Drama

Nik Hornbi – Džulijet // Šarmantan roman o greškama odraslih

By In

Jedan od ključnih trenutaka odrastanja je kada nas kao grom iz vedra neba pogodi pomisao da i odrasli greše. Detetu i ne pada na pamet da odrasli ljudi nekada nisu u pravu i da i oni mogu uraditi nešto pogrešno s vremena na vreme, ali kako odrastamo, shvatimo da ni oni zapravo nemaju pojma šta rade.

Roman Džulijet Nika Hornbija priča je o tri upravo ovakva lika. Dankan, Eni i Taker prevalili su dobar deo svojih životnih vekova, a čini se da baš ništa nisu naučili o… pa, ni o čemu, a najmanje o međuljudskim odnosima. Dankan i Eni u vezi su dugih i pasivnih 15 godina. Žive u malom sivom gradu Galnesu na sivim obalama sivog mora. U vezi su jedno sa drugim iz navike, nisu venčani i nemaju dece, pa, kao što to obično biva, i njihovoj sreći presudi neko treći (doduše, sreća je ovde relativan pojam). Međutim, treća osoba u ovoj vezi nije neka femme fatale niti mladi baštovan, već propali američki muzičar koji dvadeset godina ništa nije snimio, a ipak zauzima 90% Dankanovih misli, razgovora, slobodnog vremena. Dankanov idol je Taker Krou.

Jednolični život Dankana i Eni okreće se naglavačke kada Dankanu, kao predsedniku kluba fanova Takera Kroua, iznenada poštom stiže novi album njegovog idola. Na drugoj strani sveta, idol živi u predgrađu i odgaja šestogodišnjeg sina. Džulijet okidač je za splet okolnosti koji će dovesti do poznanstva Eni i propalog muzičara.

Kako se smenjuju poglavlja, dobijamo perspektivu sva tri lika. U isto vreme, saznajemo i kako oni vide jedni druge. Možda je najvernije prikazana Eni, sa čijom tinjajućom patnjom lako možemo da saosećamo. Eni je zarobljena u vezi lišenoj strasti, na poslu koji je ostavlja potpuno ravnodušnom, u neverovatno dosadnoj sredini. Bez sumnje ćete navijati za Eni i priželjkivati joj da promeni svoj život i izbori se za svoje bolje, šarenije sutra.

Stil Nika Hornbija veoma je prepoznatljiv. Džulijet je samo naizgled lagano štivo. Pisac na jednostavan način prikazuje tanana osećanja na potpuno neočekivan način – potpuno iskreno, uz dozu suptilnog humora. Ipak, ovde se ne radi o romantičnoj komediji. Ljubavni trougao tek je okosnica mnogo kompleksnijih pitanja, kao što je odnos roditelja i deteta, posledice pogrešnih izbora i – možda nerešivo – šta životu daje smisao.

Džulijet se čita lako i brzo. Zabaviće vas i šarmirati,  ali i naterati da razmislite – ako želite. Ako ne želite, ovaj roman verovatno neće ostaviti jači utisak. Ono što izdvaja ovaj roman su likovi. Bez sumnje ćete prepoznati neke svoje mane u mnoštvu njihovih. Možda Hornbi uspe da vas opomene da neku od njih pokušate da ispravite.

P.S: Istoimeni film koji je nedavno izašao dosta verno prikazuje emocije i unutrašnje borbe naših glavnih likova, a i kasting je urađen baš kako treba. Lako je ekranizovati radnju, ali ono što čini uspešnu filmsku adaptaciju je uspešno pretočena atmosfera. Nik Hornbi je sa razlogom miljenik filmske industrije; pored kultnog Sve o dečaku sa Hjuom Grantom, radio je na brojnim ostvarenjima, poput nezaobilaznog Obrazovanja (An Education). Topla preporuka za kišni dan.

piše: Emilija Micković


Naslov originala: Nick Hornby – Juliet, Naked

Izdavač: Vulkan

Broj strana: 285