booklist

Novi romani / April 2019.

By In

Ovaj april je stvarno lud! Ne samo danas očekuje Igra prestola, već i druga sezona veštice Sabrine, druga sezona Killing Eve, poslednji Avengers film… verovatno još nešto ali sam preskočio. Osim svega ovoga, lepo vreme je napokon stiglo, tako da možemo da ispijamo te beskrajne kafe na suncu. Postavlja se pitanje ”kada čitati?”, jer ipak stoji ta činjenica da se čita malo manje kada je lepo vreme, ali o tome ćemo pričati neki drugi put. Danas pričamo o 5 najnovijih izdanja na svetskom tržištu, i svako od njih deluje fenomenalno!

1. Miriam Towes – Women Talking

Women Talking je možda najiščekivanija knjiga ovog meseca, a zaista razumem i zašto. Naime, Miriam Towes je ovog puta ispričala jednu istinitu priču upakovanu u drugačiji predeo i u druge likove. Naime, u jednom malom selu u Boliviji se pre nekoliko godina noćima dešavalo jedno te isto – osam žena iz tog sela su bile drogirane od strane grupe muškaraca a zatim i  silovane. Ovaj roman se upravo bavi tim, ali i slobodi ženskog izbora generalno. Činjenica da je Margaret Atvud nahvalila roman zaista dovoljno govori.

2. Erin Somers – Stay Up With Hugo Best

Mislim da će ovaj roman postati hit među društvenim mrežama, posebno zato što ima vrlo interesantne korice, a po žanru je komedija. Junakinja ovog romana je dvadesetdevetogodišnja Džun Blum, koja radi kao asistent na jednom šou programu pod nazivom Stay Up With Hugo Best (Ostani budan sa Hugom Best). Voditelj tog programa je šezdesetogodišnji Hugo Best koji će jednog dana otkriti da odlazi u penziju. Ipak, Džun i Hugo će se sticajem okolnosti naći u njegovoj vikendici, a ona će polako otkriti misteriju iza njegovog života.

3. John Boyne – My Brother’s Name is Jessica

Od pisca predivnog ostvarenja Dečak u prugastoj pidžami, ovog meseca stiže nešto novo i takođe vrlo dirljivo. Ipak, Džon Bojn se ovog puta ne bavi ratnom tematikom, već slobodom polova. Junaci ovog romana su opet deca – tačnije Sem koji ludačni voli svog starijeg brata Džejsona i neverovatno se ugleda na njega. Džejson je sportista, vole ga sve devojke u školi i izuzetno je pametan. Ali jednog dana Džejson će otkriti jednu tajnu na koju Sem neće znati kako da reaguje. Ja se iskreno nadam da će ovaj roman dobiti svoje srpsko izdanje jer je uvek bitno da naši tinejdžeri čitaju o toleranciji i slobodi izbora.

4. Isabella Hammad – The Parisian

O Drugom svetskom ratu čitamo često, ali je radnja uglavnom smeštena u neku od zapadnih država; eventualno u Japanu. Ipak, The Parisian je roman koji će ovaj ratni period opisati kroz oči jednog Palestinijanca. Midhat, protagonista ovog romana, je čovek koji je proputovao čitav svet – od Bliskog Istoka pa sve do Pariza, i shvata kako je ceo svet lomljiv, tužan i nepouzdan. Spisateljica Isabella u ovom romanu spaja politiku i ono unutrašnje, u romanu koji obećava mnogo toga.

5. Patrick McGuiness – Throw Me To The Wolves

Brexit je zvanično postao odlična ideja za smeštanje romana. Throw Me To The Wolves je smešten u period posle izglasanja Brexita, kada je telo jedne devojke pronađeno u Temzi, a njen komšija uhapšen. Jedan naizgled klasičan triler smešten u vrlo aktuelne okolnosti. Ovo je takođe roman koji ima tendenciju da postane popularan u alternativnim krugovima, tako da ne verujem da ćemo ikad dobiti srpsko izdanje.