Fantastika, Misterija

Nelson de Mil – Tragom Svetog Grala // Kada se Biblijske legende i detektivi spoje

By In

TRAGOM-SVETOG-GRALA-000060724025To što na samim koricama knjige možete da pročitate reči fantastičnog pisca Dena Brauna koji opisuje ovu knnjigu kao ”istinski maestralnu”, dovoljan je razlog da je uzmete u ruke. To bi onda značilo da zaista volite literaturu Dena Brauna, što dalje implicira da će vas naslov romana u kombinaciji sa citatom poznatog pisca hit romana Da Vinčijev Kod svakako naterati da ga kupite ili pozajmite i pročitate. Roman Tajnom Svetog Grala je pre svega prezabavna avantura koju će da zavole svi ljubitelji romana u kojima se radnja svodi na istorijske potrage, ali je isto tako roman sa odličnim rečenicama i svakako knjiga koju nećete moći da ispustite iz ruke. Nelson de Mil, poznati njujorški detektivski pisac će ovog puta ne samo da Vas pošalje u svet istrage i misterija, već će Vas zaista naterati da preispitate neke od najbitnijih biblijskih činjenica. Kako i sam naslov romana kaže – vreme je da zajedno sa njim potražimo Sveti Gral.

Priča romana se vrti oko 2 novinara, Frenka i Henrija, i fotografkinje Vivijen, koji se na početku romana nalaze u Etiopiji da bi izveštavali o ratu koji se tamo odigrava. Grupa nailazi na umirujućeg sveštenika koji je bio zatočen u maloj zatvorskoj ćeliji bez prozora čitavih 40 godina. Razlog zbog koga je bio zatočen je izuzetno bitan – on je čuvao tajnu lokaciju Svetog Grala. Gde je tačno Sveti Gral, ko ga i kako čuva, kao i to ko će od junaka priče moći da ga vidi, i zbog čega ne svi?

Većina priče obuhvata rat i šta se to zapravo dešava, a čitalac dobija i deo informacija o svakoj od dve zaraćene strane. Opisi rata, horora, ubistava i ratnih zatočenika su vrlo grafički, i samim tim zastrašujući jer su zaista baš onakvi kakve ih zamišljate. Narativna tehnika Nelsona de Mila Vam daje utisak kao da ste tamo, gledajući i osećajući kroz šta glavni likovi prolaze i kakve užasne prizore gledaju. Čitalac jasno može da zamisli kakve su džungle a kakve su pustinje, što čini tehniku pisanja izvrsnom.

Tragom Svetog Grala ipak ima i onu drugu, nežniju stranu. Iako je mišljenje publike romana podeljeno, ljubavni trougao između glavnih junaka je tu kako bi nam bar na kratko sklonilo misli sa užasa rata i ratnih scena. Nemali broj čitalaca smatra da su ljubavne scene između Vivijan i Frenk usiljene i da ne priliče samoj priči, sa čim i mogu da se složim i to bi bio jedini minus koji bih dao ovom romanu. Roman je takav da su te scene zaiste bespotrebne i da bi bio odličan i bez njih – ali ipak ne prave toliko veliki disbalans; lako ih je smetnuti s uma. Na kraju krajeva, postoji publika koja traži ljubav u svim romanima, pa, zašto ne i ovde?

Ipak, danas se i ne piše puno romana koji sadrže metafore, ali Tragom Svetog Grala nije jedan od njih, što je, moram priznati, malo začuđujuće i svakako pohvalno. Jedan od junaka romana ne može da vidi Sveti Gral čak ni kada je pred njim (spoiler, izvinjavam se – ali neću otkriti ko je to) i nije teško razumeti zašto. Naime, upravo taj junak (ili junakinja?!) nije vernik, i samim tim mu je Sveti Gral nevidljiv. To je osoba koja ne veruje u Boga, niti u raj, i osoba koja je preživela i videla svakakve užase, pa je i razumljivo odakle joj manjak vere.

Zaključak je da je Tragom Svetog Grala dobro štivo, posebno dobro za putovanja ili plaže (a takve knjige nam sada i trebaju!). Ukoliko ste, kao što sam rekao, fan romana Dena Brauna i takvog načina pisanja, ovaj roman je svakako za Vas. Interesantan je i pitak, rečenice su odlične i priča se lako prati, a knjiga ne da ispustiti iz ruke!


Naslov originala: Nelson DeMille – The Quest

Izdavač: Vulkan izdavaštvo

Godina izdanja: 2013, 2015 za srpsko tržište

Broj stranica: 373