booklist

Novi romani / April 2018.

By In

Možda ne možemo da sa tačnošću prognoziramo ovo hirovito vreme (koje će verovatno nastaviti da bude hirovito i u aprilu), ali sa sigurnošću možemo da kažemo da će svetlo ugledati neka od najboljih književnih ostvarenja godine. Bilo kako bilo, u aprilu ćemo svakako sedeti u baštama naših omiljenih kafića, a u slučaju da nam se baš baš negde ide na kafu, ali nemamo s kim, uvek nam je tu knjiga koja može da nam pravi društvo. Ukoliko planirate neku ekskurziju u aprilu ili, još bolje, maju, evo koje nove knjige možete da poručite preko Book Depository sajta. S obzirom na to da nisu još uvek sve knjige objavljene (jer je nekima datum izlaska sredina ili kraj aprila), možete ih poručiti odmah (za neke imate i dodatan popust) i sačekati da Vam stigne. U moru mnogo novih romana, ovo je pet najboljih koji nas očekuju u aprilu:

1. Curtis Sittenfeld – You Think It, I’ll Say It

Jedna od najiščekivanijih knjiga aprila je ova zbirka kratkih priča poznatog američkog pisca Kurtisa Sitenfelda. You Think It, I’ll Say It je oda lošim komunikacijama, pogrešno poslatim porukama, pogrešno protumačenim signalima, i sve to kroz jednu duhovitu prizmu. Svi likovi iz ove zbirke su nezaboravni, a o tome posebno govori odluka jedne američke televizijske kuće koja je već otkupila prava na snimanje TV serije baziranoj na ovoj knjizi, a glavnu ulogu će tumačiti jedna od najboljih komičarki u ovom trenutku – Kristen Wiig.

2. Sam J. Miller – Blackfish City

Distopija je jedan od mojih omiljenih žanrova, a Blackfish City je jedan od boljih distopijskih romana izdatih u poslednje vreme. Blackfish City je smešten u izmišljenu budućnost, u kojoj se zbog ratova, veliki deo stanovništa morao preseliti u istoimeni grad koji se nalazi na Arktiku. Kao i svaki grad, i ovaj će postati centar korupcije i diktature, ali će se u tom trenutku pojaviti jedna misteriozna žena sa polarnim medvedom koja će započeti revoluciju koja je vrlo potrebna.

3. Elle Nash – Animals Eat Each Other

Animals Eat Each Other je debitantski roman spisateljice El Neš, koji je potpuno sirov, emotivan i originalan. U središtu same priče je ljubavni trougao koji je vrlo nesvakidašnji, ali će biti vrlo blizak svima koji su nekada voleli i izgubili. Neš u ovom romanu preispituje ljubomoru i ludost koju svako od nas oseti u ljubavi, kao i gubitak sebe što se često desi u turbulentnim vezama. Koliko sebe izgubimo kada se zaljubimo?

4. Elaine Castillo – America Is Not The Heart

America Is Not The Heart je roman prvenac spisateljice Elejn Kastiljo, a u središtu romana je tri generacije žena koje u toku osamdesetih godina prošlog veka emigriraju iz Filipina u Sjedinjene Američke Države. Ovaj roman je pokupio odlične kritike od kritičara koji su je pročitali, dodajući da će šarm rečenica, istorija i savršena emocija u romanu sigurno uticati na to ćemo do kraja romana žene iz romana posmatrati kao članove naše porodice.

5. Charles Soule – The Oracle Year

Čarls Soul je poznati pisac stripova, ali ovoga puta on je za sve svoje obožavatelje spremio The Oracle Year, možda i najiščekivaniji roman naučne fantastike ove godine. Protagonista romana je Will Dando, koji se jednog dana budi sa mogućnošću da predividi 108 stvari koje će se desiti u budućnosti, i tako postati najmoćniji čovek na planeti. Kritičari obećavaju odličnu zabavu, i kažu da je ovo knjiga koju možemo pročitati u jednom sedenju.