booklist

Novi romani / Oktobar 2015.

By In

oktPretpostavićemo da je dunja Đorđa Balašević srećna zato što je jesen stigla; isto kao što su i neki od nas. Niže temperature, dukserice i poslednji topli i sunčani dani, poslednja pića u baštama kafića su samo neke od stvari koje oktobar nosi sa sobom. Uskoro nas očekuju najlepši godišnji praznici, a u međuvremenu, tu su nova izdanja koja možete poručiti ukoliko ste za čitanje na engleskom jeziku. Ukoliko ne, pa, dobro je da znate šta je novo izašlo jer se možda pojave i na našem tržištu.

P.S. Jedna ptičica mi je rekla da neka od izdanja iz prethodnih NR postova priprema izdavačka kuća Laguna. 🙂


 

1. Mindy Kaling – Why Not Me?

22716447

Jedna od smešnijih komičarki današnjice, Mindi Kaling, svoju novu knjigu je izdala u septembru, ali ona se ipak našla na Bukmarkićevoj listi tek ovog meseca. Opisana kao jedna od smešnijih knjiga ove godine, Why Not Me parira romanima Ejmi Poler i Tine Fej koje su uspele da se svojim knjigama Yes Please i Bossypants nađu na samim vrhovima književnih top lista. U ovoj knjizi, Mindy kroz više eseja objašnjava kako se to nosila sa životom odrasle osobe, piše o zaljubljivanju na poslu, prijateljstvima, i njenim najbitnijim pitanjem – kako lako izgubiti kile.

2. Anthony Marra – The Tsar of Love and Techno

2ef45ff0-4037-0133-8e99-0e17bac22e39

Ovo je jedan od romana sa jednim od najinteresantnijih omota izdatih ove godine, a isto tako i sa samom organizacijom knjige. The Tsar of Love and Techno je roman kratkih priča koje su međusobno povezane, tako da se knjiga može smatrati i romanom. Priče su organizovane kroz Stranu A i Stranu B, a prate živote likova iz Rusije od 1930-ih godina pa do dašanjih dana. Knjga ima svega – humora, akcije, tuge, ljubavi.

3. Orhan Pamuk – A Strangeness in My Mind

25754424

Jedna od definitivnih knjiga koja će uskoro naći svoje mesto na policama srpskih knjižara je novi roman dobitnika Nobelove nagrade Orhana Pamuka, turskog pisca poznatog romana Zovem se Crveno. Ovoga puta, Orhan priča priču Mevluta Karataša, uličnog prodavca, i ljubavi njegovog života. Mevlut je dečak koji živi u središtu Anatolije, ali će ubrzo otići u Istanbul, u grad koji je za njega ”centar sveta”, i na ulici će prodavati tradicionalno tursko piće zajedno sa svojim ocem. Nakon tri godine koje će provesti pisajući pisma devojci koju je jedanput video na jednom venčanju, stvari u Mevlutovom životu se menjaju. Priča je ispričana kroz perspektivu više likova, a ovaj roman preti da postane jedan od tri najbolja Pamukova romana.

4. Emily Holleman – Cleopatra’s Shadows

24819536

Takođe roman za koji tipujem da će se naći u prodaji i u Srbiji, najviše zbog tematike romana koju Srbe dosta interesuje. Cleopatra’s Shadows je roman koji govori o priči poznate Kleopatre, ali ovoga puta ispričanu od strane njene sestre Arsinoe. Nakon što je Kleopatra odbacila, kao i njen otac, Arsinoe mora da se bori za svoj život. Ako vam je šokantno to što je Kleopatra imala sestru, sačekajte. Jedan od glavnih likova romana je i Arsinoina polusestra Berenise koja ima prilično tamnu stranu i oko je bacila na egipatski tron. Vrlo interesantna priča koja će sigurno zaintrigirati ljubitelje istorijskih romana i istorije Egipta.

 5. Stacy Schiff – The Witches: Salem, 1962

24819449

Kad smo već kod Kleopatre, jedna od najprodavanijih knjiga o Kleopatri (koja je dobila i nagradu Pulicer) je napisana od strane Stejsi Šif, koja ovoga puta za čitaoce ima priču iza najveće krimi-sage u istoriji Amerike – lova na veštice u Salemu. Priča koja je počela 1962., a završena nakon godinu dana; priča koja je odnela živote 19 muškaraca i žena vešanjem i priča koja je učinila da jedan čovek bude smrskan do smrti. Šta je iza svega ovoga, i kako je rešena najveća krimi priča Amerike otkriva jedna od najboljih istoričara u Sjedinjenim Američkim Državama.

6. Garth Risk Hallberg – City on Fire

4a108480-4036-0133-8ea0-0e17bac22e39

Debitantski roman Garta Riska Halberga donosi odličnu sliku i atmosferu Njujorka tokom ’70-ih godina prošlog veka. Braća Regan i Vilijam Hamilton Svini, braća koja su naslednici velikog bogatstva; Čarli i Sem, dva tinejdžera sa Long Ajlenda koji su fascinirani pank scenom; opsesivni novinar, njegov komšija kao i detektiv koji pokušava da shvati šta oni imaju sa jednom pucnjavom u Central Parku su samo neki od likova ovog romana. Skripta ovog romana je prodata za 2 miliona dolara izdavaču, što je savršen znak da će da bude veliki hit.

7. Catherine McKanzie – Smoke

25317381

Za ljubitelje ”lakše” literature, tu je novi roman poznate spisateljice Ketrin Mekenzi, Smoke. Glavna junakinja ovog romana je Elizabeth, koja sa svojim mužem živi u malom gradiću na planini. Slučajno, nekoliko dana nakon odluke nje i njenog muža da se razvedu, mali grad zahvata požar. Ono što je najbizarnije je to što će se Elizabet lakše pomiriti sa činjenicom da će njena kuća možda izgoreti nego da se razvodi od osobe sa kojom je odlučila da provede život. Vatra i dim u romanu imaju i bukvalno, ali i metaforično značenje – za Elizabet ta opasnost oslikava kraj ere sa mužem. Smoke već ima odlične recenzije od kritičara koji su je pročitali, a isto tako i pozitivne komentare od ljubitelja književnosti Ketrin Mekenzi koji su dobili mogućnost da je pročitaju pre objavljivanja.