booklist

Novi romani / Jul 2018.

By In

I dočekasmo jul – malo topliji nego kraj juna, tako da možemo da se opustimo i da polako pripremamo spisak za predstojeće letovanje (a sačekajte par dana da Vam Bukmarkić preporuči šta to da čitate na plaži). Jul nam donosi i neke nove i dobre knjige, koje trenutno možete poručiti preko Book Depository sajta, kako bi Vam stigle krajem jula ili početkom avgusta. A s obzirom na to da je ovaj mesec malo tanji, te nema nešto preterano puno dobrih novih knjiga, izaberite jednu od ovih 5 jer one svakako vrede:

1. Ottessa Moshfegh – My Year of Rest & Relaxation

Otesa nije prevođena u Srbiji nikada, što je neverovatno tužno. Ona je svoju popularnost najviše stekla romanom Eileen koji je čak bio nominovan i za Bukerovu nagradu 2016. godine, a početkom 2017. izdala je zbirku priča Homesick for Another World, koja je postala planetarni hit. Ovog leta, na redu je novi roman koji nosi naziv My Year of Rest & Relaxation (iako zvuči kao autobiografija, nije). Glavna junakinja (koja ostaje neimenovana) ima apsolutno sve što joj treba – živi lagodan život na Menhetnu u Njujorku i dobar posao. Ipak, nešto dosta mračno postoji u njenom srcu, te će hteti da prespava jedan dobar deo naredne godine, pa će se upustiti u potragu za najboljim drogama koje mogu to da omoguće. Jedna nesvakidašnja priča napisana perom savršene Otese je definitivno štivo koje morate pročitati.

2. Deborah Levy – The Cost of Living

Iste te godine kada je Otesa Mošfeg bila nominovana za Bukera sa romanon Eileen, nominovana je i Debora Levi za prepopularan roman Hot Milk. Ovoga puta Debora izdaje svoju autobiografiju, odnosno memoare pod nazivom The Cost of Living. Iako se verovatno pitate zašto bi čitali autobiografiju neke polu-poznate spisateljice, ova knjiga je zaista odlična priča o jednoj srećnoj i ispunjenoj ženi i šta je uopšte dovelo do takvog stanja. Ukoliko volite autobiografije, neka ova bude sledeća koju ćete čitati.

3. Maria Dahvana Hadley – The Mere Wife

Dve majke pokušavaju da urade šta god trebada bi zaštitile sve koje vole u ovom romanu koji je inspirisan srednjevekovnim epom Beovulf. Po rečima čitalaca koji su imali priliku da pročitaju ovaj roman pre izlaska, ovo je odlična mešavina savršene proze i odlične priče. Ukoliko ste ljubitelj romana koji prepričavaju određenu kultnu dramu ili ep (kao što su na primer svi romanu Hogart Šekspir edicije), onda je ovo roman za Vas.

4. David Chariandy – Brother

Jedna od iščekivanijih romana leta je Brother, kanadskog pisca Dejvida Šariandija. Smešten u 1991. godinu, Brother prati priču dvoje braća, Majkla i Frensisa. Oni su sinovi izbeglica iz Trinidada – njihov otac je nestao, dok majka radi i dan i noć kako bi im priuštila normalan život. Ipak, oni će kao izbeglice u novom gradu naići na pregršt rasističkih komentara sa kojima će morati da se izbore. Iako obojica imaju svoje snove – jedan bi voleo da se oproba u muzici dok drugi mašta o mladoj Ajši – jedna pucnjava će preokrenuti ceo njihov svet. Ovo je jedna izuzetno emotivna knjiga koja će se svideti apsolutno svima.

5. R. O. Kwon – The Incediaries

Iako roman prvenac ove spisateljice, The Incediaries na savršen način oslikava razlike između religije i fanatizma, kao i strasti i nasilja. Glavni junaci su Fibi i Vil, koji se upoznaju već prvog meseca na prestižnom Edvards Univerzitetu. Ipak, Fibi će biti uvučena u jednu sektu koja će potpuno promeniti ne samo njihov odnos, već i živote.