booklist

Novi romani / Maj 2018.

By In

Da li možemo da poverujemo da je već maj?! U iščekivanju lepših dana i toplijih temperatura, dok polako pravimo planove za letovanja, neki su vredno radili, te su romani koji ovog meseca izlaze zaista spektakularni. Na spisku ćete videti neka poznata, neka i manje poznata imena, ali svaki od sledećih romana je zaista vredan svake pažnje. Ukoliko sada poručite knjigu na engleskom sa sajtova kao što su BookDepository, stići će Vam krajem meseca ili početkom sledećeg, što je odličan tajming kako biste imali knjigu za sledeće letovanje. Stoga, ovo je 5 najboljih romana koji će biti izdato u toku ovog meseca. Neke očekujte na srpskom jeziku već kroz nekoliko meseci!

1. Stephen King – The Outsider

Brend Stivena Kinga nikad nije bio jači, a on je ponovo tu sa svojim novim psihološkim trilerom, The Outsider. Priča se vrti oko ubistva jednog jednaestogodišnjaka, a DNK analizom svi dokazi ukazuju na lokalnog popularnog bejzbol trenera, Terija Mejtlenda. Teri ima savršenu reputaciju – njega svi u gradu vole, ima suprugu i dve ćerke, ali će se tog kobnog dana sve preokrenuti. Kritičari su se složili da je ovaj roman Stivenov najsnažniji do sad, prvenstveno iz razloga što je vrlo realan. Triler priča i Kingove rečenice – da li ima išta bolje? Pretpostavljam da ćemo ovaj roman uskoro moći da pročitamo i na srpskom jeziku, s obzirom na to da Vulkan izdavaštvo redovno prevodi njegove romane, i zaista sve pohvale na tome.

2. Chuk Palahniuk – Adjustment Day

Veličanstveni pisac hit romana Borilački klub izdaje svoj prvi roman u 4 godine – Adjustment Day. Ovo je satira o modernom društvu, a u središtu ove priče su ljudi koji veruju apsolutno svemu što im se plasira (zvuči li poznato?) i što pročitaju u maloj plavoj knjižici. Adjustment Day dosta obećava, i kritičari su je proglasili boljom knjigom čak i od Borilačkog kluba. Izdavačka kuća Laguna je već prevodila Čaka Palahnjuka, tako da verujem da ćemo i ovaj roman moći da čitamo na srpskom jeziku uskoro.

3. Melissa Broder – The Pisces

Ovo je knjiga koju dosta njih željno iščekuje već nekoliko meseci, a ukoliko Vam se svideo ovogodišnji Oskarovski film The Shape of Water, onda je ovo roman za Vas, jer, da – jedan od protagonista je jedna morska kreatura koja će se zaljubiti u našu junakinju Lusi. Delom feministički manifesto, delom fikcija i fantazija, ovo je roman koji je jako teško čitati, ali svakako da vredi. Međutim, ako niste ljubitelj fantazije ni u kakvom smislu, onda bolje preskočite ovaj roman.

4. Rachel Kushner – The Mars Room

Mnogima se ova knjiga nije svidela, mnogi su je proglasili knjigom godine, ali jedno je sigurno – o ovom romanu se dosta priča. Kušnerova je spisateljica koja je već dva puta nominovana za prestižnu književnu nagradu The National Book Award, a The Mars Room je možda njen najsnažniji roman. Protagonista je Romi Hol, koja u 2003. godini služi doživotnu kaznu u jednom ženskon zatvoru. Ona će se tu pronaći na mestu gde se razdvaja njeno detinjstvo u San Francisku i njen mladi sin Džekson, dok je s druge strane želja za preživljavanjem u zatvoru.

5. Kate Mosse – The Burning Chambers

Roman koji je u Britaniji izašao krajem aprila a u SAD-u izlazi ovih dana je The Burning Room, i već je sada jedan od bestselera. Ovo je priča za sve ljubitelje malo lakše istorijske fikcije, jer je radnja smeštena u Karkasonu, 1562. godine. Kada devetnaestogodišnja Minu Žuber dobije jedno anonimno pismo u kome je ispisano samo ’’Ona zna da ti živiš’’, počinje istraga jedne misteriozne priče. Ovo je roman za sve fanove istorijske fikcije kao i Francuske, jer će The Burning Chambers opisati francuska sela iz XVI veka na najlepši mogući način.