booklist

Novi romani / Novembar 2018.

By In

Neverovatno je koliko smo blizu Božićnim praznicima, snegu, kuvanim vinima i zimskim kapama. Oktobar je prošao, a sa njim i Noć veštica, bundeve i narandžasta boja – sada je red na sivu, braon i zelenu. Oktobar je takođe prošao u znaku Sajma knjiga koji je imao dosta dobre cene i odličan izbor knjiga, tako da se nadam da ste bar nešto nabavili na istom. Sajam je takođe bio mesto na kom ste mogli da nađete knjige iz prošlih NR postova (čak i neke za koje nisam ni mislio da će ikada da se nađu na teritoriji Srbije). Ipak, ove romane, koji će izaći u nekom trenutku u toku novembra, morate naručiti onlajn preko sajtova kao što su Book Depository  ili Amazon, sačekati sledeći Sajam knjiga, sačekati prevod, ili pak tražiti od nekog rođaka koji živi u inostranstvu. Novembar je prilično čudan mesec, a to ćete videti po sledećim romanima, jer ima za svakog po nešto.

1. Liane Moriarty – Nine Perfect Strangers

Lien Moriarti možda ne znamo baš svi, ali svi mi koji smo ili pročitali Big Little Lies ili pogledali istoimenu (savršenu!) mini seriju, svakako znamo. E, Lien je ovog puta odlučila da obraduje sve svoje fanove novim romanom, Nine Perfect Strangers, i zamenila je probleme u jednoj osnovnoj školi spletkarenjima u jednom skupom rizortu, gde se devet ljudi, koji se do tada ne poznaju, sreću. Neki su tu da mi smršali, drugi da bi pronašli unutrašnji mir, ali svi imaju nešto zajedničko – znaju da će narednih deset dana biti prilično teško preživeti. Lien Moriarti piše čiklit literaturu, koja nije nešto preterano kvalitetna, ali je zaista interesantna, tako da je ovo izbor za sve vas koji tražite nešto malo lakše.

2. George R. R. Martin – Fire and Blood

Izgleda da je Džordž Martin zaista odlučio da nikad ne izda šesti deo Igre prestola, i samim tim je možda najbezobraznija osoba koja trenutno hoda zemljom. Ipak, isto kao što će Rihanna uraditi bilo šta sem izdati album, i on je odlučio da izda roman koji nije dugo-očekivani nastavak serijala. Fire and Blood je knjiga koja je ipak smeštena u Vesteros, ali je u pitanju istorija porodice Lanister. U svakom slučaju, ovo je knjiga koja deluje neverovatno interesantno, jer uključuje Vesteros i Lanisterove kroz vekove!

3. Oyinkan Braithwaite – My Sister, the Serial Killer

My Sister, the Serial Killer je jedan od dva baš dobra romana koja su se našla na ovom spisku (ako izuzmemo čiklit Nine Perfect Strangers i istoriju Lanisterovih). Ovo je roman koji je svojevrsna mešavina komedije i misterije, i zaista preti da postane hit u svetu – jer je u isto vreme i presmešan ali i prestrašan. Glavna junakinja je mlada devojka iz Nigerije, čija sestra ima tu čudnu naviku da ubija svoje momke. Ja sam odavno kliknuo na ’’Want to read’’!

4. John Boyne – A Ladder to the Sky

Džona Bojna verovatno znate kao pisca hit knjige Dečak u prugastoj pidžami, koja je jedna od najtužnijih priča ikad napisanih (pritom je knjiga prilično kratka tako da je preporučujem uvek). A Ladder to the Sky je njegov novi roman koji je malo duži od dečaka (ima oko 400 strana), tako da smo svi mi uzbuđeni što ćemo čitati više reči ovog odličnog pisca. Protagonista ovog romana je Moris Svift, mlad i lep momak koji želi da postane popularan. Ipak tu postoji problem – on poseduje sve sem talenta. On će odlučiti da postane pisac, jer bar tuđe priče može krasti. Šta je ono što nas život natera da uradimo, i do koje granice smo spremni da idemo?

5. Michelle Obama – Becoming

Dugo sam razmišljao da li da ovu knjigu uključim u ovu listu jer, zašto bi Mišel Obama bila bitna nama, ali s obzirom na to da je ova knjiga jedna od najiščekivanijih ove godine, zašto da ne. Ako ništa drugo, Mišel Obama ima dosta toga da kaže, a polazi od svoje porodice, priča o rasi, o staroj Americi, pa sve to dana u Beloj Kući. Ukoliko podržavate Obamu i volite ovu predivnu ženu, onda su ovi memoari baš ono što Vam treba.