booklist

Novi romani / Februar 2018.

By In

Glavno pitanje: Da li smo preživeli svu januarsku hranu? Iako nam je subjektivni osećaj da januar nije trajao 31 dan nego 245, vreme je da polako utonemo u februar i sve to što nam najkraći mesec u godini donosi. S obzirom na to da većina ljudi čita u toku zime pretpostavimo da će februar i mart biti meseci čitanja, jer nas sigurno očekuju neki malo hladniji dani kada će nas mrzeti da skoknemo do obližnjeg kafića na kafu. Stoga ćemo ostati u stanu ili kući, ušuškani pored šolje kafe ili čaja, ili jednostavno pored nekog kolača ili čokolade, čitajući. Sledi spisak pet najiščekivanijih romana februara ove godine koje već sada možete poručiti sa mog omiljenog sajta, Book Depository, preko koga je šiping besplatan. Takođe, s obzirom na to da ćete možda morati da čekate i do mesec dana na isporuku (nekad i petnaest dana – srpska pošta baš i ne obavlja najsjajniji posao), sledeći romani mogu biti odlični za neki osmomartovski poklon. Pa da ne dužimo –

1. Renee Shafransky – Tips for Living

Kako preboleti činjenicu da je Vaš muž napravio dete drugoj ženi i izabrao nju? To će nam otkriti Nora, protagonista ovog vrlo iščekivanog triler romana. Nora je, nakon svega što joj se desilo, odlučila da se preseli. Trebalo joj je tri godine da promeni život iz korena – našla je novi posao i napokon je odlučila da je spremna da se upusti u novu ljubavnu avanturu. Ipak, Norin bivši muž Hju sasvim slučajno dolazi sa novom porodicom na odmor u obližnju kuću, što će Nori posebno teško pasti. Ipak će je vest da su Hju i njegova žena ubijeni dotući, dok ona nema nikakvih alibija za to kobno veče. Tips for Living je roman koji ćemo pročitati vrlo brzo, jedna odlična triler misterija o kojoj ćemo misliti i danima nakon što je pročitamo.

2. Kristin Hannah – The Great Alone

Ukoliko otvorite najpoznatiji književni sajt, Good Reads, i pogledate top romane februara 2018. godine, videćete ovaj roman na definitivnom prvom mestu sa ocenom 4.2. Ovo je priča koja je smeštena na Aljasci u toku 1974. godine, priča o jednoj porodici koja pokušava da se snađe na samom kraju sveta, kao i priča o jednoj mladoj i istinitoj ljubavi. Nakon što se glava porodice, ratni veteran Enrt vraća iz rata u Vijetnamu, njegova supruga Kora i trinaestogodišnja ćerka Leni odlučuju da započnu novi život na Aljasci. Ono što ovaj roman čini posebnim je što je i knjiga za odrasle i knjiga za omladinu; i za one koji vole moderne romane i za one koji vole istoriju.  The Great Alone je roman koji će, po nekim mojim preračunima, vrlo brzo da se nađe na policama srpskih knjižara.

3. Tayari Jones – An American Marriage

Februar je mesec afroameričke kulture, i ovog puta je sa nama novi roman Tayari Jones. An American Marriage je knjiga o Selestijal i Roj, bračnom paru koji je simbol američkog sna. Dok budu ušuškani u svoj uspeh i ljubav jedno prema drugome, Roja će uhapsiti za zločin za koji Selestijal nije znala. Nakon pet godina robijanja, Roj izlazi iz zatvora, spreman da nastavi svoj brak tamo gde je stao, ali da li je Selestijal emotivno ostala na istom mestu?

4. Janet Beard – The Atomic City Girls

The Atomic City Girls je još jedan istorijski roman koji nam februar donosi. Smešten u poslednje mesece 1944. godine, ovaj roman se vrti oko života žena koje su radile za poznati projekat ’’Menhetn’’, projekat razvijanja i pravljenja nuklearnog oružja za vreme Drugog svetskog rata. Iako neki kritičaru smatraju da ovaj roman nije istorijski najprecizniji, The Atomic City Girls je zaista jedna prelepa priča o prijateljstvu, položaju žena, i svakodnevnici za vreme najzločestijeg rata u istoriji čovečanstva.

5. Various – All Out: The No-Longer-Secret Stories of Queer Teens Throughout the Ages

Ova knjiga je nešto sasvim posebno. Zbirka kratkih priča sa ovim dugačkim nazivom je tu da bi nas uputila u LGBT priče kroz istoriju, i da se upoznamo sa tim kako je davnih dana bilo biti LGBT, onih dana kada je to bilo zabranjeno, šokantno i nezamislivo. Od ponovo ispričane Crvenkape smeštene u Meksiko u XIX veku, pa sve do dve devojke koje se zaljubljuju nakon smrti Kurta Kobejna, ova knjiga je tu da osvetli onaj deo istorije koje je zataškan. All Out je zbirka priča napisana od strane više od deset pisaca, tako da svaka bude svojstvena i ubedljiva.