booklist

Novi romani / Mart 2018.

By In

Stigao je i mart – malo drugačije nego što smo ga zamišljali, ali treći mesec ove godine je tu, tako da više nemamo opravdanje da kažemo ’’u novoj godini’’. Iako nas je dočekao sneg, koji se evo već polako topi i nestaje (ali moramo priznati da je zaista bilo bajkovito), mart će, nadamo se, doneti neke lepše i toplije dane, a uz to nam svakako donosi savršene nove romane. Sledi spisak 5 najboljih romana koji će se na svetskom tržištu naći ovog meseca, a sve možete već poručiti unapred preko online knjižara (dok ne sačekamo srpske prevode, za koje se nadam da će stići što pre). Da sam ja čelnik neke velike izdavačke kuće u Srbiji ja bih sebe definitivno uposlio da ih prevedem i izdam, ali nažalost nisam, tako da ipak moramo sačekati, i nadam se, dočekati. Do tada, knjigu koja vam se nenormalno sviđa možete poručiti na engleskom sa, na primer, mog omiljenog i nikad dovoljno hvaljenog sajta Book Depository, jer je šiping za Srbiju besplatan!

1. Uzondima Iweala – Speak No Evil

Počećemo sa jednom knjigom koja govori o toleranciji, a to je ovog puta prema LGBT osobama. Protagonista ovog romana je Niru, koji naizgled vodi vrlo normalan i miran život. Ipak, Nirua brine činjenica da je gej, što se potpuno kosi sa stavovima svojih zadrtih roditelja Nigerijaca. Kada Niruov otac sazna da je njegov sin gej, slede brutalne i ne toliko prijatne epizode. Na koji način će Niru da se izbori sa svim tim, i kakvu ulogu ima njegova najbolja prijateljica (ujedno i jedina osoba koja zna za njegovo seksualno opredeljenje), ostaje da vidite u romanu. Uzondima Iweala je pisac koji je postao popular zahvaljujući kritički uspešnom romanu Beasts of No Nation iz 2005. godine.

2. Jesse Ball – Census

Census je, sudeći po mnogim portalima i časopisima kao što su The New York Times, Nylon, Boston Globe, pa i Buzzfeed i Huffington Post jedna od najiščekivanijih knjiga ove godine. Takođe je opisana kao i jedna od najemotivnijih knjiga koje će biti izdate u 2018., a o čemu je tačno reč? Protagonista ovog romana je jedan udovac, koji saznaje da su njegovi dani odbrojani. Njega počinje da muči pitanje ko će se starati o njegovom sinu koji pati od Daunovog sindroma, ali će odlučiti da svoje poslednje dane provede putujući sa malim dečakom. Zašto se ovaj roman zove Census i da li je zaista toliko emotivan koliko svi pričaju da jeste, ostaje da proverimo.

3. Shobha Rao – Girls Burn Brighter

Ako pratite strane književne portale, onda niste mogli promašiti ovaj roman na skoro svim listama najboljih knjiga prve polovine ove godine. Girls Burn Brighter je prvi roman ove spisateljice, a kao temu ima nešto o čemu smo često razmišljali. U centru romana su dve žene koje su bile nerazdvojne dok su odrastale, ali se desio život koji ih je totalno razdvojio. Ipak, sudbina će učiniti da njih dve ponovo stupe u kontakt kakve god okonosti bile.

4. Christine Mangan – Tangerine

Tangerine je jedan istorijski triler, čija su prava već sad otkupljena za filmsku adaptaciju (u kojoj će glumiti Skarlet Johanson). Ovaj roman se takođe vrti oko dve prijateljice, Lusi i Elis, koje se sreću posle godinu dana nekomuniciranja. Ali u trenutku kada Elisin suprug nestane, Elis će staviti na vagu odnos sa starom prijateljicom, odluku da se preseli iz prethodnog grada kao i sopstveno mentalno zdravlje.

5. Sarah Henstra  – The Red Word

Možda ste primetili da je 2018. godina žena, i da je većina knjiga koje se izdaju (ili filmova koji se snimaju) napisane od strane žena ili u središtu priče imaju problem žena u društvu. Takva je i The Red Word, ali ona se bavi malo ozbiljnijom temom – a to je silovanje na fakultetima. Ono što memoari ne mogu da objasne, fikcija može, i ovaj roman to pokušava da učini. Kroz oči protagoniste Karen otkrićemo kakva je situacija na kampusima u Americi i koje su sve to mračne stvari koji oni kriju.