Drama, Istorijski

Rafel Nadal – Prokletstvo porodice Palmizano // Dva svetska rata kroz oči juga Italije

By In

Prvi i drugi svetski rat predstavljaju nepresušan izvor tužnih priča, i čini se da je dovoljno smestiti roman u jedan od ova dva rata i zagarantovan je uspeh. Ipak, u moru ratnih romana, malo je onih koji su zaista vredni i koji bude tu neku ratnu, bolnu emociju. Ono što je ipak, i pored hiljadu ovakvih romana, teško jeste stvoriti jednu posebnu atmosferu i napisati nešto o čemu publika nije puno čitala. Jedan takav roman je Prokletstvo porodice Palmizano, koji iako nema neku veliku književnu vrednost, predstavlja štivo koje je pre svega interesntno i drugačije. Kako je to ovaj roman drugačiji od drugih ratnih romana i da li ga treba pročitati?

Kako ne bih kvario ovaj roman, reći ću ukratko o čemu se radi. Smešten u jugu Italije, Prokletstvo porodice Palmizano obuhvata dva svetska rata, kao i period između njih. Kao što sam naslov govori, u središtu je porodica Palmizano, koja nakon Prvog svetskog rata doživljava kolaps, i prezime im je na samrti jer je čak dvadeset muških predstavnika porodice umrlo. Naime, poslednji živi član ove porodice umire u ratu i za sobom ostavlja svoju trudnu ženu Donatu. Kada se Donata porodi, i rodi Vitantonia, ona će se uplašiti da će i on jednog data biti žrtva porodičnog prokletstva. Kako bi se oslobodila toga, ona će zameniti Vitantonija po rođenju, te će mali dečak biti odgajen kao brat blizanac Đovane Konvertini, i živeće jedan potpuno drugačiji život u Apuliji. Ipak, kada Drugi svetski vrat pokuca na vrata, čitaoci će shvatiti da zajednički život Vitantonija i Đovane neće biti moguć, te će nakon nekoliko godina zajedničkog odrastanja biti razdvojeni, što će rezultirati jednom tužnom ali vrlo realnom životnom pričom.

Prokletstvo porodice Palmizano je roman koji je drugačiji pre svega po mestu dešavanja radnje. Retko kad imamo mogućnost da čitamo o jugu Italije, a kada imamo, to sigurno nije vreme dva svetska rata kao i period između. Rafel Nadal jako lepo opisuje život u ruralnoj Italiji – o maslinama, trešnjama i vinogradima, i ceo istorijski kontekst Francuske i Italije za vreme Drugog svetskog rata je zaista opisan na vrlo lep način. Vrlo je bitno čitati o drugim kulturama i nekim davnim vremenima u ne toliko popularnim predelima, jer je cilj čitanja knjige sem uživanja i dobre priče svakako naučiti nešto novo i otputovati u neko drugo vreme i na neko drugo mesto. Opet, s druge strane imamo priču koja podseća na sapunicu. Iako su možda ovakvi momenti bili možda mogući i realni u to vreme (što svakako ne znamo), na momente se čini da gledamo neku špansku seriju što svakako može pokvariti celokupni osećaj.

Ovaj roman je svakako i roman odrastanja, odnosno coming-of-age roman. Pratimo priču malog Vitantonija od svojih prvih pa sve do odraslih dana, a to zaista nije jednostavno napisati. Likovi su zaista lepo razrađeni, a kada se sve to ukombinuje sa dobro istraženim istorijskim činjenicama, dobijamo roman koji vredi pročitati. Na sve to, roman obiluje istinitim istorijskim činjenicama, što je svakako interesantno čitati, posebno ako volite ratne romane. Imajte na umu da roman počinje na jedan vrlo dinamičan način, onda nailazmo na jedan malo monotoniji deo da bi opet postao interesantan kada krene Drugi svetski rat. Da li je to piščeva greška ili samo činjenica da je idilični život između dva rata možda malo monotoniji za čitanje u odnosu na ratove?

#PRESUDA: Iako je priča prilično sapuničasta, istorijski kontekst romana i sam način na koji je Nadal razradio likove je za svaku pohvalu. Iz tog razloga Prokletstvo porodice Palmizano je odlično štivo za one koji najviše uživaju u ljubavnim i porodičnim limunadama – ovaj roman će svakako biti jedno dobro i malo kvalitetnije osveženje. Sa druge strane, ukoliko volite da čitate zaista kvalitetnu književnost, biće Vam odlična razonoda za vreme nekoliko kišnih dana. Ako na sve to volite Italiju i želite da malo više prostudirate o tome kako je tamo bilo za vreme Prvog i Drugog svetskog rata, ova knjiga od tristotinak stranica je super ideja.


Naslov originala: Rafel Nadal – La Maldición de los Palmisano

Izdavač: Vulkan izdavaštvo

Broj strana: 292