booklist

Novi romani / Maj 2015.

By In

maj

Skoro smo na polovini godine, a već nam je godina (a posebno ovaj mesec, što ćete pročitati u ovom članku) donela brdo dobrih romana. U moru loših i jeftinih, nađu se i oni romani koji će ostaviti poseban pečat i postati omiljene knjige pojedinaca. Ovog maja, možda nema dosta poznatih imena, ali su romani koji će biti izdati (i verovatno tek kasnije prevedeni na srpski), po mom mišljenju mnogo interesantniji od onih  koji su bili izdati prošlog meseca. Ovo je lista novih romana za koje možete odvojiti vreme (a i novac) ili staviti na vašu must-read listu, jer zaista svi deluju spektakularno:

1. Sarai Walker – Dietland

f3c17d70-bec0-0132-46b5-0e9062a7590aDietland je debitantski roman spisateljice Sarai Voker, i po rečima kritičara, Sarai je uspela da u svom debitantskom romanu ubaci elemente koje pisci ubacuju tek u svojim kasnijim romanima – a to je da je roman kritika(u ovom slučaju društva i odnosa prema ženama). Konkretno, u ovom romanu, glavna junakinja je gojazna, i roman se bavi pitanjem žene i pitanjem gojaznosti, i daje kritiku na već svima poznatu situaciju – biti debeo znači biti ismevan. Plam Ketl (junakinja romana) je devojka čiji je posao da odgovara na pitanja obožavalaca za jedan tinejdžerski časopis, i tako zarađuje i štedi za svoju liposukciju dok veruje da će njen pravi život početi tek posle operacije. U toku romana, Plam će otkriti značenje reči ”lepota” i biće u posebnom iskušenju – uraditi to što čitavog života želi, ili biti žena koja je ponosna na sebe i koja lepotu ne posmatra kroz fizički izgled. Dietland je roman koji je pokupio dosta dobre kritike, i za koji su kritičari rekli da je jedan od boljih debitantskih romana ikada – dubok, duhovit i smeo.

2. Lucas Mann – Lord Fear

22926617Lukas Man je svojim prvim romanom (”Class A”) dokazao koliko ima potencijala. Posle ovog romana, odnosno memoara, Lukas je stavljen u koš talentovanijih mladih pisaca današnjice. Kada je Lukas imao samo 13 godina, njegov stariji brat Džoš je umro od predoziranja heroinom. Lord Fear je roman koji kroz kaleidoskopsko pripovedanje, intervjue sa njegovom porodicom i Džošovim prijateljima daje čitaocu uvid u Džošov život. Ono što predstavlja drugi nivo u romanu je Lukasovo ispitivanje samog sebe – šta on predstavlja njegovoj porodici, kakva su mu bila osećanja prema bratu, i kako on gleda na celu situaciju. Džoš je figura koja nije više sa njim i nije više među živima, ali ujedno je figura koja je u romanu stalno prisutna, što predstavlja svojevrsni laitmotiv (događaj ili lik koji je na neki način uvek prisutan u romanu i koji predstavlja sponu između svih delova romana).

3. Nell Zink – Mislaid

23285822Virdžinija, 1966. godina. Studentkinja Pegi se zaljubljuje u svog profesora Lija, i zajedno započinju aferu koja će se pretvoriti u brak i neočekivanu trudnoću. Ono što ih ne povezuje od samog početka je to što su oboje gej. Nakon deset godina braka, i dvoje dece, brak će pući što će rezultirati u tome da Pegi pobegne od kuće sa svojim trogodišnjom ćerkom, dok će svog devetogodišnjeg sina ostaviti sa ocem. Uplašena da će je Li pronaći, ona uzima identitet Afroamerikanke, i isti takav daje i svojoj ćerki, koja će tek posle nekoliko godina shvatiti koja je njena prava boja kože, ali i ne da i pored majke ima porodicu na svetu. Nakon nekoliko godina, kada i brat i sestra budu na fakultetu, njihovi putevi će ih opet spojiti, a duhovito finale romana se opisuje kao ”Šekspirovsko”.

