklamu za knjigu ona je ukratko ispričala 6 najluđih stvari koje su neki od istorijskih likova i velikana učinili zbog ljubavi. Više o njima kao i dodatnih 7 priča možete pročitati u knjizi.

1. Rimski imperator Neron u epizodi ”Ličiš na moju ženu”

Nakon što je izuzetno zli rimski imperator Neron ubio svoju ženu Popeju u naletu besa, on je pre svega žalio kraj njihove veze tako što je ubio njenog sina. Da to još malo začini, jer je ipak bio jako tužan zbog kraja njihove ljubavi, on je ubio i sve njihove zajedničke poznanike i zaposlene. Na samom kraju, on je naredio kastraciju njegovog roba Sporusa koji je imao fizičku sličnost sa njegovom preminulom suprugom. S obzirom na to da je tinejdžer Sporus podsećao na njegovu bivšu dragu, Neron je odlučio da ga oženi, tako da je na neki bolestan i bizaran način on ipak ostao u braku sa Popejom. Odnosno sa nekim ko podseća na nju.

2. Elenora od Akvitanije u epizodi ”Makni se od njega”

Supruga kralja Engleske Henrija II, Elenora od Akvitanije, je bila žena zmaj čak i u 12. veku. Dokaz za to je činjenica da je Elenora već kao dvadesetogodišnjakinja jahala u Drugom krstaškom ratu bez ičega na gornjoj polovini svog tela, odnosno golih grudi. Ono što još više dokazuje ovu ideju je priča o tome kako je Elenora jedne večeri izašla iz svoje palate, odjahala do kuće izvesne Rozamund za koju se pričalo da je ljubavnica njenog muža, ušunjala se u kuću, i otrovala je.

3. Supruga Lorda Bajrona u epizodi ”Poklonu se u zube ne gleda”

Lord Bajron je jedan od pisaca koji spada u posebnu kategoriju – on je bio vrlo ekscentričan u svakom smislu, a njegov odnos sa suprugom Kerolajn Lemb je bio prilično nesvakidašnji, i uključivao je, između ostalog, i guranja sa stepenica u naletima besa i ljubomore. Ipak, poklon koji je njegova tadašnja supruga poklonila ovom piscu je verovatno poklon koji se samo tad poklonio i nikad više u istoriji davanja poklona. U pitanju su bile stidne dlake. Veliki i pomalo krvavi pramen stidnih dlaka.

4. Ana Ivanovna u epizodi ”Ledena Kraljica”

Ruska imperatorka Ana Ivanovna koja je vladala u 17. veku  je imala odličan plan da se osveti svima koji joj nisu ništa nažao učinili. Kako je Ana bila izuzetno utučena zbog smrti njenog muža, ona je odlučila da kazni sve one koji su srećno zaljubljeni. Upravo iz tog razloga, ona je sagradila dvorac od leda. Da, dvorac od leda. Dvorac je bio 24 metara dugačak a 10 metara visok, i u njega je prvo ubacila Princa Mikaila i njegovu suprugu Avdotju. Mikail i Advotja su ipak preživeli ovo zatočeništvo, a ne mislim da je imperatorka Ana divno reagovala zbog toga.

5. Džon Raskin u epizodi ”Šuma”

Britanski filozof, slikar i pisac Džon Raskin je očigledno imao i poseban talenat da odbije intimni odnos sa suprugom. Naime, on je bio toliko zgrožen dlakavim telom njegove supruge Efi Grej, da je, kada je ona pokrenula predigru koja bi rezultirala seksom i pravljenjem deteta, on odbio rečina da je očigledno veštica čim ima toliko dlaka na telu. A ako ne veštica, onda sigurno bolesna. Da, tim rečima.

6. Oskar Kokoška u epizodi ”Živa lutka”

Austrijski slikar i grafičar ekspresionizma, Oskar Kokoška je, nakon raskida sa njegovom dragom Almom Mahler, pisao lokalnom lutkaru (čoveku koji pravi lutke) i tražio da napravi jednu lutku iste visine kao Alma, dajući mu tačne informacije kako Almino telo izgleda (uključujući i gde ima koliko sala, kao i tačan opis njenih genitalija). Ipak, Oskar nije koristio lutku za pogodili-ste-već-šta. On je lutku vodio sa sobom na sva dešavanja na koja je išao – večere, izložbe, žurke. Njegovi prijatelji mu nikad ništa nisu rekli – verovatno su sve to pripisali postraskidnom periodu.

9781627792868Knjiga It Ended Badly: 13 of the Worst Breakups in History  se u prodaji našla početkom novembra. Ona može da se poruči ovde i košta $17. Može biti interesantan poklon za predstojeći Dan Zaljubljenih!