booklist

Novi romani / Januar 2018.

By In

Posle kraće medijske pauze (koju uzimaju i sve svetske zvezde, pa zašto ne bismo i mi?), evo ponovo Bukmarkića sa Vama. Pre svega, nadam se da Vam se 2017. godina završila odlično i da ste započeli ovu novu, 2018. na najbolji način. Želimo Vam pre svega mnogo sreće, zdravlja, ljubavi i novca, a zatim mnogo knjiga i savršenih citata. Prošla godina bila je odlična što se književnosti tiče, ali nekako 2018. ima tendenciju da bude još bolja. Kako naše izdavačke kuće vredno rade da dovedu svetske bestselere u naše knjižare što brže, hajde da zajedno pogledamo na koje to knjige treba obratiti pažnju u narednom periodu. Ovo su najbolje knjige koje su izdate na svetskom tržištu početkom januara (ili koje će biti izdate u toku meseca):

1. Neel Mukherjee – A State of Freedom

Iako je ocenjena sa ocenom 3,8 na GoodReads-u, ovaj roman zaista vredi pročitati. Dajući odgovore na neka od najbitnijih egzistencijalnih pitanja kao što su da li možemo da promenimo okolnosti pod kojima smo rođeni i i kako se snaći u svetu u kom trenutno živimo, A State of Freedom je odlična knjiga za početak godine. Možda ćemo upravo zbog ove knjige doneti neke nove odluke za 2018. Prateći priću 5 glavnih likova, od kuvara u Mumbaiju do cirkuzanta i njegovog razigranog medveda, čitalac ne može a da se ne zapita o njegovoj sudbini i ciljevima njegovog života.


2. Ali Smith – Winter

Nakon romana Autumn, spisateljica nominovana za Buker nagradu, Ali Smith, je za januar pripremila novu knjigu, drugu u serijalu o godišnjim dobima. Nećemo mnogo otkrivati o čemu se radi u ovom romanu, ali s obzirom da nosi naziv Winter, znači da je savršena za zimske dane (a s obzirom na to da ih nismo imali do sada i da ćemo ih verovatno imati u martu, imate dovoljno vremena da je naručite sa BookDepository sajta ili da sačekate da se prevede i objavi i pročitate taman kada padne sneg).


3. Denis Johnson – The Largesse of the Sea Maiden

Za sve ljubitelje kratkih priča, evo je jedna zbirka koju jednostavno morate pročitati. Denis Jonshon, pisac koji je kupio srca svih ljubitelja kratkih priča njegovom prvom zbirkom Jesus’ Son, ovog puta se vraća sa malo mračnijom tematikom. Svih 5 priča koje možete pročitati u ovoj knjizi su mnogo mračnije ali u isto vreme i savršenije od onih prethodnih – vremenom se i ljudi istreniraju da pišu još bolje. Generalna tematika ovog romana su srednje godine i kriza istih, kao i svi problemi, nedaće i avanture koje idu uz njih.


4. Mira T. Lee – Everything Here is Beautiful

Priča o dve sestre – Mirandi, starijoj i ozbiljnijoj, i Lusiji, onoj mlađoj živahnoj, tvrdoglavoj. Iako zvuči kao kliše, verujte da nije. Kada njihova majka iznenada umre i Lusija krene da umišlja glasove, na Mirandi je da sačuva svoju sestru i ponovo je dovede u prvobitno stanje. Kroz ceo roman postavlja se pitanje – Koliko smo spremni da se žrtvujemo za članove svoje porodice, bez obzira koliko ih volimo?


5. Dave Eggers – The Monk of Mokha

S obzirom na činjenicu da mi Srbi nekako volimo i rado čitamo sve što ima veze sa orijentalnim državama i kulturama, pretpostavljam da će ovaj roman vrlo brzo da se nađe na policama naših knjižara. Glavni lik romana je Mokhtar Alkanšali, Amerikanac jemenskog porekla koji ima želju da oživi ukus jemenske kafe u Americi ali ga Građanski rat pokušava sprečiti u tome.