Fantastika, Horor, Teen / YA, Triler

Patrik Nes – Sedam minuta posle ponoći // Neka čudovišta su strašnija od drugih

By In

sedam_minuta_posle_ponoci_vvPatrik Nes jedan je od najboljih pisaca današnjice, bar u kategoriji tinejdž književnosti. Sedam minuta posle ponoći, iako ne komercijalna, zastrašujuće lepo i precizno dočarava onaj posebni bol koji dolazi sa gubitkom i daje nam savršen uvid u nevidljivost, bol, gubitak, nemoć i frustracije koje dolaze kao propratni efekti te nemoći, ali i koliko je teško priznati istinu, ne svetu već ponekad samo sebi, zaviriti u one gvozdenim zidovima zaštićene kutke svesti i podsvesti, a na kraju i koliko je bitno da sebi dozvolimo da priznamo sve, da bismo konačno, po prvi put mogli stvarno da dišemo.

Konor je bio budan kada je otkucalo 00:07. Spavao je, ali ga je probudila noćna mora, i to ne bilo koja, već ONA noćna mora, koja ga već dugo opseda, ona toliko strašna i neizreciva. Nikom je nikad nije ispričao niti će ikada. Previše je bolna i strašnija od svega što mu se dešava u stvarnom svetu. U stvarnom svetu Konorova mama prolazi kroz treću po redu rundu hemoterapije. Opet joj je opala kosa, opet povraća i Konor opet doručkuje i sprema se za školu sam. U školi je ponovo sam, jer ne može da podnese sažaljive i šuplje poglede svojih vršnjaka. I onda dolazi vreme za svakodnevnu torturu pod imenom Heri. Da li je to bio udarac u stomak, rasečena usna ili nešto treće, više nije ni bitno. Konor nema osećanja prema tome. Previše je iznuren od noćne more. Nije onda bilo iznenađujuće kada je budan dočekao pojavljivanje novog čudovišta, čudovišta koje je zauzimalo oblik drveta tise koje je godinama stajalo na brdu Konorove kuće i odlučilo da se ove noći odmetne i prohoda. Konor se nije uplašio ni ovog čudovišta, on je video i strašnije stvari. Ipak, ovo čudovište i nije tu sa svrhom da prestravi Konora, bar ne svojim izgledom. Ne, ovo čudovište želi nešto daleko strašnije – istinu.

U narednim danima, nakon jednoličnih dana u školi, bake čije ga prisustvo nervira i mame koja je nekad previše slaba da bi govorila, u 00:07, čudovište će bez kašnjenja dolaziti do Konorovog prozora, i pričati mu po jednu priču. Dogovor je da će čudovište ispričati Konoru tri priče, ali te priče dolaze sa cenom za koju je čudovište svesno da je visoka, a to je da četvrtu priču mora ispričati Konor. Mora ispričati istinu koju poriče da zna, ali i on i čudovište znaju da je poricanje uzaludno, da će vreme za četvrtu priču doći i biće grozno i bolno, ali neophodno. Jer, istina oslobađa, ali ne dolazi po maloj ceni.

Iako spada u kategoriju tinejdž literature, ne preporučujem odraslima da ovu knjigu čitaju u javnosti, posebno onim samosvesnim koji se boje pokazivanja emocija (u obliku suza a možda i tihog jecanja),  jer to je upravo ono što će ova knjiga u čitaocima izazvati u toku samog čitanja, a ako ste skloni introspekciji, kada završite poslednju stranu buljićete u jednu tačku bar pola sata i krenuti malom zamišljenom lopaticom da kopate po svojoj podsvesti i prošlosti, da tražite greške, neodbolovane momente i sve one istine koje niste znali da postoje. Što se same priče romana tiče, ona će ostati u vašoj glavi nešto duže od pola sata, otprilike jedan životni vek.

piše: Kadira Huseinović


Naslov originala: Patrick Ness – A Monster Calls

Godina izdanja: 2013 za srpsko tržište

Izdavač: Orfelin izdavaštvo

Broj stranica: 216