svaštara

10 najsavršenijih biblioteka na svetu

By In

Iako je ovo doba u kome knjige ili kupujemo (nekad i na akcijama) ili pozajmljujemo od drugih ljudi a ne iz biblioteka, ne možemo poreći da su biblioteke same po sebi prelep prizor. Sledi spisak (i fotografije) najmagičnijih bilbioteka na svetu, u kojima bismo možda i živeli ili pili kafu a ne samo čitali knjige.

The National Library of the Czech Republic / Prag, Češkaprag

Ovo je jedna od najstarijih čeških biblioteka – osnovana je davne 1348. godine. Ona danas služi kao biblioteka u kojoj se drže najbitnija državna dokumenta, a trenutno se u njoj nalazi preko 6 miliona knjiga. Sadrži oko 19 000 originalnih istorijskih dokumenata, a svake godine biblioteka ubaci oko 80 000 novih naslova. Posete biblioteci su svakodnevne, ali ne može se fotografisati svaka odaja u istoj, i isto tako neke sobe su potpuno zabranjene za javnost.


Admont Abbey Library / Admont, Austrija

austria

Verovatno najlepša biblioteka u Austriji (ali i jedna od najlepših u celom svetu), nalazi se u okviru Admont opatije, koja je jedan od najstarijih manastira u ovom delu Austrije. Njena biblioteka, koju vidite na slici, sadrži oko 200 000 naslova, a posebno je interesantno što su 1400 od toga stari rukopisi i knjige koje su izdate pre XVI veka. Ona je otvorena za sve posetioce od 24.03. – 31.12. svake godine od 10 ujutru do 5 popodne.


Trinity College Library / Dablin, Irska

dablin

Trinity College biblioteka je, kao što i sam naziv kaže, deo Univerziteta u Dablinu, i ujedno najveća biblioteka u Irskoj. Najpoznatija je prvenstveno zbog svoje Dugačke sobe, odnosno centralne sale koja je dugačka čak 65 metara. Ono što je takođe interesantno jeste da je ova biblioteka dom Knjige Kelsa (The Book of Kells), biblijskog rukopisa iz 9. veka. Pošto se ovaj rukopis sastoji iz 4 dela, 2 dela mogu da se vide, dok se 2 čuvaju u strogoj tajnosti.


The Royal Portuguese Library / Rio De Žaneiro, Brazil

rio

U srcu Brazila nalazi se ova veličanstvena dvorana, koja se takođe zove i The Royal Portugese Reading Room. Ona dnevno ima više stotina posetilaca, a na svojim policama nosi čak 350 000 knjiga, od kojih su neke izuzetno stare knjige i rukopisi iz XV i XVI veka. Times magazin je 2014. godine proglasio ovu biblioteku jednom od 5 najlepših biblioteka na celom svetu.


George Peabody Library / Baltimor, SAD

baltimore

Ova biblioteka nije samo jedna od poznatijih biblioteka u Americi, već je i najlepša zgrada u celom Baltimoru, te je stoga uvek prepuna turista. Ipak, ova biblioteka dozvoljava gostima da čitaju jednu od 130 000 knjiga koje se u njoj nalaze, s tim što je iznošenje knjiga strogo zabranjeno. Takođe, ova biblioteka ima i Rare Books Room, u kojoj se nalazi i prvo izdanje knjige Don Kihot.


The Saint Florian Monastery Library / Distrikt Linc Lend, Austrija

linzland

Izgleda da Austrija stvarno ima najlepše biblioteke. Jedna je i biblioteka manastrija Sveti Florijan, koja u sebi krije 150 000 naslova, a 800 od njih su srednjovekovni rukopisi koji su izloženi. Ovo je takođe i mesto gde mogu da dođu i ljubitelji kartografije, jer su izloženi primeri kartografije od XVI do XX veka. Posete turista primaju uvek, od 8 ujutru do 2 popodne, pa onda ponovo od 2 do 4 popodne.


The National Library of France / Pariz, Francuska

pariz

Najpoznatija biblioteka u Francuskoj je izgrađena 1461. godine. Sve što se ikada objavi na francuskom jeziku nađe svoje mesto i u ovoj biblioteci, tako da je broj knjiga koji ona sadrži zaista ogroman. Ono što je posebno zanimljivo jeste da je ova biblioteka prvobitno bila biblioteka Luvra koju je otvorio kralj Čarls V davne 1368. godine, a oko 100 godine kasnije ona je izmeštena u ovu velelepnu građevinu.


Stuttgart Municipal Library / Štutgart, Nemačka

stutgart

Glavna biblioteka grada Štutgarta nalazi se u zgradi koja je izgrađena u prvoj polovini XIX veka, ali biblioteka se nalazi ovde tek od 1960. godine, što je čini jednom od mlađih biblioteka. Ipak, njen enterijer je zaista veličanstven, i s obzirom na to da je otvorena za sve posetioce i da svako ko želi da čita u njoj, može – zašto ne posetiti ako ikad budete bili u Štutgartu?


The New York Public Library / Njujork, SAD

njjujork

Ova biblioteka je najpoznatija biblioteka u Americi, ali i najveća nakon biblioteke Library of Congress. Naime, ona broji preko 53 miliona naslova ali isto tako i 92 lokacije širom Njujorka. Osnovana je 1895. godine, a najlepši ulaz je definitivno onaj iz Brajant parka na Menhetnu. New York Library, odnosno ovaj lanac biblioteka ima čak 3150 zaposlenih!


Vennesla Library / Venesla, Norveška

nor

Definitivno jedna od najlepših ali i najnovijih velikih biblioteka nalazi se u Norveškoj (izgleda da oni baš obraćaju pažnju na književnost, posebno uzimajući u obzir OVAJ PROJEKAT). Gradnja ove biblioteke koja se napravljena uglavnom od drveta počela je 2010. godine, a otvorila je vrata samo godinu dana nakon toga. Osvojila je pregršt nagrada za najlepše građevine u Norveškoj zahvaljujući svom futurističkom izgledu.