booklist

Novi romani / April 2015.

By In

Došlo je proleće – vreme za popodnevne izlaske, šetnje po gradu i parkovima, ispijanje kafa na suncu… To svakako znači manje vremena provedenog u kući, i manje čitanja. Knjige koje su izdvojene ovog meseca su blage, i vrlo pogodne za prolećne dane, a tu su i romani u slučaju da nas zadesi prolećni pljusak, pa nemamo šta drugo da radimo dok čekamo novu epizodu Igre Prestola. Predstavljam Vam nove romane koji su/će biti izdati u toku tekućeg meseca. Ponavljam da neće svaka knjiga dobiti svoj srpski prevod, neke svakako hoće, ali ukoliko Vam se baš čita neka knjiga, a znate engleski – naručite preko sajta koji već neko vreme reklamiram, Book Depository, i prionite na posao.

1. Toni Morrison – God Help the Child

morrisonDobitnica nagrada Pulicer i Nobel, i jedna od najbitnijih književnih persona današnjice, Toni Morison, nas je ovog meseca obradovala novim romanom. Spisateljica jednog od boljih morednih književnih dela, Solomonova Pesma (koja je izdata i za srpsko tržište zahvaljujući Laguni), se ovoga puta fokusirala na traume koje iskusi mlada osoba i na posledice koje te traume nose sa sobom. U centru romana je meleskinja Bride, koja je opisana kao izuzetno lepa, i čiju lepotu samo delom čini boja njene kože. Ono što ovaj roman nosi sa sobom, kao što naslov kaže, je to da ono što svaka odrasla osoba radi bilo kom detetu (posebno svom) i te kako ima uticaja na to kakva će osoba to dete postati. S’ obzirom da je u toku prethodne godine Laguna objavila skoro sva dela Toni Morison, verujem da će se i roman God Help the Child vrlo brzo naći na policama naših knjižara.

 

2. Steven Millhauser – Voices in the Night

millhauserJoš jedan dobitnik nagrade Pulicer je ovog aprila izdao novi roman. Ono po čemu je Stiven drugačiji od pisaca koje smo već pomenuli na ovom blogu je to što on ne piše klasične romane, već kratke priče, i smatran je kao jedan od najboljih pisaca kratkih priča na svetu. Ovoga puta je to zbirka Voices in the Night koja sadrži 16 novih priča, i ponovo ispričanih (na njegov način i sa posebnim obrtom) mitova, pripovetki i legendi.

 

3. Masha Gessen – The Brothers

gessenThe Brothers je roman o kome se najviše priča već dvadesetak dana. Ova rusko-američka spisateljica je priču smestila na završnoj liniji Bostonskog maratona jednog dana 2013-e godine, kada su dve ručno pravljene bombe eksplodirale i time ubile više desetina ljudi. Da li je u pitanju terorizam ili nešto drugo? Osumnjičena su dva brata – Tamerlan i Dzhokhar Tsarnaev. Gesenova priča fantastičnu (po rečima kritika) priču o dva brata doseljenika. Ko su oni? Kakav je njihov život, i na kraju će dati odgovor i na najbitnije pitanje – kako je došlo do toga što su oni, navodno, uradili.

 

4. I.W. Gregorio – None of the Above

7c5ec3a0-b4b0-0132-46b2-0e9062a7590a

 

Evo jedan od malo ”lakših”, romana za proleće: None of the Above. Gregorio je uspeo da ispriča vrlo interesantnu priču Kristin Lattimer – najlepše devojke u jednoj srednjoj školi, i profesionalnog sportiste, nakon gubitka njene nevinosti. Naime, nakon vrlo bolnog prvog seksualnog kontakta i njenog odlaska kod ginekologa, Kristin će saznati da je ona zapravo adrogena, i da ima posebnu vrstu seksualnosti koja se zove ”interseksualnost”. U trenutku kada se to pročuje u njenoj srednjoj školi, Kristinin život će se promeniti za 360 stepeni – od omiljene devojke u školi ona će postati najmaltretiranija. Ovo je idealan roman za sve koji su se ikad u životu osetili  da su ”drugačiji” ili poštuju svačiju ”drugačijost”. U svakom slučaju, ovo je roman i za sve one koji nisu toliko tolerantni u 21. veku – možda će ih naterati da promene mišljenje i otvore svoje zadrte horizonte.

 

5. Heidi Julavits – The Folded Clock: A Diary

22716391Iako možda većini nepoznata (kao i meni do sada), Heidi Julavits je popularna novinarka i romanopisac. Ona je ovog puta izdala svoj lični dnevnik koji je pronašla u kući. Heidi u ovoj knjizi daje svoje današnje komentare na unose u dnevniku koje je pisala kada je bila mlada. Čudno, zar ne? Iako ne deluje prilično primamljivo, kritičari upozoravaju na odličan stil kojim Heidi piše, i preporučuju svakome ko voli lepo izražavanje i odličan jezik da pročita ovo. Na kraju krajeva knjiga govori o tome kako se i kolikom brzinom čovek menja.

 

6. Marie Jaskulka – The Lost Marble Notebook of Forgotten Girl & Random Boy

e125ed70-b4b1-0132-4594-0ebc4eccb42fSledeći ”lakši” roman je vrlo sladak roman spisateljice Marie Jaskulke, koji govori o momku i devojci (iz naslova knjige) koji se pronalaze kroz poeziju koju čitaju i sami pišu, i na kraju dele jedno sa drugim pesme koje su napisali. I dečko i devojka koriste poeziju da ispričaju svoje najdublje tajne i najlepše emocije. Kroz roman se njihova imena ne otkrivaju – oni se zovu Forgotten i Random, a čitaoci će, kroz najlepšu poeziju petnaestogodišnjaka osetiti kako je to zaljubiti se po prvi put i po prvi put osetiti vrlo kompleskne emocije.

 

7. Neal Schusterman – Challenger Deep

05bac420-b4af-0132-9a5a-0e01949ad350Ono što Challenger Deep čini posebnim su ilustracije koje se nalaze u knjizi. To su ilustracije njegovog sina Brendana, koji već sa 16 godina ima dijagnozu šizofrenije, kada su Neal i cela porodica pokušali da mu obezbede najbolju pomoć koju bi mogao da dobije. Roman priča priču tinejdžera koji se zove Caden Bosch, koji takođe ima posebne mentalne probleme. Ilustracije u knjizi su Brendanove ilustracije koje je oslikavao u trenucima epizoda šizofrenije. Challenger Deep je vrlo emotivna knjiga koja predstavlja jedinstvo oca i sina u teškim momentima. Neal Shusterman je jedan od boljih pisaca knjiga za tinejdžere ali teško da ovakvu stvar o kojoj treba da pričamo što više i o kojoj treba da širimo svest možemo posmatrati kao ”samo tinejdžerski roman”.