booklist

Novi romani / Septembar 2018.

By In

Možda se ne spremamo za školu, ali svakako se spremamo za jedan kvalitetan septembar uz neke od najboljih knjiga, u nadi da ćemo možda naći sledeću omiljenu knjigu. Dok se polako spremamo i za Sajam knjiga u oktobru, plan nam je da pročitamo što više dobrih knjiga i zaobiđemo glupe priče prepričane milion puta. E, iako to nije bio slučaj u prethodna dva meseca (ali leto je, pa ćemo oprostiti), septembar je savršen mesec za novitete na svetskom tržištu. A ovaj septembar posebno – skoro svaka knjiga koja je na listama najiščekivanijih knjiga u septembru zaista zaslužuje našu pažnju. A evo 5 najboljih knjiga koje će se naći u toku ovog meseca u svetskim knjižarama – neke možete poručiti već sada preko dobro poznatog sajta BookDepository, ali evo i jedno iznenađenje: jedna od ovih knjiga će uskoro dobiti svoj srpski prevod i biće u knjižarama u toku naredna dva meseca!

1. Khaled Hosseini – Sea Prayer

Pa logično je da krenemo sa onom najpoznatijom, i isto tako upravo onom koju ćemo moći da kupimo na srpskom jeziku za mesec ili dva dana. Prevedena kao Molitva moru, ovo je novo ostvarenje izuzetno poštovanog Hoseinija, tvorca maestralnog Lovca na zmajeve, Hiljadu čudesnih sunaca i A planine odjeknuše. Reći ćemo da se ova priča vrti oko izbeglica, i to na jedan jako emotivan način. Molitva moru (kako će izdavačka kuća Laguna da je prevede) je ilustrovana knjiga koja je napisana epistolarnom formom, odnosno formom pisma koje otac šalje svom sinu u trenutku kada treba da napusti Siriju. Spremamo se za jednu preemotivnu ali verovatno i magično lepo priču.

2. Kate Atkinson – Transcription

O Kejt Atkinson smo imali prilike da pročitamo na blogu nekoliko puta. U maju 2015. godine, predstavljan je njen roman A God in Ruins, a prošle godine smo recenzirali njeno remek delo Život posle života (koje i dan danas možete kupiti u knjižarama Laguna – zaista vredno svakog dinara). Novi Atkinsonin roman, Transcription je jedna špijunska priča koja je smeštena u četrdesete i pedesete godine prošlog veka. Jedna špijunska priča za vreme najkrvavijeg rata u istoriji čovečanstva zaista obećava, zar ne? Nadamo se da će i Transcription da se nađe na listi Laguninih budućih izdanja.

3. Sharlene Teo – Ponti

Ukoliko volite Zejdi Smit (o kojoj ćemo pričati na blogu detaljnije u nekom narednom periodu jer je zaista vredna pažnje) ili Elene Ferante, onda će Vam se roman prvenac Šarlin Teo, Ponti, zaista dopasti. Glavna junakinja ovog romana je šesnaestogodišnja Szu, koja čitav život živi u senci njene majke, Amise, prelepe poznate glumice. Međutim kada Szu krene da se druži sa Circe, životi ove dve osobe se kompletno menjaju.

4. Pat Barker – The Silence of the Girls

Neverovatno je koliko je danas teško pronaći jednu priču koja je pre svega izuzetno interesantna, ali evo, septembar nam donosi i to. Ovo je svakako knjiga koja će se naći na mojoj ličnoj Wishlisti na BookDepository sajtu,a u pitanju je knjiga The Silence of the Girls, spisateljice Pat Barker, dobitnice Bukerove nagrade. Ovaj roman predstavlja neku svojevrsnu verziju Ilijade, a u centru zbivanja su priče ženja koje su živele za vreme Trojanskog rata. Grčka mitologija, istorijska književnost, Ahil kao jedan od glavnih likova – šta ima da nam se ne svidi?

5. Wayetu Moore – She Would Be King

Debitanski roman She Would Be King zaista obećava. Mešavina istorije i magijskog realizma, ovaj roman je nešto što moraju da pročitaju svi ljubitelji crnačke literature i magijskog realizma, a bavi se reimaginacijom nastanka države Liberije. Glavni likovi su Gbessa, koja je prognana u malo afričko selo Lai; June Day, momka koji je odrastao na jednoj plantaži u Virdžiniji i Norman, sina britanskog kolonizatora i ropkinje sa Jamajke, koji dobija mogućnost da postane nevidljiv. Kada se njih troje sretnu, shvatiće da će moći koje im je život dao biti dovoljne da srede netrpeljivosti između različitih plemena u Africi i pomire određene narode.