booklist

Novi romani / Oktobar 2018.

By In

Pretpostavićemo da je dunja Đorđa Balašević srećna zato što je jesen stigla; isto kao što su i neki od nas. Zato, spremite bundeve i polako planirajte u šta ćete se to maskirati za Noć Veštica.  Niže temperature, dukserice i poslednji topli i sunčani dani, poslednja pića u baštama kafića su samo neke od stvari koje oktobar nosi sa sobom. Uskoro nas očekuju najlepši godišnji praznici (kad pre, zar prekjuče nije bio jun?), a u međuvremenu, tu su nova izdanja koja možete poručiti ukoliko ste za čitanje na engleskom jeziku. Oktobar ove godine nije bio najvelikodušniji, ali ipak tu se kriju dva apsolutna bisera, kao i tri knjige koje svakako vredi pročitati. Ukoliko ne možete čitati na engleskom, pa, dobro je da znate šta je novo izašlo jer se možda pojave i na našem tržištu – bar jedna od prve dve sigurno hoće!

1. Barbara Kingsolver – Unsheltered

Barbaru Kingsolver već znamo kao spisateljicu hita Biblija otrovne masline, knjige koju preporučujem uvek i svima, a toliko je bila popularna da se sada ponovo izdala u izdanju Dragulji Lagune. Njen novi roman, Unsheltered (koji će se nadam se takođe uskoro pojaviti i na srpskom jeziku) odvija se u dva vremena. Naime, junakinja romana je Vila Noks, koja pokušava da istraži istinu o svom domu u današnje vreme. Priča se smenjuje sa porodicom koja je tu živela u toku 1880—ih godine, tačnije sa Tačer Grinvud. Na koji način će se ovo dvoje likova spojiti i koja je istina iza ove kuće, ostaje da vidimo kada roman izađe.

2. Haruki Murakami – Killing Commendatore

Ako nešto očekujem od savršenog izdavaštva Geopoetika, to je da novi roman savršenog Murakamija prevedu u rekordnom roku! Murakamija ili volite ili ne volite, ali jedno je sigurno – on je jedan od boljih živih pisaca. Ukoliko ste voleli Igraj, igraj, igraj ili klasik Norveška šuma, onda je novi roman Killing Commendatore nešto što morate imati na radaru. Mnogi koji su imali prilike da pročitaju ovaj roman na originalnom, japanskom jeziku, složilo se da je potpuno drugačiji od svega što je Murakami do sada pisao. Glavni lik je neimenovani umetnik koji zarađuje za život tako što slika, a za sobom nosi teret u vidu svoje mrtve sestre. Kada zbog bračnih problema odluči da se preseli u atelje jednog drugog umetnika, on će naići na jednu sliku koja će potpuno promeniti tok radnje na pravi Murakamovski način.

3. Ellie Kemper – My Squirrel Days

Nju znamo kao Kimi Šmit iz istoimene serije, a ona je jedan od najboljih komičara trenutno u Americi. Ne, ona nije napisala roman o vevericama; My Squirrel Days je zbirka duhovitih eseja koja će se svideti svima koji vole dobar američki humor sličan onom koji imaju Tina Fej ili Ejmi Poler. Ako ste voleli Kimi Šmit ili memoare Tine Fej i Ejmi Poler, onda je My Squirrel Days baš knjiga za Vas.

4. Therese Anne Fowler – A Well-Behaved Woman

Terezu En Fauler znamo kao spisateljicu koja je pisala o životu Zelde Ficdžerald, a tu knjigu možete uvek uzeti u Laguninin knjižarama. Sada je tu njena nova knjiga, A Well-Behaved Woman koja se bavi životom Alve Vanderbilt. Malo nas zna za Alvu, ali ona je je jedna od prvih ženskih feministkinja. S obzirom da je 2018. proglašena ’’godinom žena’’, tajming za ovu knjigu je zaista odličan. Ukoliko želite malo više da znate kako je došlo do prvih feminističkih pokreta iza kulisa, evo knjige za Vas (a verujem da će se u nekom narednom periodu pojaviti i na srpskom jeziku).

5. John Wray – Godsend

Ovo je bukvalno jedan coming-of-age roman koji je potpuno drugačiji. Centar romana je protagonistkinja Ejden, osamnaestogodišnjakinja koja svim silama pokušava da pobegne iz svog grada i okruženja. Međutim ono što će Ejden morati je nešto što nikada nije očekivala – ona će morati da ide u Pakistan, a da bi to uradila, moraće da se zamaskira u muškarca Sulejmana.