booklist

Novi romani // Jun 2016.

By In

junI tako smo stigli skoro do kraja polovine ove godine, i kroz manje od mesec dana ćemo biti bliži 2017. godini, a kao da je juče bilo kada smo hejtovali ”gde ćeš za NG” pitanja. Kako dolazi sezona godišnjih odmora i slika sa letovanja, redovi u knjižarama će biti sve duži i duži. Iako će se u korpama uglavnom naći naslovi kliše ljubavnih limunada, ova lista je za sve one koji imaju mogućnosti da čitaju na engleskom jeziku, ali isto tako i za sve one koji vole dobru literaturu. Jun je pretrpan dobrim novitetima, a ovo je lista od sedam najboljih, koji će se uskoro možda naći i na policama naših knjižara:

1. Emma Cline – The Girls

26893819

The Girls je jedan od najiščekivanijih romana ovog meseca. Ono što je posebno interesantno kod ovog romana je njegova tematika – u pitanju je perspektiva jedne mlade devojke koja se učlanila u kult poznatog serijskog ubice Čarlsa Mensona. Kritičari su već uveliko nahvalili stil romana – koji je zapravo opis odnosa između glavne junakinje i još jedne članice kulta, propraćeno bolesnikom koji ih predvodi i njihovom ljubavlju za mržnjom. Roman izlazi za petnaestak dana, a obećava da bude jedan od najboljih romana ove godine.

2. Max Porter – Grief Is the Thing with Feathers

25334576

Ukoliko volite duboke i teške romane, koje su sve samo ne optimistični, onda je ovo roman za vas. Povezan sa delima pesnika Teda Hjuza, Grief is the Thing with Feather je napisan kao delom roman, delom basna, a delom esej o patnji za vrlo dragom osobom. Kroz perspektivu dva brata, Maks Porter je uspeo da u jednu knjigu ubaci odličan humor i vrlo iskrene emocije, koje će se sigurno svideti svima koji vole da čitaju nešto što nije ”očigledno”.

3. Anne Tyler – Vinegar Girl

27070127

O En Tajler sam pisao već nekoliko puta na blogu, posebno o prethodnom romanu, A Spool of Blue Thread koji je prošle godine bio nominovan za nekoliko prestižnih književnih nagrada. Ona ovog meseca izdaje sledeći roman, Vinegar Girl, o devojci koja se zove Kejt Batista. Vinegar Girl je moderna verzija popularne Šekspirova komedije Ukroćena goropad, a o tome koliko je En Tajler dobra spisateljica govori i nagrada Pulicer koju ona poseduje već neko vreme.

4. Yaa Gyasi – Homegoing

27071490

Da li ima išta bolje od dobrog romana o Afroamerikancima i ropstvu? Novi roman koji nosi naziv Homegoing je jedan od tih romana. Glavne junakinje romana su sestre Efia i Esi, koje zapravo i ne znaju za međusobno postojanje. Smešten u Ganu osamnaestog veka, Homegoing je roman o ropstvu, prodaji robova u Ameriku, Gani, Američkom građanskom ratu i sudbinama Afroamerikanki.

5. Annie Proulx – Barkskins

25111119

Eni Prul, spisateljica izuzetno popularne kratke priče Planina Broukbek (Brokeback Mountain) po kojoj je urađen i istoimeni popularni film, ovog meseca izbacuje svoj novi roman – prvi nakon 14 godina i njen najduži do sada. U novom romanu Barkskins, En Prul, poznata po fantastičnom opisu pejzaža u srž stavlja dva francuza koji istražuju novootkrivenu Kanadu. Barkskins je jedna istorijska avantura za sve one koji vole nove predele, savršene opise i svakako istorijsku fikciju.

6. Meg Leder – The Museum of Heartbreak

21525988

The Museum of Heartbreak je slatkiš za sve ljubitelje Young Adult žanra i sve one koji vole da čitaju o tužno završenim ljubavima. Glavna junakinja ovog romana je Penelopa Marks, koja u svojoj sobi ima svoj muzej u kome drži artefakte svakog momenta u kom je osetila tugu ili se osetila povređeno – bilo da je to prestanak prijateljstva ili kraj lepe ljubavne veze. Kroz sve predmete u muzeju sedamnaestogodišnje Penelope otkrivamo njen život, i jednu od najbitnijih lekcija ikada – da je najteže naučiti da pustite voljenu osobu jer je tako bolje za oboje.

7. Sasha Alsberg – Zenith

29569157

Za sve sladokusce naučne fantastike, tu je prvi deo novog serijala koji i te kako obećava da će postati hit. Prvi deo Androma serijala nosi naziv Zenith, i već od strane kritičara i onih koji su imali prilike da je pročitaju pre zvaničnog puštanja u prodaju (21/06), na sajtu Goodreads ima ocenu od 4,50. Glavna junakinja ovog serijala je Androma, koja je kapetan staklenog spejsšatla koji putuje kroz Mirabel galaksiju. Saga koja na jednom mestu sadrži snažne ženske likove, nove galaksije i planete će svakako pronaći put do srca svih onih koji vole ovaj žanr.