booklist

Novi romani / Jun 2015.

By In

jun

Stigli smo do kraja prve polovine 2015. godine. Iza nas je dosta novih i dobrih romana, koji će ostati zapamćeni – nekome po stranicama, a nekome po ekranizacijama koje će se desiti u budućnosti. Sledeći romani su ti koji će ušareniti police svetskih knjižara novim bojama, a onima kojima se ne čeka da ova ostvarenja nađu srpski prevod, uvek mogu da poruče od nekog, ili sa već poznatih sajtova koji su pouzdani, i ako mogu da dodam, vrlo brzi.

1. Milan Kundera – The Festival of Insignificance

556ca3e9378caf0d670e5cc5_june-books-the-festival-of-insignificanceNajpoznatiji češki pisac, i jedan od poznatijih pisaca današnjice, pisac klasika Nepodnošljiva Lakoća Postojanja, je rezervisao juni kao mesec u kome će izdati svoj prvi roman nakon 14 godina. Roman The Festival of Insignificance se upravo bavi nebitnošću, i to na jako čudan način, kao što ste verovatno u navikli ukoliko ste čitali bilo šta od ranijih radova Milana Kundere. Jedni od likova u novom romanu su Gete, Hemingvej, i Vera Kundera, piščeva žena. Ovaj roman predstavlja krunu Kunderove literature, i za ovaj roman sam siguran da će se brzo naći i na policama srpskih knjižara.

2. Jami Attenberg – Saint Mazie

556ca3e54ae56e586e4581d1_june-books-saint-mazie-a-novelUkoliko na bilo kom književnom sajtu pogledati komentare i predikcije za nove romane, na gotovo svakom ćete videti naslov Saint Mazie spisateljice Džami Atenberg. Roman koji je izašao 2. juna, već je izdat u 4 edicije i ima ocenu 4,3 na goodreads sajtu (koji je književni imdb). Mejzi Filips, glavna junakinja ovog romana je vlasnica pozorišta u Njujorku. Alkohola, romanse i zabave nikada ne manjka, iako je u toku Doba Džeza, i vlada prohibicija u Sjedinjenim Američkim Državama. Mejzi se ne da, ona je jedna jaka žena, ali je sve to zapravo maska bolne prošlosti koja se jedino može pročitati u njenom dnevniku. Mađutim, nakon celog Mejzinog života, 90 godina nakon prvog dana kada je Mejzi unela unos u dnevnik, isti će biti otvoren od strane režisera dokumentaraca koji je u potrazi za dobrom pričom. Ko je zapravo bila Mejzi Filips? Meni je lično, ovo je roman koji jedva čekam da pročitam.

3. Naomi Jackson – The Star Side of Bird Hill

a3e03780-db09-0132-462e-0ebc4eccb42fNikad dovoljno bildungsromana (romana koji prate ceo život i odrastanje individualca ili grupe, coming-of-age romani takođe) i priča sa egzotičnih mesta. Tako, ovog puta, među najiščekivanijim romanima je prvi roman Naomi Džekson, koji nas vodi u Sen Džon na Barbadosu. Nakon bolnog iskustva njihove majke, šesnaestogodišnja Dione i mlađa sestra Fedra odlaze da žive kod svoje bake. U središtu romana su dve sestre i ono što one žele – Dione želi da se vrati životu koji je imala dok Fedra voli da istražuje ostrvo i sa svojom bakom obavlja dnevne poslove. Sve se to zapravo menja kada njihov otac, koga slabo znaju, dolazi da ih potraži, a one treba da donesu pravu odluku. Ono što ovaj roman čini izuzetnim, po rečima kritičara, su lirički i magični opisi divnog ostrva Barbados.

4. Stephen King – Finders Keepers

22453035Novi roman genija Stivena Kinga je izašao 2. juna, a u pitanju je drugi deo Bil Hodžiz trilogije (prvi roman trologije me Mr. Mercedes). Ovaj roman se bavi ubistvom pisca Džona Rotstajna (koji predstavlja svojevrsnu figuru Džona Apdajka i Selindžera), pronalaženjem njegovi neobjavljenih romana i činjenice da je njegov ubica izašao iz zatvora nakon 35 godina. Kritike fanova za roman Finders Keepers su više nego raznovrsne – to je dijapazon recenzija koji se kreću od jedne zvezdice pa do fanova koji će da daju pet zvezdica ali bi dali milion da mogu. Treći deo trilogije o detektivu Bilu će se zvati The Suicide Prince i izaći će u toku 2016. godine.

5. Joshua Cohen – The Book of Numbers

556ca3cf378caf0d670e5bbd_june-books-book-of-numbersKakav je zapravo život u dobu digitalizacije? Ne – ovo nije nova rekla za SBB ili druge kablovske televizije, već za novi roman Džošue Koena (ali moglo bi da posluži). Ovaj roman je mešavina naučne fantastike, trilera i digitalnog sveta – i verovatno će vam trebati dosta koncentracije da bi razumeli šta je to Tetration i ko je Principal. Ono što su posebno pohvalili ovaj roman nije samo stil pisanja i priča, već i činjenica da treba posebna pažnja da se obrati i na formu samog romana.

6. Katherine Taylor – Valley Fever

85ccd550-da19-0132-cec3-0e01949ad350Ingrid Palamede, glavna junakinja ovog romana kaže jednu vrlo pametnu istinu – ljudi i sećanja na određena mesta mogu da vam zauvek upropaste to mesto. Iz tog razloga se ona nikad ne vraća u gradove u kojima je živela. Ali nakon bolnog raskida, ona je primorana da se ponovo vrati u grad u kojem je odrasla, u jednom gradiću koji je poznat po vinarijama u Kaliforniji. U tom gradu, ona se mora susresti sa mnogobrojnim problemima – od onih koje stvaraju njeni stari roditelji, preko problema koje će doneti greške koje je Ingrid činila tu u prošlosti. Ali u svemu tome, ona će pronaći ljubav prema pravljenju vina.

7. Sarah Hepola – Blackout: Remembering the Things I Drank to Forget

62200b10-d571-0132-ce9a-0e01949ad350Da, u pitanju je roman o alkoholizmu. Kada navika postane zavisnost? Svi smo se to bar nekad zapitali, ali odgovor ćemo naći u autobiografiji urednika jednog američkog časopisa – Sare Hepole. Hepola nas vodi kroz istorijat njenog alkoholizma, od nulte tačke pa to tačke kada se borila za svoj život. Šta drugo reći, i kome knjigu preporučiti nego osobama koji se bore protiv bilo koje vrste zavisnosti? Možda za one koji su imali jako težak period u životu? Znači, svima nama.