booklist

Novi romani / April 2016.

By In

aprilProleće nam je zakucalo na vrata a svi smo ga nestrpljivo čekali. Sada možemo da sedimo u bašti lokalnog kafića bez da nas osuđuju da je hladno, izlazimo samo sa tankom jaknicom, jedemo sladoled svaki dan. Lepo vreme takođe omogućuje češća putovanja, stoga evo spisak novih knjiga koje možete čitati u automobilu ili autobusu dok ne stignete do određene destinacije. Ili jednostavno knjige koje možete čitati dok sedite sami na nekom lepom mestu, pijući ukusnu kafu. U toku ovih aprilskih dana knjižare širom sveta biće bogatije za ove naslove:

1. James Mc Bride – Kill ‘Em and Leave: Searching for James Brown and the American Soul

kill-em-and-leave.w529.h352

Izgleda da je Džejms Mekbrajd, pisac popularnog memoara The Color of Water, biograf Džejmsa Brauna koga smo čekali. Nove tajne iz života poznatog američkog muzičara, kao i način na koji je on živeo život su samo neke od stvari koje možete pročitati u ovoj biografiji – a jedna od epizoda uključuje tužbu vrednu više od 100 miliona američkih dolara koja je trebala da ode u ruke malih školaraca na severu Amerike i jako je bitna. Ipak, poenta romana se vrti oko problematike rase u državi koja možda i nije najotvorenija za ljude druge boje.

2. Lele Pons – Surviving High School

25814205

Surviving High School je prvi roman poznate vajnerke Lele Pons, koju je magazin Teen Vogue nazvao ”najkul devojkom interneta”. Ona ovog puta udružuje snage sa spisateljicom Melisom De La Kruz, i zajedno su stvorili roman koji, ne samo da ne može da se ispusti iz ruku, već čini da plačete od smeha. Glavna junakinja ovog romana, kao i sama Lele Pons, je tinejdžerka koja ima problema u jednoj srednjoj školi u Majamiju sve dok je ne zaprati 10 miliona pratilaca na vajnu i shvate koliko je ona zapravo duhovita i cool. Pored toga što mora da se snađe u popularnom društvu srednje škole, ona takođe mora da se bori da poboljša ocene i da učini njene roditelje ponosnim.

3. Hope Jahren – Lab Girl

342f9f40-d8d0-0133-99c2-0e00b2f67bbd

Ovoga meseca tu je i jedna knjiga o odličnom ženskom naučniku! U pitanju je memoar Houp Džehren koja čitavog života studira drveće, seme cveća i zemlju; i koja je iz tog razloga napravila čak tri laboratorije. Kroz priče o biljkama ona govori o vezi sa njenim partnerom iz laboratorije, i o tome kako ona misli da svet funkcioniše. Ova knjiga je dobila odlične književne kritike, a isto tako čitaoci nisu mogli da je ispuste iz ruke, i to sa valjanim razlogom. Koliko često vas biljke uče o životu?

4. Molly Prentiss – Tuesday Nights in 1980

7eaf1890-d98f-0133-f11f-0a6c20e5e327

Tuesday Nights in 1980 je prvi roman spisateljice Moli Prentis, a junaci romana su jedan kritičar, jedan umetnik i jedna žena – i svi zajedno pokušavaju da pronađu svoj put kroz umetničku scenu početkom osamdesetih godina prošlog veka. Smeštena u Soho, centar kulture i umetnosti, radnja spaja sve junake pomoću jedne tragedije koje će im promeniti i život i trenutno raspoloženje. Odlično isplanirana priča, sa vrlo razrađenim likovima, Tuesday Nights in 1980 takođe odlično predstavlja scenu sveta umetnosti početkom ’80-ih godina.

5. Dominic Smith – The Last Painting of Sara de Vos

205bc1c0-d991-0133-e1bb-0e82a5619f43

Evo i jedan roman za sve ljubitelje umetnosti i istorijskih romana. Centrirana oko jedine poznate slike prve slikarke, The Last Paining of Sara de Vos pokriva tri razdoblja: 1631. godinu, kada de Vosova oslikava njenu popularnu sliku; 1950. godinu, u kojoj je njena slika okačena na zidu stana jednog njujorškog advokata, i novi milenijum, kada je jedna australijanka zamoljena da oslika kopiju slike. Pripremite se da vas ovaj roman oduševi!

6. Ashley Hay – The Railwayman’s Wife

c4416c10-d8d1-0133-e1b8-0e82a5619f43

Smeštena u Velsu nakon Drugog svetskog rata, ovaj roman se bavi životima tri osobe koje su, nakon gubitka, postali prijatelji. Anikka je izgubila svog supruga u ratu, Roy je pisac i sa teškoćom piše o svemu što je rat doneo, Frank je doktor zaposednut demonima svih ljudi koje nije uspeo da održi u životu u toku rata. The Railwayman’s Wife je jedna izuzetno emotivna knjiga, koja će vas sigurno kupiti posle prve stranice. Mi možemo samo da se nadamo da će se ova knjiga brzo prevesti i da ćemo imati prilike da je vrlo brzo čitamo na srpskom jeziku.

7. Diane McKenny Whetstone – Lazaretto

25989997

Poslednja knjiga na ovomesečnoj listi je Lazaretto, roman koji se zove po bolnici koja se nalazi na ušću dve reke i služi za sve imigrante koji žele da započnu novi život u Filadelfiji. Roman Lazaretto u sebi ima skoro sve žanrove – dramu, ljubav, triler, istoriju. Odlična proza Dajen Mekini nas vodi u Filadelfiju koja se oporavlja od poslednica američkog građanskog rata, i ovo je obavezna preporuka za sve koji vole i triler i dramu i istorijski roman.