booklist

Novi romani // Januar 2017.

By In

jan

U drugoj polovini prošle godine zapostavio sam postove u kojima sam najavljivao nove romane na svetskom tržištu, valjda jer je i sama godina bila izuzetno negativna, pa sam jednostavno bio vrlo vrlo lenj. S obzirom na to da je 2017. (bar u mom slučaju) počela obećavajuće, obećao sam i sebi a i Vama da ću ponovo početi da Vas obaveštavam o novim romanima koji će jednog dana možda postati klasici. Stoga, ukoliko sedite na kauču otkopčanih pantalona zbog prevelike količine hrane koju ste uneli u sebe tokom ovih praznika i ne znate šta da čitate – evo šta ja to preporučujem od novih naslova. Ove romane možete već sad poručiti sa dobro poznatog sajta BookDepository na engleskom jeziku. Pa da počnemo.

1. Paul Auster – 4 3 2 1
30244626

Iako mi Pol Oster budi vrlo loše uspomene jer sam se prvi put susreo sa njim na fakultetu dok smo radili engleski postmodernizam kod jedne ne-baš-sjajne profesorke, ne mogu a da ne priznam da Pol Oster nije odličan pisac, a to dokazuje i njegov prvi roman nakon čak 7 godina. Roman 4 3 2 1 se vrti oko Arčibalda Ajzaka Fergunsona čiji će život od samog početka preuzeti čak 4 različita pravca. Četiri identična Fergunsona, sačinjena od istog DNK – četiri dečaka koji su zapravo jedan dečak – krenuće da vode četiri različita života, ali će svi da se zaljube u istu osobu. Sa vrlo dobrom ocenom na GoodReads-u, ovaj roman preti da postane jedan od boljih u toku ove godine, a tek je januar!

2. Ottessa Moshfegh – Homesick for Another World

30079724

Iako možda niste ljubitelji kratkih priča, treba im pružiti šansu. One su, bar po mom mišljenju, čak i bolje od romana – bitno je da se pročitaju odjednom, jer onda ta priča probudi osećanja koje možda roman koji čitate već danima neće. Otesa Mošfeg je u toku 2015. godine napravila opštu pometnju kada je izdava svoj roman prvenac, Eileen, koji je čak bio nominovan i za Buker nagradu prošle godine. Ipak, uspeh jednog pisca se oslikava u iščekivanju narednog romana – a Otesa je čak i to prevazišla. Naime, Homesick for Another World nije roman već zbirka kratkih priča, a opet preti da ugrozi i Eileen. Njene priče su opisane kao vrlo uznemirujuće, opasne ali na momente i presmešne; a šta drugo i tražiti od zbirke priča. U svih 14 priča možete pronaći savršene naratore i atmosferu.

3. Han Kang – Human Acts

30091914

Han Kang je najprodavaniji pisac Južne Koreje, a ujedno i dobitnik internacionalne Buker nagrade. Nasuprot njenog prethodnog romana, The Vegetarian, koji se vrteo oko promene ishrane jedne žene, roman Human Acts je vrlo životan i surov. Smešten u osamdesete godine prošlog veka za vreme diktature i studentskih pobuna, jedan od studenata biva brutalno ubijen. Priča ove tragične epizode otkriva dalji tok romana koji je prepun tajni, spletki i užasnog nasilja sa kojim se, nažalost, i danas susrećemo. Human Acts je već u prvoj nedelji dobio savršene kritike i odlične ocene na raznim sajtovima – nadam se da ćemo i mi imati priliku da ga čitamo na srpskom jeziku.

4. Aravind Adiga – Selection Day

selection-day-w529-h352

Pisac jednog od klasika prošle decenije, Beli Tigar, ovoga januara je odlučio da obraduje svoje fanove novim romanom pod nazivom Selection Day. Junak Adigove nove priče je četrnaestogodišnji Mandžu, koji se divi svom starijem bratu i najviše na svetu želi da bude kao on, pa se čak i trudi da budi isto toliko dobar u kriketu kao i Rada. Međutim, kada upozna Radovog najvećeg rivala, dečaka koji je duplo samouvereniji od samog Mandžua sve će se promeniti, i Mandžu će morati da po prvi put u životu donese izuzetno bitne životne odluke. Selection Day nije samo roman o odrastanju – to je roman o bratstvu, samopouzdanju, pronalaženju svog mesta u svetu.

5. Emily Frindlund – History of Wolves

30183198

U ovom trenutku napolju pada sneg, pa ću kao poslednju knjigu ovog meseca izabrati jednu koja sa nama deli vremenske uslove. Junakinja ovog romana je petnaestogodišnja Madelin koja vrlo siromašno živi nadomak jednog jezera u Minesoti. Madelin nije ni malo popularna u školi, ima teškoće da se poveže sa drugim tinejdžerima i svoje vreme uglavnom provodi raspremajući svoju kuću. Ipak, jednog dana obližnja kuća će takođe dobiti svoje stanare, što uključuje i malog Luka koga će Madelin vrlo često da čuva. U trenutku kada dođe do jedne nepredviđene situacije sve se menja, a od tada priča počinje da ide napred-nazad – a pričaće je mlada i starija Madelin. History of Wolves je jedan triler koji će nas sve kupiti a možda postati i blokbaster u budućnosti!