4. Sara Nović – Girl at War

23209971Sara Nović je novopečena spisateljica koja je živela u Hrvatskoj i u Americi. Njen prvi roman je smešten u Zagred, 1991. godine, tačno pred početak rata u staroj Jugoslaviji. Glavna junakinja je Ana Jurić, desetogodišnja muškobanjasta devojčica koja vreme provodi sa svojim najboljim prijateljem Lukom i brine se o svojoj dosta mlađoj sestri Raheli. Kada rat u Jugoslaviji počne, igre žmurke i lastiša na ulicama više nema; umesto toga su puške i krv. Kada se desi nesreća, Ana odlazi u Ameriku zato što joj je to jedina mogućnost kako bi bila bezbedna.  Deset godina kasnije, kada Ana ima 20, ona se vraća u rodnu Hrvatsku i ponovo otkriva mesto koje joj je bilo dom i mora da se suoči sa duhovima onoga što je tamo izgubila. Girl at War je roman koji dosta obećava, a verujem da će nama, sa ovih prostora, biti i više nego interesantan.

5. Jim Shepard – The Book of Aron

22889835Džim Šepard važi za jednog od boljih pisaca današnjice, a novi roman, koji je izdat pre svega nekoliko dana, priča priču o Aronu, mladom dečaku koji, zajedno sa porodicom, proteran od strane Nemaca iz ruralnih delova Poljske u Varšavu gde će se susresti sa glađu i drugim velikim problemima. Aron će, zajedno sa mnogih klincima iste sudbine morati da krade po gradu kako bi svojoj porodici poklonio ono najbitnije – preživljavanje, dok su za njegovim petama jevrejska, poljska i nemačka policija, i Gestapo. Kada Aron bude udaljen od svoje porodice, on će dom pronaći u jednom sirotištu u Varšavi. Vrlo dirljiva priča o dečaku koji se svim svojim snagama bori za svoje mesto u svetu, The Book of Aron moguće da predstavlja jedan od književnih bisera ove godine.

6. Kate Atkinson – A God in Ruins

b6b72f40-c0fb-0132-459a-0ebc4eccb42fAtkinsonin prethodni roman, Life After Life, pruža priču o životu Ursule Tod, upakovan u istorijsku metafikciju Drugog svetskog rata i magičnog realizma. Roman A God in Ruins predstavlja nastavak priče Ursule Tod, ali ovog puta u centru priče je njen brat Tedi, koji ima ogromnu želju da postane pesnik dok mu je zapravo posao vrlo specifičan – on je bombaš Kraljevske Vazdušne Službe. Između posla, snova i porodice, on mora da se izbori sa svim nevoljama koje 20. vek stavlja pred njega. Iako se roman posmatra kao nastavak Atkinsonovog prethodnog romama, A God in Ruins može da se čita i posmatra kao individualni roman.

7. Patricia Park – Re Jane

34336820-cb26-0132-46ee-0e9062a7590aDa li smo istrošili sve moguće ideje za priče i romane, ili je novi trend prepričavanje klasika sa posebnim obrtom? Re Jane je roman koji se posmatra kao moderna verzija Džejn Ejr od Šarlot Bronte. Iako je kompletan doživljaj kada se i originalni romani prvo pročitaju, novi trend dozvoljava i da se romani mogu pročitati bez ikakvog znanja o svojoj originalnoj priči, pa se tako Re Jane može čitati iako možda ne znate ništa o Džejn Ejr. U ovom romanu, junakinja se zove Džejn Re, i ona je američka Koreanka. Iako se knjiga kotira kao ”kliše”, dosta čitalaca je reklo da je ovaj roman prvenstveno interesantan zbog dobre povezanosti sa romanom Šarlot Bronte, i što predstavlja Nju Jork baš takvim kakav jeste.