booklist

Novi romani / Maj 2016.

By In

majVreme prolazi brzo, zar ne? U iščekivanju pravog proleća/leta i malo toplijim temperaturama, neki vredno rade pa nas baš zbog toga svakog meseca obraduju novi naslovi u našim omiljenim knjižarama. Tako je i sa ovim mesecom, stoga izdvajamo koji su to (i koji će tek) romani privukli pažnju kritičara i čitalaca ovog meseca:

1. Don DeLillo – Zero K

dsf

Jedan od poznatijih američkih pisaca današnjice, pisac poznatog bestselera Kosmopolis, ovoga puta je obradovao publiku romanom o najvećim zlima ovog sveta – terorizmu, poplavama, požarima, kugom. Roman Zero K je već sada označen kao najmudriji, najdomišljatiji i najdublji roman ovog pisca, a oni koji su pročitali njegove starije romane znaju na kakav uvrnut ali savršen način Delilo piše. Glavni junak ove futurističke knjige je Džefri Lokhart, bilioner u svojim šezdesetim godinama, čija je žena pred umiranjem. Zapišite ovaj roman, verujem da će ga naša izdavačka kuća GeoPoetika brzo prevesti, jer ćete samo tad saznati na koji način se u ovom univerzumu postupa sa leševima.

2. Janine De Giovanni – The Morning They Came For Us

03-morning-they-came-for-us.w529.h352

The Morning They Came For Us je kratka ali savršena priča izveštača iz traumatičnih mesta kao što je bila Sirija 2012. godine, u kojoj nas Džanin Di Đovani upoznaje sa situacijom u pomenutoj državi, brutalnosti američkih baza kao i nastajanju najveće sile zla današnjice – ISISa. Pažnja – ako ste slabog srca, nemojte čitati ovu knjigu jer sadrži pregršt scena mučenja i brutalnosti.

3. Svetlana Alexievich – Secondhand Time: The Last of the Soviets

03-secondhand-time.w529.h352

Ovoga meseca izdvajamo i roman Secondhand Time od prošlogodišnje dobitnice Nobelove nagrade, Svetlane Aleksijevič. Kako vam je već poznato, Svetlana Aleksijevič se bazirala na SSSR u kom je radila, i u njenim romanima možete do poslednjeg detalja osetiti kako je to izgledalo u tom trenutku. U ovoj knjizi se pak Svetlaka okreće na pisanju i izdavaštvu za vreme kvazi-demokratije kratko nakon raspada Sovjetskog Saveza. Ipak, svi glasovi u ovom romanu se moraju čuti, i to nadamo se ne po poslednji put.

4. Stephanie Danler – Sweetbitter

26192646

Sa malo vedrije strane, tu je roman Sweetbitter, priča o godinu dana u životu jedne mlade žene smeštena u ambijent jednog njujorškog restorana. Dvadesetdvogodišnja Tes dolazi u Njujork kako bi pronašla posao, i mi kroz njenu priču upoznajemo njen lik, ali isto tako i ona pronalazi sebe u toku tih godinu dana u Njujorku, mestu koje je potpuno drugačije od bilo kog mesta na kom je Tes do tada obitavala. Sweetbitter je priča baš o tome – pronalaženju sebe pod bilo kojim okolnostima.

5. Pamela Erens – Eleven Hours

26096924

Savršeno zamišljena, Eleven Hours je roman o dve trudnice koje odvojeno pokušavaju da prežive tešku trudnoću dok u isto vreme razmišljaju o pogrešnim odlukama koje su donele u svojoj prošlosti i koji su načini da promene svoj život. Roman američke spisateljice Pamele Erens je definitivna preporuka za sve žene – posebno trudnice, jer je ovo roman koji ohrabruje sve žene da promene svoj život ukoliko im ne odgovara, i da nikad ne kažu da je ”prekasno za menjati”.

6. Herta Muller – The Fox Was Ever the Hunter

25667176 (1)

Još jedan politički roman napisan od još jedne dobitnice Nobelove nagrade na listi ovog meseca – a ovoga puta to je Herta Muler sa romanom o Rumunskoj revoluciji 1989. godine. Smešten u vreme Čaušeskovog režima u Rumuniji, glavni junaci ovog romana su Adina, mlada učiteljica; muzičar Pol; Klara, radnica u lokalnoj fabrici žica, i Pavel, Klarin ljubavnik. Jedan od njih je špijun i planira da izda celu grupu.

7. Casey Watson – Mommy’s Little Soldier

26156129

Istinita priča o malom Leu, problematičnom đaku čija se majka i ne brine o svom sinu. Svaki put kada Leova problematična priroda ispliva u školi, škola informiše majku koja ili ne odgovori na pismo, ili osmisli neki izgovor da ne dođe u školu. U čemu je problem i koja je tajna Leove porodice možete pročitati samo u ovom romanu.