booklist

Novi romani / Mart 2016.

By In

martKažu da je mart mesec avantura. Sunce se ponovo rađa (eto lepe književne reference), proleće se oseća u vazduhu… Možda ne baš ove nedelje kada nas očekuje oblačno vreme, ali svakako ćemo se osećati lepše u toku marta kada sve cveta. Iako smo i daje tužni što je februar sa sobom odneo dva književna velikana, Harper Li i Umberta Eka, vreme je da pogledamo šta su nam to ostali književnici poklonili ovog meseca. Između ostalih tu je par istorijskih romana, jedan roman o usamljenosti i jedan o porodici. Pa da bacimo pogled:

1. A. Igoni Barrett – Blackass

2adf7390-bca2-0133-f09f-0a6c20e5e327

Blackass je prilično nesvakidašnja priča jednog pojedinca. Naime, ovo je priča smeštena u Nigeriji i vrti se oko crnca Furoa koji se jednog jutra budi kao belac – bez imena, bez svog korena, i bez svoje velike crnačke zadnjice! Kako pokušava da otkrije šta se tu zapravo dešava, i dok ga istovremeno prati pisac Igoni iz nepoznatog razloga, Furo otkriva mnogo toga kako o rasnoj podeli i ophođenju prema ljudima različitih rasa, tako i dosta toga i o medijima. Ovu knjigu je nemoguće zaobići u čitanju – preporučio je čak i pisac Činelo Okparanta koji se pojavio u jednom od prethodnih NR postova. Ovde možete čak pročitati i delić romana Blackass i videti na koji način nam Baret priča priču Furoa.

2. Tracy Chevalier – At the Edge of the Orchard

24611681

Jedna od iščekivanijih knjiga ove godine, i svakako jedna koju i mi vrlo brzo možemo očekivati prevedenu, je nova knjiga poznate spisateljice hit romana Devojka sa bisernom minđušomPali Anđeli (oba definitivne preporuke), Trejsi Ševalije. Novi roman Ševalijeove je smešten u Ameriku, tačnije u Ohajo 1838. godine. Glavni likovi u romanu su Džejms i Sedi Gudenou koji sa svojom decom uzgajaju 50 drveća jabuka, što je jedini izvor njihovih prihoda. Radnja se zatim izmešta u 1953. godinu, kada svetlo glavnog junaka pada na najmlađeg dečaka porodice Gudenou , Roberta. At the Edge of the Orchard je opisan kao očaravajući roman, i možda najlepše napisani roman Trejsi Ševalije.

3. Jung Yun – Shelter

55378530-bf15-0133-821b-0ed2e059c4cf

Shelter je prvi roman koreanske novopečene spisateljice Džung Jun koji kao glavnu temu ima očistvo i porodicu. Glavni lik ovog romana je Kjung Ču, koji sa svojom suprugom živi u maloj kući i jedva sastavlja kraj sa krajem. Na drugoj strani, u bogatom delu grada, žive njegovi roditelji koji su mu čitavog detinjstva poklanjali sve što je hteo – sve sem pažnje. Sada, kada je Kjung već odrastao i kada ima svog sina otkriće koje su to stvari iz sopstvenog detinjstva koje su uticale na njegovo očistvo i pitaće se na koji način treba da postupa sa svojim roditeljima koji su čitavog života bili sve sem pravi roditelji.

4. Kaitlyn Greenidge – We Love You, Charlie Freeman

Greenidge_WeLoveYouCharlieFreeman_HC_jkt_FINAL_PRNT.indd

Ovo je još jedan roman prvenac, ovoga puta od Kejtlin Grinidž. Priča se vrti oko četvoročlane porodice Frimen koja biva pozvana na Institut u Masačusetsu da učestvuje u jednom eksperimentu. Oni će biti smešteni u jedan stan na kampusu zajedno sa šimpanzom Čarlijem koju je napustila majka. Porodica Frimen je izabrana jer svi znaju znakovni jezik a njihov zadatak je da isti taj jezik nauče šimpanzu i da ga udome. Najavljen kao izuzetno dirljiv i emotivan roman, We Love You, Charlie Freeman će, ako ništa drugo, dići svest o neudomljenim životinjama.

5. Cynthia D’Aprix Sweeney – The Nest

25781157

Na koricama knjige možete da primetite ime Ejmi Poler, poznate američke komičarke, i to je već sasvim dovoljan razlog da se ova knjiga odmah naruči i pročita! The Nest je priča o bogatoj porodici Plumbs koja živi jedan običan bogataški život na visokoj nozi. Međutim, kada skandali nastanu i kada im se budžet počne smanjivati, problemi bogataške porodice počinju. Ovaj roman je opisan kao ”bolji od rijaliti emisija”, i mi ga jedva čekamo!

6. Danielle Dutton – Margaret the First

25943007

Za sve ljubitelje istorijske literature, ovo je roman o grofici Margaret Kavendiš koja je živela i radila u 17. veku. Roman Margaret the First govori o njenom životu, njenim hobijima kao što su bili pisanje poezije, pisanje feminističkih predstava, i filozofija; pa sve do njenog odlaska u Francusku i upoznavanja sa Vilijemom Kavendišem koji je bio uz nju u ohrabrivao je da se upusti u ono čime ona želi da se bavi u životu.

7. Olivia Laing – The Lonely City: Adventures in the Art of Being Alone

dedb3510-c160-0133-775d-0e7c926a42af

Ova delimično reportaža, delimično memoari i biografija o usamljenosti i samoći kao takvoj je jedna od iščekivanijih knjiga ovog meseca. Šta to znači biti sam i kako je to živeti bez nekog sa kime bismo se povezali su samo neka pitanja na koja ova knjiga pokušava da da odgovor, kroz život Laingove i njena iskustva sa poznatim ličnostima kao što su Endi Vorhol, Dejvid Vojnarovic, Evard Huper i Klaus Nom. Ono što takođe ovaj roman čini izuzetnim su predivno opisani njujorški momenti koje treba da pročita svaki obožavalac ove svetske metropole.