booklist

Novi romani / Februar 2019.

By In

Iako nam je subjektivni osećaj da januar nije trajao 31 dan nego 245, vreme je da polako utonemo u februar i sve to što nam najkraći mesec u godini donosi. S obzirom na to da većina ljudi čita u toku zime pretpostavimo da će februar i mart biti meseci čitanja, jer nas sigurno očekuju neki malo hladniji dani kada će nas mrzeti da skoknemo do obližnjeg kafića na kafu. Stoga ćemo ostati u stanu ili kući, ušuškani pored šolje kafe ili čaja, ili jednostavno pored nekog kolača ili čokolade, čitajući. Sledi spisak pet najiščekivanijih romana februara ove godine koje već sada možete poručiti sa mog omiljenog sajta, Book Depository, preko koga je šiping besplatan. Takođe, s obzirom na to da ćete možda morati da čekate i do mesec dana na isporuku (nekad i petnaest dana – srpska pošta baš i ne obavlja najsjajniji posao), sledeći romani mogu biti odlični za neki osmomartovski poklon. Pa da ne dužimo –

1. Marlon James – Black Leopard, Red Wolf

Marlona Džejmsa možda znate kao dobitnika Bukerove nagrade 2015. godine za roman A Brief History of Seven Killings, a sada je na redu da nas zaseni njegov novi roman. Black Leopard, Red Wolf je nekako afrička verzija Igre prestola, a možda čak i novi Crni panter. U pitanju je prvi deo trilogije koja započinje potragom Trackera za svojim telom. Zvuči prebizarno, ali obratite pažnju na ovu knjigu jer će biti apsolutni hit. Pritom, pogledajte ovu savršenu koricu.

2. Elizabeth Mc Cracken – Bowlaway

Delom Harold Hil a delom Meri Popins, ovo je knjiga koju vredi zapamtiti. Bertha je viđena kako se spušta s neba pa zatim onesvešćena na groblju. Ipak, ona će se kasnije sprijateljiti sa svima u Masačusetsu i napraviti svoju kuglanu, gde će stanivnici ovog grada pokušati da, bukvalno, ”obore” i svoje probleme. Ovo je knjiga koja dosta obećava – mešavina slatkog i mračnog, prepuna emotivnih ali i lepih momenata. Smeštena početkom 1900-ih godina, prati generacije u gradu koji se menja.

3. Valeria Luiselli – Lost Children Archive

Iako je bitna tema, nismo puno čitali o meksičkim izbeglicama u Americi i problemima na granici Amerika – Meksiko. Protagonisti ovog romana je obrazovan američki par koji odlazi do granice Arizone i Meksika i pokušava da pronađe dvoje dece izbeglica. Kritičari se slažu da je ovo jedna emotivna knjiga sa jakim i napetim klimaksom, a biće i jedna od nekoliko novih koje ću ja lično naručiti sebi.

4. Toni Morrison – The Source of Self-Regard

Dok čekamo da nova izdavačka kuća Darma Books objavi Tonin roman Najplavlje oko, evo novog ostvarenja ove savršene nobelovke. The Source of Self-Regard je kolekcija eseja i govora, a znajući način na koji Toni piše – ne može biti loša. Od Toni možemo svašta naučiti.

5. Pitchaya Sudbanthad – Bangkok Wakes to Rain

U pitanju je debitantski roman, a retko koji pisac uspe da provuče zbirku kratkih priča kao roman. Ipak, u knjizi Bangkok Wakes to Rain je sve povezano i sve se sklapa kao puzla. I da, tema koja ih sve povezuje je Bangkok – mesto o kome ne čitamo baš često.