booklist

Novi romani / Januar & Februar 2015

By In

janfebPretpostavimo da, ukoliko ljudi čitaju, to mahom rade tokom zime, a to u poslednjih nekoliko godina nije u novembru ili decembru, nego u januaru, februaru i martu. Ove godine su nas hladni dani snašli već krajem decembra, a ”zima”, ukoliko možemo tako da je nazovemo, može trajati i do kraja marta. Stoga, ako je neko vreme vreme za čitanje – to je onda sad.

Sledeći romani su nova izdanja, za sada dostupna samo na engleskom jeziku, ali nadamo se da će se uskoro pojaviti i na srpskom. Ko god ima dovoljno jezičkog znanja da ih pročita na engleskom, uvek postoji mogućnost naručivanja preko sajtova kao što je Book Depository.

1. Paula Hawkins – The Girl on the Train

abde0210-66c7-0132-4328-0ebc4eccb42f

The Girl on the Train je debitantski roman Pole Hokins, koji može da se svrsta u žanr trilera sa šokantnim krajem. Priča priču mlade devojke iz Londona koja svaki dan putuje istim vozom do posla, i uvek viđa jedan te isti par kroz prozor. Kada jednog dana bude videla nešto što ne bi smela da vidi, završiće kao osumnjičeni u svirepom ubistvu.

Iako debitantski roman, The Girl on the Train je pokupio najbolje kritike svih svetski poznatih časopisa, i opisuju ga kao ”sledeći Gone Girl”. Verujem da ćemo ovaj naziv videti kroz nekoliko godina među nominovanim za Oskara.

2. Nick Hornby – Funny Girl

5b90aeb0-89f2-0132-1dd5-0a2c89e5f2f5

Poslednje što smo pročitali od, jednog od interesantnijih, engleskih pisaca je Juliet, Naked iz 2009. Nik Hornbi se ove godine vraća sa romanom Funny Girl smeštenim u šezdesete godine prošlog veka. Junakinja romana je atraktivna plavuša Barbara koja ima izuzetno čudnu ambiciju – njena želja je da postane komičar i samim tim se upusti u posao koji je, tada, pripadao samo muškarcima. Barbara, koja predstavlja tip žene kakva je bila Lusil Bol, se seli u London, menja svoje ime u Sophie, i počinje da se druži (a i zaljubljuje) u grupu komičara koji pišu sitkom samo za nju. Funny Girl predstavlja roman koji opisuje život televizijskih zvezda van kamere, kako u to vreme, tako i danas.

Potsetimo se da je Nik Hornbi jedini pisac koji je uspeo da ogromnu ljubav prema fudbalskom klubu Arsenal pretoči u roman Fever Pitch, a kasnije i u film. Znajući maniju filmske industrije da ekranizuju skoro sve što je Horbi napisao (High Fidelity, About a Boy), vrlo lako može da se desi da Funny Girl postane jedan od blokbastera u narednim godinama.

3. Angelina Mirabella – The Sweetheart

558f19b0-66c8-0132-4328-0ebc4eccb42f

The Sweetheart, debitantski roman amerikanke Angeline Mirabele, priča priču koja do sada nije ispričana ni romanom, ni filmom, ni serijom. Junakinja je Leonie, sedamnaestogodišnja devojčica iz Filadelfije, koja je tipična amerikanka iz 1953. godine – plava, visoka i popularna. Međutim, nakon odlaska na meč rvanja sa njenim ocem, Leonie shvata da je upravo to čim ona želi da se bavi – rvanjem. The Sweetheart se bavi pitanjem uloge žene u društvu, i ograničenim mogućnostima žena sredinom prošlog veka. Kroz istoriju ženskog rvanja u knjizi, spisateljica kaže da će svi čitaoci imati više razumevanja prema rvačicama širom sveta.

4. Asali Solomon – Disgruntled 

a80a9e90-7d80-0132-1d89-0a2c89e5f2f5

Romani sazrevanja (bildungsromani – coming-of-age romani) uvek imaju čime da nas iznenade, i da nas nasmeju, a i zaplaču. Posebno kada se radi o Afro – Amerikancima. Roman Disgruntled je jedna od takvih priča. Kenya je stidljiva devojčica, i ćerka aktiviste za prava Afro – Amerikanaca. Ona je uvek izgnanik u društvu – čak i u svojoj školi gde idu samo Afro – Amerikanci, ne ide joj baš najbolje. Kako se njeni roditelji rastaju, Kenya odlazi u privatnu školu van Filadelfije gde će tek shvatiti šta znači biti potlačen. Disgruntled predstavlja roman koji poteže više pitanja: Kako je to biti devojčica? Kako je to imati drugačiju boju kože? I na kraju krajeva, kako je to biti devojka koja nije belkinja?

Romana o situaciji Afro – Amerikanaca u društvu ima na stotine, i svaki je odličan na svoj način. Ovo je jedan od romana koji će možda na najemotivniji način sve to opisati – a predstavlja još jedan udarac Američkim rasistima koji su zaslužili da se sećaju svega što su uradili Afro – Amerikancima kroz sve ove decenije.

5. Deepti Kapoor – A Bad Character

3bb9e300-66c8-0132-b01d-0e30b68214d8

Još jedan roman sazrevanja, i još jedan roman o različitostima je A Bad Character, debitantski roman spisateljice Dipti Kapur. Roman se zasniva na životu Ide, devetnaestogodišnje studentkinje, koja živi u Deliju sa svojom bogatom tetkom. Ona se tamo zaljubljuje u momka (čije se ime u romanu ne pominje). Ali, taj momak ima druge stvari po kojima ga čitaoci pamte – on je Amerikanac, ima vrlo loš akcenat i narkoman je. Njegov šarm je zapravo ono što će Idu da privuče. Međutim, kako je roman pisan nelinearno, već na početku romana saznajemo da je momak umro oko Idinog 21. rođendana, ali je to svakako neće sprečiti da se dve godine pridružuje njegovim avanturama i da se upusti u njegov svet.

6. Sarah Gerard – Binary Star

f8a21770-66c7-0132-17e6-0a7dfd902b7c

Još jedan debitantski roman je uspeo da uđe na top liste najboljih romana januara i februara. Ovaj roman je slatkiš za sve ljubitelje misterije, trilera, pa i tužne ljudske sudbine. Junaci su anoreksična devojka i njen dečko alkoholičar koji kreću na putovanje automobilom kroz državu. Pričano je od strane devojke, ali ona se ne seća apsolutno svega, i pripovedanje je dosta mutno. Međutim, kako par ide sve dalje od svoje kuće, počinju da se raspadaju sve više. U toku putovanja, oni će postati upleteni u vegananarhizam, pokret mladih revolucionara.

7. Anne Tyler – A Spool of Blue Thread

029fff40-7d7f-0132-43be-0ebc4eccb42f

Za ljubitelje malo ”lakše” literature, tu je dvadeseti roman dobitnice Pulicer nagrade, EnTajler. A Spool of Blue Thread govori o 4 generacije žena iz porodice Whitshank iz Baltimora. Razrađenost likova i istraživanje porodice je ono po čemu je En Tajler poznata, a ovaj roman će samo to dokazati. Takođe, ono što je posebno interesantno kod ove knjige je audio book koji pripoveda Kimberli Far, glumica koja je poznata po Star Treku. Audio knjiga je dobila odlične kritike, a i opipiljivi roman je nešto što će se sigurno kupovati u knjižarama širom sveta.