booklist

Novi romani / Mart 2019.

By In

Da li se sećate kada je januar trajao 84 dana? Februar je prošao brzinom svetlosti, i evo nas samo na korak od proleća i sedenja u baštama (mada ako živite u Novom Sadu onda u baštama sedite i u decembru i u januaru pa to ovde ništa ne znači). S obzirom na to da je vreme sve lepše i lepše, trebalo bi da se izdavači malo potrude i da nam daju knjige koje ćemo želeti da čitamo i kada je napolju sunčan dan. Mart je ove godine vrlo bogat na svetskoj sceni, sa mnoštvom dobrih knjiga koje će biti izdate. A evo i koje su to:

1. Max Porter – Lanny

Maksa Portera možda znate po remek delu Tuga je pernato stvorenje, a Lanny je njegov novi roman koji je baš pisan u prozi (za razliku od Tuge). Međutim, isto kao i Tuga je pernato stvorenje, i Lanny je roman koji kao glavnog lika ima neku personifikaciju. Naime, radnja je smeštena u jedno jako malo britansko seoce, gde svako živi jedan neiskvaren i običan život. Međutim, lokalna deca se pribojavaju fiktivnog lika koga zovu Dead Papa Toothworth, ali u jednom trenutku Dead Papa će oživeti a posebnu pažnju će obratiti na dečaka Lenija.

2. Helen Oyeyemi – Gingerbread

Još jedan primer odličnog magijskog realizma je i novi roman nagrađivane Helen Ojejemi. Radnja prati Perditu i njenu majku Hariet, koje u svom velikom stanu gaje đumbir. Međutim, decenijama kasnije, Perdita će pokušati da pronađe staru prijateljicu njene majke, Gretel, a na putu do nje naći će se u košcu sa ljubomorom, ambicijom i porodičnim svađama. Gingerbread je svakako jedna nesvakidašnja priča koja se mnogima neće svideti, ali verujem da će biti poslastica za sve ljubitelje magijskog realizma i mešanja bajki i moderne fikcije.

3. Lisa See – The Island of Sea Women

The Island of Sea Women je roman koji će se dopasti svima koji vole koreansku kulturu u romanima. Ovaj istorijski roman počinje za vreme japanskog kolonijalizma u prvoj polovini XX veka, a protagonistkinje su devojčice Mi-Ja i Young-Sook, koje su najbolje prijatelje i pored njihovih velikih razlika. One će jednog dana krenuti da rade u moru posao koji sa sobom nosi i avanturu ali i opasnost. Retko kada imamo priliku da čitamo o roniocima, a evo kako izgleda roman koji će pomešati ronioce, žene i Koreju.

4. Cara Robertson – The Trial of Lizzie Borden

Trileri su uvek interesantni, ali interesantniji su kada su bazirani na istinitim činjenicama. Toliko se fascinantih ubistava desilo širom sveta, pa je šteta čitati izmišljeno ako imamo opciju da čitamo nešto što se zapravo desilo. The Trial of Lizzie Borden je definitivno knjiga koju ću ja lično staviti na wishlistu, a u pitanju je nefikcija o jednom legendarnom suđenju u Americi. Naime, u avgustu 1892. godine, ubijeni su Endru i Ebi Borden, a uhapšena je njihova mlada ćerka. Šta se tu zapravo desilo, da li je ona krivac kao i to da li se to ubistvo ikada razrešilo, otkriva se u novom ostvarenju Kare Robertson.

5. Andrew Rannels – Too Much is Not Enough

Endrua Ranelsa možda znate po seriji Girls, a on je opet u žiži javnosti zbog svoje autobiografije. Ipak, ovo nije jedna obična autobiografija glumca – Endru u ovoj knjizi priča o njegovom detinjstvu, momentu kada je shvatio da je homoseksualac i kako je to uticalo na njegov privatni, ali i poslovni život. Možda Vam ovo neće delovati interesantno, ali ako Vas zanima ova tematika, kao i to kako je neko iz malog gradića uspeo da postane popularan i pored toliko stvari koje su ga kočile, onda je ovo možda autobiografija za Vas. Svakako jedna priča o hrabrosti i teškom radu.