booklist

Novi romani / Novembar 2015.

By In

novNeverovatno je koliko smo blizu Božićnim praznicima, snegu, kuvanim vinima i zimskim kapama. Oktobar je prošao, a sa njim i Noć veštica, bundeve i narandžasta boja – sada je red na sivu, belu i zelenu. Oktobar je takođe prošao u znaku Sajma knjiga koji je imao dosta dobre cene i odličan izbor knjiga, tako da se nadam da ste bar nešto nabavili na istom. Sajam je takođe bio mesto na kom ste mogli da nađete knjige iz prošlih NR postova (čak i neke za koje nisam ni mislio da će ikada da se nađu na teritoriji Srbije). Ipak, ove romane, koji će izaći u nekom trenutku u toku novembra, morate naručiti onlajn preko sajtova kao što su bookdepository.com (provereno dobar), sačekati sledeći Sajam knjiga, sačekati prevod, ili pak tražiti od nekog rođaka koji živi u inostranstvu. Predstavljam Vam nove romane koje vredi pročitati nekad u životu, stoga ih negde zapišite.

1. Isabel Allende – The Japanese Lover

25152052

Svetski poznata autorka Izabel Aljende, jedna od omiljenih autorki New York Times-a je odlučila da ovog novembra objavi svoj sledeći roman, The Japanese Lover, koji sadrži savremeni San Francisko i Poljsku i Ameriku u toku Drugog svetskog rata. Glavna junakinja romana je Poljakinja Alma Belasko koju roditelji šalju kod tetke u San Francisko nakon početka rata. Dok ceo svet ratuje, ona tamo upoznaje mladog japanca Ičimei Fukudu i njih dvoje otpočinju ljubavnu avanturu. Međutim, kada Japan bombarduje američki Perl Harbor, njihovoj ljubavi će pretiti kraj. Drugi deo romana je smešten nekoliko decenija kasnije, a ja vam neću otkriti šta se dešava.

2. Michael Cunningham – A Wild Swan: And Other Tales

23848124

Popularan pisac Majkl Kaningam, tvorac jednog od boljih romana ikad, Sati (po kome je urađen istoimeni, i ako smem dodati fenomenalan, film), je ovoga puta izbacio zbirku kratkih priča. Ono što čini ovu knjigu izuzetnom je što je ovo zapravo zbirka novih, modernih bajki. Glavni junaci su razni – tu je majmunska šapa koja može da promeni nečiju sudbinu, devojka čija predugačka kosa izaziva katastrofu, čovek koji ima jednu ruku i jedno krilo. Knjiga uklapa i junake iz starih bajki ali na poseban način, što je postao vrlo popularan žanr u poslednjih nekoliko godina. Knjiga je prevedena kao Divlji labud, i izdata je za Srbiju pod okriljem izdavačke kuće Arhipelag.

3. Stephen King – The Bazaar of Bad Dreams

23512999

Još jedna kolekcija kratkih priča ovog meseca, i to od najboljeg pisca priča strave i užasa, Stivena Kinga. The Bazaar of Bad Dreams je kolekcija kratkih priča, od kojih su neke i potpuno nove, a koja takođe sadrži i piščeve komentare kada, kako je i zašto napisao svaku od priča, kao i šta mu je bila inspiracija za svaku ponaosob. Sve priče spajaju određeni motivi, kao što su moral, život posle smrti i krivica. Jedno od glavnih pitanja koje ovaj roman postavlja je – da li smo svesni svih naših grešaka iz prošlosti i šta bi sve uradili da ih ne ponovimo?

4. Umberto Eco – Numero Zero

24886325

Ovog meseca tu je i novi roman poznatog Umberta Eka, više puta nagrađivanog za njegov najpoznatiji roman Ime ruže. Numero Zero je roman o politici, medijima, zaverama i ubistvu. U središtu romana je ubistvo pape Jovana Pavla I, i radnja je smeštena u 1992. godinu. Ceo roman predskazuje šta će se desiti u narednih 20 godina, a titulu glavnog junaka u romanu Eko je dao jednom paraoničnom uredniku časopisa koji tumara ulicama Milana. Nulti broj, kako je roman preveden kod nas, je u pripremi i biće izdat od strane Vulkan izdavaštva.

5. Ludmila Ulitskaya – The Big Green Tent

22253665

 Ljudmila Ulitskaja je jedna od najprodavanijih ruskih pisaca, a novi roman, The Big Green Tent (koji je na engleski preveden od strane Bele Shayevich) kao temu ima politiku. Kao i u svakom njenom romanu, fokus je na prošlosti, a ovoga puta to je post-Staljinizam i razlike između života tad i Putizma danas. Ono što je izuzetno bitno kako za sve njene romane, pa tako i za ovaj, je da su likovi na prvom mestu u romanu, a politika posle njih. Izuzetno bitno štivo za pročitati bilo kad u životu, a ukoliko volite ovakve romane, tu je jedan koji ima vrlo sličnu tematiku, a to je The Porcupine od Džulijana Barnsa.

6. Kevin Berry – Beatlebone

25614241

Kao što i sam naslov otkriva, ovo je roman o Džonu Lenonu. Neću puno otkrivati o ovom romanu, ali ću reći da je radnja smeštena u 1978. godinu i da Džon Lenon kreće iz Njujorka u Irsku da pronađe ostrvo koje je pre toga kupio jer želi da se totalno upusti u mir koje bi mu to ostrvo pružilo, ali će na putu do ostrva naići na vozača sa izuzetnim irskim šarmom.

7. Mary Gaitskill – The Mare

25241463

Priča o devojčici iz Dominikanske Republike, ženi koja joj je približila jahanje i konju koji će joj promeniti život. Glavna junakinja je jedanaestogodišnja Velvetin Vargas koja živi sa nerođenim roditeljima u Njujorku. The Mare je roman koji prati promene odnosa roditelja i njihove usvojene ćerke, kao i njen odnos sa konjima i ljubav koju kreće da oseća prema njima, a posebno prema jednom.