svaštara, žanrovi

Nova knjiga ”Sumrak” sage – Ovoga puta malo drugačija!

By In

twilight-life-and-deathIako (smo mislili da) se manija oko Sumrak sage završila pre nekoliko godina poslednjim filmom u serijalu, priča o vampirima, ljudima i vukodlacima nije završena! Deset godina nakon što su Edvard i Bela učinili vampire ponovo popularnim (na potpuno drugačiji način), sve se čini da to neće prestati ovde. Pre manje od mesec dana se u knjižarama našla potpuno nova, i drugačija, knjiga iz ove sage.

Povodom desetogodišnjice izdavanja prve knjige iz sage, Majerova je obradovala svoje fanove novom knjigom koja nosi naziv Life and Death: Twilight Reimagined. U pitanju je ista priča, ali na malo drugačiji način. Naime, u ovom romanu, uloge Edvarda i Bele su zamenjene, tako da su glavni junaci romana momak Bo, tinejdžer koji se doseljava u Forks u Vašingtonu, i koji se zaljubljuje u vampiricu Edit, žensku verziju Edvarda. U emisiji Good Morning America, Mejerova je objasnila da je ideja iza ovog romana od 442 strane da stavi tačku na kritike da je Bela još jedna u nizu ženskih junaka u nevolji.

Kako je stavila Belu u telo muškarca u novoj knjizi, spisateljica je pokazala da u nevolji ne moraju biti samo žene, već i muškarci, što, po njenom mišljenju, predstavlja potpuno novi vid feminizma. Ona je takođe želela da dokaže da način na koji se Bela zaljubljuje u Edvarda nije devojački, i da ljubav ne zna za polove – da na isti način mogu da vole i muškarci i žene.

Iako lično nisam nikako fan Sumrak sage, moram priznati da ova ideja ne zvuči uopšte loše (iako je, imajući u vidu način na koji Stefani Majer piše, knjiga verovatno napisana u toku nekoliko popodneva), i verujem da će posebno da obraduje brojne fanove ovog serijala.Ono što je takođe interesantno, a očigledno postaje trend među mladim američkim piscima je ponovno pisanje istih priča iz drugačijih uglova – prisetimo se da je sada u prodaji knjiga ”Grej” spisateljice previše popularnog romana ”50 nijansi Siva” E. L. Džejms koja prepričava istu priču ali kroz ugao Kristijana Greja. Knjiga ”Grej” je izdata prošlog meseca za srpsko tržište od strane izdavačke kuće Laguna.

CQomPGGUYAAGg-n
Spisateljica Stefani Majer u toku jednog intervjua ispred korica novog romana Life and Death: Twilight Reimagined