Drama, Misterija, Teen / YA

Natali K. Anderson – Grad svetaca i lopova // Tinejdžerski roman o gorućim moralnim problemima

By In

Afroamerička književnost je uvek bila jedna koja je, meni lično, bila prilično interesantna. Isto tako, postoje i romani omladinske književnosti koji bi trebalo da se nađu na listi za čitanje kako omladinaca tako i odraslih, a Grad svetaca i lopova je jedan od romana koji pokriva oba ova žanra i samim tim je bilo potpuno logično da će se njegova recenzija naći na Bukmarkiću. Godina 2018. je proglašena godinom žena, tako da hajde da pridodamo istoj ovim romanom gde je devojka, odnosno žena, jedna od glavnih tema. Verujem da se svi pitate isto – kako je Natali K. Anderson uspela da u jedan roman strpa sve ove žanrove i tematike a da opet ovo ostane jedan omladinski roman?

Pre svega, bitno je napomenuti da je ovo prvi roman Andersonove, i dobio je odlične kritike od stranih kritičara romana omladinske književnosti. Isto tako, izreklamiran je na odličan način prošle godine u Americi, i to kao roman misterije i osvete, o čemu ćemo malo kasnije pričati. Da li može da se primeti da je ovo nečiji roman prvenac? Ne baš. Andersonova ima jako lep glas i rečenice su joj dosta pitke. Pisati prvi roman, i to pre svega roman iz young adult žanra je težak posao, ali se čini da je spisateljica zaista dala sve od sebe.

Glavna junakinja ovog romana je Tina, koja je sa svojom majkom izbegla iz Konga i pronašla svoj novi dom u fiktivnom gradu Sangvi u Keniji. Pet godina nakon početka zapleta njena majka je ubijena, i od tog momenta Tina počinje da živi na ulici. Tina misli da zna ko je ubio njenu majku, i kao sebi daje cilj da se osveti tim ljudima. Ona, da bi preživela, počinje da radi za jednu bandu lopova, Gunda, i postaje najbolji lopov iste. Jednog dana, bandi će se pružiti šansa da opljačkaju kuću imućne porodice Grejhil, za koje je njena majka i radila. Tina prihvata taj izazov, ali u trenutku kada se ta pljačka bude dešavala, ona će otkriti nešto potpuno drugačije o smrti njene majke, i tu će krenuti pravi zaplet ovog romana.

Iako je izreklamiran kao roman misterije i osvete, Grad svetaca i lopova ne bi trebalo da se posmatra kao takav. Navikli smo da su svi romani iz tog žanra vrlo napeti, što ovom romanu konkretno manjka. Da li je to Andersonova htela, ili je samo htela da napiše jedan omladinski roman koji će pokriti neke malo dublje i bitnije teme nije poznato, ali svako ko ovaj roman uzme zbog elementa misterije, može vrlo lako da se razočara. Ipak, ovo je roman koji na odličan način pokriva dosta problematika današnjeg sveta, uključujući odnos prema devojčicama i ženama, ropstvu i eksploataciji dece. S obzirom na to da je roman smešten u Keniji, on obiluje izrazima iz Svahili jezika, ali na kraju romana možete pronaći rečnik što je za apsolutno svaku pohvalu.

Šta reći o karakterizaciji romana? Tri glavna lika, odnosno Tina i njena dva prijatelja su zaista odlično razrađeni. Iako možda ostatak likova i nije baš razrađen do perfekcije, ovo troje o kojima čitamo iz stranice u stranicu su zaista likove na koje možemo da se oslonimo. Razumemo ih, što je posebno važno kada se čita roman, a iako je ovo debitantnski roman, vidi se da je Andersonova uložila poseban trud u ovo.

Pokušavajući da, čak i kroz fiktivni grad Sangvi, opiše sliku Kenije, Grad svetaca i lopova je zaista roman koji bih preporučio svim tinejdžerima. Ne samo da je vrlo interesantan, on preispituje neka od moralnih pitanja koja su goruća, a izuzetno je bitno da na tolerantan i dobar način oblikujemo njihovo mišljenje. Isto tako, ovaj roman bi mogli da čitaju i odrasli, jer činjenica da su junaci tinejdžeri ne znači da je roman isključivo za tinejdžere. Ipak, nemojte očekivati klasični roman misterije, jer, kao što sam rekao, tenzije dosta manjka, ali ako, pak, volite baš takve misterije, onda neka ovo bude roman koji ćete čitati na plaži ovog leta. Vrlo je inspirativan, posebno interesantan zbog nesvakidašnjeg mesta zbivanja radnje ali i na samom kraju ima tu neku svoju edukativnu poruku koju vrlo uspešno šalje. Sve u svemu jedna pitka i lepa priča. Posebne pohvale dodeljujem i Vulkan izdavaštvu za odlične korice!


Naslov originala: Natalie K. Anderson – City of Saints and Thieves

Izdavač: Vulkan izdavaštvo

Broj strana: 282