booklist

Novi romani / Avgust 2018.

By In

Možda nije avgust kakav smo hteli ili očekivali, ali ima još vremena da se zaputite na neko malo egzotičnije mesto i bar na desetak dana ulepšate sebi ovo leto (a još uvek nije kasno da se posavetujete sa ovogodišnjim plažnim preporukama za čitanje). Avgust ipak donosi neke lakše ali super naslove na svetskom tržištu, a ako naručite već sad sa BookDepository sajta, taman će Vam stići u septembru kada se već vratite sa odmora i kad možda krenu jesenje kiše. Evo šta je novo na svetskom tržištu što vredi čitati (ili čekati srpski prevod – ako ikad dođe do toga):

1. Christina Dalcher – Vox

Ukoliko ste pogledali drugu sezonu Sluškinjine priče i ne možete da dočekate treću – onda je Vox roman koji jednostavno morate pročitati. Ova feministička distopijska priča je jedan od iščekivanijih romana leta, a u sredi je nova Amerika u kojoj žene ne smeju da izgovore više od 100 reči dnevno. Jedno neverovatno interesantno štivo koje će se definitivno naći i na mom wishlistu.

2. Laura Van Den Berg – The Third Hotel

Izgleda da je svaki mesec mesec trilera, posebno kada uđete u naše knjižare i vidite tonu naslova triler knjiga. Jedna od iščekivanijih triler knjiga ovog meseca se zove The Third Hotel. Junakinja ovog romana je Kler, koja nakon misteriozne smrti svoga muža odlazi u Havanu. Njoj će se tamo učiti na je ugledala svog pokojnog supruga, i od tog trenutka će se Klerin život potpuno preokrenuti. Iako ne nudi ništa revolucionarno, The Third Hotel je knjiga koja je kupila veliki broj ljubitelja ovog žanra, tako da ako ste za neku malu triler avanturu i misteriju, ovo je roman za Vas.

3. JM Holmes – How Are You Going to Save Yourself?

How Are You Going to Save Yourself je debitantski roman JM Holmesa, a kao epicentar zbivanja ima četiri priče koje se međusobno ukrštaju. U pitanju su priče glavnih junaka – Gia, Daba, Rolsa i Raj – četvorice mladih crnaca koji pokušavaju da se pronađu u svetu prepunom rasizma i klasne podele. Ovo je jedna vrlo životna priča koja će se dopasti svim ljubiteljima crnačke književnosti.

 

4. Astrid Holleeder – Judas

Za sve fanove memoara i biografija, avgust donosi Judas: How a Sister’s Testimony Brought Down a Criminal Mastermind. Ovo je priča o Astrid Holleeder, advokata koja se usudila da svedoči protiv njenog brata Willema Holleedera, velikog kriminalca, znajući da će dovesti svoj život u veliku opasnost. Definitivno preporuka za sve ljubitelje memoara i detektivskih knjiga.

5. Vanessa Hua – A River of Stars

I jedna pretežno ženska knjiga, ali već sad izuzetno iščekivana je A River of Stars, debitanski roman Vanese Hue. Ovo je priča o jednoj trudnoj kineskinji koja odlazi u Kaliforniju gde će pokušati da sebi obezbedi jedan lagodan život, odnosno ono što amerikanci zovu ”američki san”. Da li će junakinja Skarlet uspeti u tome i koje će poteškoće imati na putu možete pročitati u ovoj slatkastoj limunadi koja će se naći u svetskim knjižarama u drugoj polovini meseca.