booklist

Novi romani / Jul 2015.

By In

julKažu da je jul mesec u godini kada je, u Srbiji, najbitnije izabrati nešto ultra alternativno za obući, kupiti podosta interesantnih i čudnih asesoara, malo naučiti tekstove nekih stranih pesama i zapičiti u Novi Sad na Exit festival. Ofarbati kosu u zeleno ili plavo, pokupiti nešto iz garderobera roditelja iz devedesetih, i dosta se potruditi izgledati kao da se nismo trudili da tako izgledamo. U toku dana blejati u centru Novog Sada i gledati strance a uveče piti malo kod kuće pa onda na tvrđavu slušati alternativne bendove dok u glavi ide nešto sa narodnjačke žurke od prošlog vikenda i ispijati jedno točeno pivo celo veče. E pa, dragi moji, i u tom slučaju, preporučujem da nađemo nešto što bi mogli raditi kada se Exit završi (i kada prođe euforija postavljanja slika isečenih narukvica na Instagramu), jer, ako sad ne čitamo, kako ćemo čitati ukoliko nas udari ista kriza kao i Grke?! Mi Varufakisa za trku nemamo. Evo šta treba naručiti onlajn, ili sačekati da izađe kod nas (ako ikad izađe kod nas jer primećujem da uglavnom izloge krase romani čiji nazivi sadrže jedan pridev i apstraktnu imenicu).

1. Harper Lee – Go Set a Watchman

85128d20-f0e6-0132-f0d3-0ed54733f8f5Go Set a Watchman je novi roman poznate spisateljice klasika Ubiti pticu rugalicu. Roman je prvi put napisan pedesetih godina prošlog veka, ali izdavač nije želeo da izda ovaj roman, te je Harper Li napisala već pomenuti književni biser. Ovaj roman može i da se nazove Ubiti pticu rugalicu 2, jer su glavni likovi oba romana isti, s tim što je radnja u romanu Go Set a Watchman smeštena 20 godina kasnije. Tekst romana je prvobitno bio izgubljen, ali nakon njegovog nalaženja prošle godine, Go Set a Watchman je otišao u štampu i od sredine jula će se naći u knjižarama širom sveta.

2. Louisa Hall – Speak

09bfc220-f0e6-0132-44b1-0a2ca390b447Speak je novi roman koji, kroz perspektivu 5 različitih likova iz 5 različitih vremena pokušava da objasni veštačku inteligenciju, pokušavajući da da odgovore na pitanja odakle čoveku tolika potreba za komunikacijom, povezanošću i razumevanjem. Likovi u ovom romanu su vrlo različiti – mlada puritanka, profesor informatike koji je izbeglica i Jevrej i u isto vreme pokušava da poboljša odnose sa svojom suprugom; pa i Alan Turing. Svako od likova pokušava na neki način da popravi komunikaciju sa određenom osobom – ili kompjuterom. Takođe, jedna od velikih tema ovog romana je sama tehnologija i to koliko je ona uticala na ljudsku komunikaciju.

3. Tim Weiner – One Man Against The World: The Tragedy of Richard Nixon

25440225Šokantni pogled na život i politiku osobe koja važi za najgoreg predsednika Sjedinjenih Američkih Država – Ričarda Niksona. Tim Viner, dobitnik Pulicera, u ovoj knjizi opisuje politiku vrlo inteligentnog ali mentalno nestabilnog predsednika najveće sile, koji je državom upravljao loše prvenstveno iz svojih nesigurnosti. Bazirano na dokumentima koji su otkriveni u poslednjih nekoliko godina, Viner opisuje kako su Vijetnamski rat i Votergejt isprepletani i kako su tačno uticali na propast američkog predsednika. Ova knjige će definitivno biti biser za sve one koji vole biografije, memoare i istoriju SAD.

4. Hilary Liftin – Movie Star by Lizzie Pepper

23398656Jedna od ”lakših” romana ovog meseca je Movie Star spisateljice Hilari Liftin koji opisuje problematičnu ljubav poznatih ličnosti. Lizi Peper je sitna holivudska glumica ali njen brak sa vrlo poznatim glumcem Robom Marsom je od nje napravio neku vrstu Viktorije Bekam. Međutim, nakon razvoda braka, Lizi odlučuje da ispriča svoju stranu priče. Priča se da je brak Toma Kruza i Kejti Holms poslužio kao inspiracija za ovaj roman, a ne sumnjam da će roman uspeti u tome što je naumio.

5. Carolina De Robertis – The Gods of Tango

4bfb1270-00a4-0133-452c-0a2ca390b447Tango, Argentina, egzotični jezik, feminizan. Junakinja ovog romana je sedamnaestogodišnja italijanka Leda koja odlazi iz Italije u Argentinu u potrazi za boljim životom, 1913. godine. Sa sobom nosi samo violinu. Kada dođe u Argentinu i zaljubi se u muziku, i kada shvati da želi da posveti život sviranju, ona mora da iseče kosu i da se pretvara da je muškarac jer zna da nije društveno prihvatljivo da žena svira. Ona postaje Dante, mladić koji se učlanjuje u tango trupu. U jednom trenutku, Leda i Dante će postati jedno, i ona ne samo da će u opasnost dovesti svoju karijeru, nego i svoj život.

6. Juan Gabriel Vasquez – Lovers on All Saints’ Day

d9ec64a0-f0e6-0132-44b3-0a2ca390b447Huan Gabriel Vaskes je ime koje je dosta poznato u svetu književnika i ljubitelja knjige. On je ovog puta odlučio da svoje obožavatelje obraduje kolekcijom Lovers on All Saints’ Day, kolekcijom 7 priča čije su teme ljubav i uspomene. Sve priče su smeštene u Belgiji, u kojoj je pisac živeo godinu dana. Ovaj roman je u Kolumbiji već izdat, i ljubitelji Vaskesove literature ovaj roman porede sa crnom čokoladom – jer treba da se čita polako, i sa uživanjem.

7. Mary Kubica – Pretty Baby

c278cc80-f289-0132-44c3-0a2ca390b447Od januara ove godine i romana Devojka iz voza, ni jedan psihološki triler se nije izdvojio. Sve do sada, to jest, kada je Meri Kubika izdala svoj novi roman, Pretty Baby, koji preti da ponovi uspeh njenog prethodnog romana The Good Girl. Hejdi Vud, junakinja ovog romana, je vrlo humana, i pomaže svakoj životinji koju vidi usput a koja nema dom, tako da je njena kuća prepuna napuštenih mačaka. Jednog dana, ona u svoj porodični dom dovede mladu devojku koja u rukama drži svoje novorođenče. Nekoliko dana joj pomaže, a kada se prošlost mlade devojke uplete, Hejdi mora da porazmisli do koje mere će da ide da pomogne strancu.

  • […] manija Iščezle i Devojke iz voza nije prestala.  Nakon romana Pretty Baby (o kome sam pisao u prošlom mesečnom NR postu), novi psihološki triler nam dolazi iz pera Ruth Ware. Roman In a Dark, Dark Wood je smešten na […]