booklist

Novi romani / Avgust 2015.

By In

avgust2Novi je mesec, i to znači da nekoliko novih, dobrih romana izlazi (ili je već izašlo). Koliko god su vrućine nesnosne ovog leta, primećujem da se dosta čita i da se dosta traže naslovi (i dobri i loši). Ovi romani su najbolji romani koji će izaći tokom avgusta (na engleskom jeziku). Ima svega, i svih žanrova, tako da – ili naručite ili zapišite naslov pa sačekajte da neke od ovih knjiga dobiju srpski prevod. Da se ja pitam, ja bih sebe zvao da prevedem sve ove romane i dao sebi dosta novca za taj prevod, ali, eto, ne pitam se.

P.S. Žene su pobedile u trci ovog meseca.

1. Alice Hoffman – The Marriage of Oppositesd2f361c0-f7f8-0132-f147-0ed54733f8f5Polica ”Istorijski romani” u knjižarama ne znači nužno da su romani loši. To su takođe romani koji se najbrže prevode na srpski jezik, valjda iz razloga što se ta laka literatura najviše i čita. Iako naslovi na tim policama znaju da budu baš loši, Alice Hoffman je spisateljica koja se dosta pokazala u ovom žanru. U novom romanu, The Marriage of Opposites, Hofmanova nas vodi u svet 19. veka u Sent Tomasu, jednom od ostrva na Karibima na koje su Jevreji bežali iz Evrope. Glavna junakinja romana je Rejčel koja se zaljubljuje u nećaka svog preminulog supruga; a njihova afera će stvoriti više skandala. Koliko god radnja romana bila kliše, Hofmanova je uradila odličan posao opisujući situaciju na ostrvu u tom vremenu, kao i zaista emotivan opis ljubavi između Rejčel i Frederika. Ovaj roman je preporuka za sve koji vole malo lakšu, ljubavnu literaturu, a i one koje zanima istorija Kariba.

2. Lauren Holmes – Barbara the Slut and Other People

e6b25b40-f7f8-0132-f14d-0ed54733f8f5Lauren Holmes je ovoga puta odabrala da izbaci ne roman, već kolekciju kratkih priča koje se bave problemima koji mogu da imaju mladi ovog milenijuma – većina njih je vezana za seks. Jedna od priča se zasniva na želji mlade devojke da prizna roditeljima da je gej, dok je priča po kojoj naslov kolekcije nosi ime priča o devojci kojoj ljubav prema seksu stvara velike probleme i zbog njih postaje glavna meta u društvu i žrtva nasilja. Kritičari su za ovaj roman rekli da je briljantan – duhovit, a dok čitalac čita priče ima utisak kao da mu te priče prepričavaju prijatelji kojima se to zaista desilo.

3. Adrienne Celt – The Daughters

01b42b10-fcaf-0132-4f9e-0ec273752cbdThe Daughters je roman koji ima tendenciju da postane jedan od prodavanijih romana 2015. godine. Adrienne Celt kroz 4 generacija žena istražuje teme muzike i majčinstva, u isto vreme. Glavna junakinja debitantskog romana Adrienne Celt je Lulu, jedna od najpoznatijih operskih pevačica na svetu, koja odjednom ne može da peva. Po mitovima iz Luline kulture, kada žena rodi ćerku, nešto što je njoj drago nestane. A Lulu je tek dobila ćerku, tako da će nju da krivi zbog nemogućnosti da nastavi da se bavi operskim pevanjem. Kroz analepse i prolepse (vraćanja u prošlost i gledanja u budućnost), spisateljica uspeva da ispriča priču na vrlo emotivan i liričan način.

4. Vanessa Diffenbaugh – We Never Asked for Wings

361867e0-f7f9-0132-f41e-0e18518aac2fSpisateljica jednog od bestselera New York Times-a (Tajni jezik cveća), Vanessa Diffenbaugh se vraća u knižare sa novim romanom o majčinstvu, teškim izborima i nadi. Glavna junakinja romana je Leti Espinosa, majka dvoje dece koja radi tri posla u predgrađu San Franciska kako bi uspela da zaradi za svoju porodicu, dok su njena deca prepuštena njenoj majci. U trenutku kada se Letini roditelji budu vratili za Meksiko, Leti mora da donese odluku – da li da nastavi da radi i zarađuje za svoju porodicu koliko može, ili da se susretne sa majčinstvom po prvi put bez nešto puno novca. Po mom mišljenju, ovaj roman već drži nagradu za najbolji naslov romana ove godine.

5. Ruth Ware – In a Dark, Dark Wood

5f3b4930-f7f9-0132-f41d-0e18518aac2f

Izgleda da manija Iščezle i Devojke iz voza nije prestala.  Nakon romana Pretty Baby (o kome sam pisao u prošlom mesečnom NR postu), novi psihološki triler nam dolazi iz pera Ruth Ware. Roman In a Dark, Dark Wood je smešten na žurku devojačke večeri, gde se u sred stripera i torti u obliku penisa dešava nešto krajnje misteriozno. Kada se nakon 48 sati Nora probudi u bolničkoj sobi bez ikakvog sećanja, shvatiće da je ona glavni osumnjičeni za ubistvo njene prijateljice iz detinjstva. Deluje obećavajuće, zar ne?

6. Kathleen Alcott – Infinite Home

b3b34700-f7f8-0132-4517-0a2ca390b447Roman Infinite Home se bavi pitanjem šta zapravo čini dom domom? Glavna junakinja romana je starica Edit koja izdaje stanove i tako zarađuje. Ona je vrlo stara i ima svakakvih staračkih problema – ne može da se kreće, ima problema sa srcem, njen mozak ne funkcioniše na način na koji je funkcionisao pre. Kada njen sin, Owen, preuzme njeno mesto u poslu kojim se Edit bavi, stanari zgrade moraju da se izbore sa tim. Ono što ovaj roman čini izuzetnim su pozadinske priče svih stanara – Paulie, Claudie, Edwarda, Adalaine i Thomasa; kao i njihov pokušaj da pronađu novi dom.

7. Felicia Day – You’re Never Weird on the Internet (Almost)

23705512Feliciu Day poznajemo iz uloga u serijama Bafi, ubica vampira i Supernatural. Ona je glumica i komičarka, a ovog avgusta će se u prodaju naći njeni memoari. U ovoj knjizi moći ćete da pročitate kako je došla u Holivud i kako je taj put išao, i kako se izborila za malo parče neba u Holivudu. Takođe, Day objašnjava kako je to postala internet senzacija i kako je započela svoju web seriju.