booklist

Novi romani / Januar 2016.

By In

janDragi, želim svima srećnu i uspešnu novu godinu! Kako smo malo došli sebi od konstantnog prežderavanja u toku prvih 7 dana 2016. godine, vreme je da, sa recimo nekih desetak kila više u nekom poluležećem položaju pogledamo koji će to novi naslovi krasiti knjižare širom sveta u prvom mesecu ove godine.

1. Marieke Nijkamp – This Is Where It Ends

f922d900-842b-0133-f68f-06eb77610b19

This Is Where It Ends je roman o kome se najviše priča već nekih desetak dana, i nalazi se na prvom mestu svih top lista najiščekivanijih romana januara. Priča ovog romana je nešto o čemu smo mogli da čitamo dosta u proteklih nekoliko godina – pucnjava u školi. Kroz naraciju nekoliko učenika jedne američke srednje škole, upoznajemo se sa popularnim đacima škole, ali i sa Tajlerom, dečakom koji je počinio ovaj užasni zločin, kao i međusobne odnose ugroženih, poginulih, i samog tinejdžera ubice.

2. Ruth Wariner – The Sound of Gravel

04-sound-gravel.nocrop.w529.h560

Sada nešto potpuno drugačije, jedna totalna tabu priča – The Sound of Gravel je istina priča o odrastanju jedne devojke u poligamnom kultu. Rut Variner, spisateljica ovog romana, je trideset i deveto dete od četrdeset i dvoje, koliko je njen otac imao. Ona živi u ruralnom predelu Meksika, u kultu koji veruje u to da će žena jedino ući u Raj ukoliko bude stupala u poligamne brakove i bude rađala što više dece. Kroz užasno bolnu priču njene porodice, preko ubistva njenog oca i njihovog bega u Sjedinjene Američke Države, The Sound of Gravel je izuzetno dirljiva istinita priča o jednoj devojci koja se borila za mir i pravdu.

3. Charlie Jane Anders – All the Birds in the Sky

25372801

All the Birds in the Sky je roman o kraju sveta i novom početku naše budućnosti. Dva stara školska prijatelja, Patricia i Laurence se susreću nakon mnogo godina, kada svet oko njih počinje da se raspada. Laurence je sada jedan od vodećih inžinjera sveta koji se sa svojim timom bori da spreči smak sveta, dok je Patricia diplomirala na prestižnoj akademiji za nadarene ljude sa magijskim moćima. Ovaj roman, iako spada u žanr fantastike bavi se istraživanjem života i grešaka, ljubavi i apokalipse, a verujem da će zauzeti posebno mesto u srcima svih Hari Poter obožavatelja.

4. Shaun David Hutchinson – We Are the Ants

958e1730-8429-0133-f68c-06eb77610b19

Ovo je još jedan roman žanra fantastike, i to iz pera Šona Dejvida Hačinsona, poznatog po hit YA romanu The Five Stages of Andrew Brawley. Njegov novi roman, We Are the Ants bavi se teškim izborom Harija Dentona koji je više puta bio kidnapovan od strane vanzemaljaca. Ovog puta, ipak, oni njemu daju poseban izbor – ili će pritisnuti dugme koje će dovesti do nečega što Hari ne zna, ili će zemaljska kugla da eksplodira za 144 dana. Hari, koji u poslednje vreme vodi izuzetno težak život, počinje da razmišlja o tome da li uopšte vredi živeti. Kako sam naslov kaže, We Are the Ants govori o tome koliko su naši životi mali u odnosu na sve ono što, možda, postoji tamo negde.

5. Elizabeth Strout – My Name Is Lucy Barton

25893709

Dobitnica nagrade Pulicer, Elizabet Straut ovog puta iznenađuje svoje obožavatelje novim romanom, My Name Is Lucy Barton, koji preti da postane jedan od popularnijih romana tekuće godine. Kao što sam naslov romana kaže, junakinja se zove Lusi Barton, i ona je trenutno u bolnici, pokušavajući da se oporavi od nečega što je trebala da bude jednostavna operacija. Njena mama, sa kojom nije razgovarala dugo, dolazi da je poseti. Razgovori Lusi i njene majke osvetljavaju Lusinu priču, tračeve o ljudima iz Lusinog detinjstva, razloge prekida komunikacije kako sa majkom tako i sa drugima iz njenog rodnog grada, i način Lusinog života.

6. Emily Henry – Love That Split The World

ab2ac1e0-842c-0133-393f-06e18a8a4ae5

Izgleda da je januar rezervisan za romane iz žanra fantastike i YA (Young Adult). Ovaj roman, koji nosi jako lep naziv, Love That Split The World je priča o Natali koja je odrasla uz priče njene bake o njenim indijanskim korenima. Ipak, u jednom trenutku, Natali se prebacuje u totalno drugu realnost, gde je njena baka živa i govori joj ”Spasi ga”. Iako isprva Natali ništa nije jasno, ona kroz kratki vremenski period upoznaje momka Beau-a, i svet oko njih nestaje kako se oni zaljubljuju jedno u drugo. Na koji način ona to treba njega da spasi, ili da li je uopšte on taj  kome treba spašavanje, ostaje da pročitamo. Love That Split The World nije samo roman o ljubavi – već i o korenima i o tome koliko oni utiču na naš život.

7. Lauren Blakely – Big Rock

Pageflex Persona [document: PRS0000038_00074]

Evo i nešto za ljubitelje erotske literature – malo slobodnije, ako smem da dodam. Roman Loren Blejkli, Big Rock, je samo za nedelju dana dobio ocenu 4,31/5 na GoodReads sajtu, sa komentarima zašto mora da se čeka početak januara da bi se roman objavio. Roman se zasniva na sledećoj rečenici: ”Nije samo struja mora, dame. Ima nečega i u veličini broda”. Na šta se to tačno odnosi Veliki kamen iz naslova romana? Na verenički prsten, ili na veličinu polnog organa?