booklist

#RETROSPEKTIVA – Knjige koje su obeležile 2016. godinu

By In

christmas-books-wrapped-gifts

Sad dok sedim i slušam različite top liste najboljih pesama ove godine, shvatio sam da bi bio red da napravim i retrospektivu najboljih knjiga ove godine. Onda shvatim da to možda i nije baš fer, jer svako od nas ima različit ukus što se tiče književnosti, pa odlučim da napravim listu knjiga koje su na neki način obeležile prethodnu godinu. Mislim da je ovo prva, posle mnogo godina, za koju svi možemo da se složimo da je bila – u nedostatku bolje reči – baš sranje. Osim toga što smo izgubili muzičke velikane kao što su Dejvid Bouvi i Prins, izgubili smo i dva književna velikana i to u razmaku od samo par sati – Umberta Eka i Harper Li. Od 4 navedena imena, 3 smo izgubili u toku prva dva meseca 2016. godine, tako da zaista ne znam šta smo i mogli očekivati od ove godine. Elem, 2016. je imala svoje bisere, bar u vidu književnosti. Izdato je dosta dobrih romana, i dosta je i prevedeno na srpski jezik u rekordnom roku, što je zaista dobro. Ne mogu da kažem da je u književnom smislu ova godina bila bolja od prethodne, ali se zaista nadam da će nam 2017. doneti mnogo sreće i ljubavi, dobre muzike, dobre literature i da će se vesti o smrti velikih zvezda u medijima pojavljivati u mnogo manjem broju nego ove godine. Pogledajte šta je to obeležilo 2016. godinu u svetu književnosti (ponavljam, ovo ne znači da su ovo najbolje knjige ove godine – to odlučite Vi.)

SVET

Bez premca najprodavanija i najiščekivanija knjiga ove godine je bila Harry Potter and the Cursed Child (koja je kod nas prevedena kao Hari Poter i ukleto dete), a ovaj scenario pozorišne predstave je i na prvom mestu najboljeg književnog sajta današnjice, GoodReads. Iako je knjiga naišla i na negativne kritike, mogu da kažem da je ovo  knjiga koja me najviše usrećila u toku prethodne godine. Možda zato što sam okoreli Poterovac, ne znam. Ono što je bitno za ovu knjigu je da ona ne može da se posmatra kao roman, jer nije. Ukoliko niste upoznati sa pozorištem i pisanjem scenarija, nećete biti zadovoljni knjigom. Meni se, sa druge strane, svidela priča jer nisam očekivao ništa što se može porediti sa prethodnim romanima o Hariju Poteru – sve sam posmatrao kao eksperiment koji će me na nekoliko sati vratiti u taj magijski svet, i ona je uspela sve to da uradi.

Kada je reč o konkretnim romanima, tu su dva romana koja su osvojila srca kritike i publike. Kritičari su odlučili da je najbolji roman prethodne godine bio The Sellout pisca Pola Bitija, i dodelili su mu najprestižniju britansku književnu nagradu Buker. Publika se, pak, oduševila romanom The Girls od Eme Klajn, knjigom koju možete pronaći u svim Laguninim knjižarama pod nazivom Devojke, a uskoro ćete o knjizi i naširoko imati prilike da pročitate na Bukmarkiću. Svi ljubitelji crnačke književnosti (a i sebe ubrajam u tu grupu) odlučili su se za roman Homegoing od Ja Džasi, a roman na srpskom, Povratak kući, možete takođe pronaći pod okriljem izdavačke kuće Laguna.

Dokaz da je ove godine Laguna izdavala najbolju literaturu je i roman Visoke planine Portugalije, Bukerovca Jana Martela (koji je nama poznat po klasiku Pijev život). The High Mountains of Portugal je njegov povratnički roman koji je osvojio mnoge (uskoro prikaz na blogu), a tu je i novi roman popularnog američkog psica Dona Delila, Zero K.

SRBIJA

Iako su se neke izdavačke kuće zaista trudile da dovedu u Srbiju ono što se čitalo u svetu, srpska lista je malo drugačija. 2016. godinu su u Srbiji obeležili romani Islednik Dragana Velikića, roman za koji je pisac dobio Ninovu nagradu za književnost, a tu je i Jelena Bačić Alimpić sa trećim delom trilogije Kazna za greh – Molitva za oproštaj. Iako bar 40% srpskog čitalaštva ima štošta protiv književnosti Jelene Bačić Alimpić isključivo iz razloga što je spisateljica radi(la) na TV Pink, moram da pohvalim njen stil pisanja i njene romane koji, iako donekle patetični, imaju neku književnu vrednost, i nikako ih ne možemo ubaciti u isti koš sa romanima drugih srpskih kvazi-spisateljica kao što su Žana Poliakov ili Vesna Dedić Milojević. Alimpićka zaista zna da stvori posebnu atmosferu i da koristi dobar jezik, svidelo se to nama ili ne. Mislim da je vreme da prestanemo sa predrasudama, i da sagledamo stvari realno – a verujem da svi oni što kritikuju romane pomenute spisateljice nisu pročitali ni stranicu njenih romana.

Zatim, tu su bile i dve knjige koje možda i nisu po mom ukusu, ali su svakako obeležile godinu. To su Kako biti Parižanka gde god da si (o kojoj zaista nemam visoko mišljenje, ali ste verovatno mogli da je vidite na Instagramima devojaka koje slikaju kafu, knjige i nove nokte), i roman prvenac poznate blogerke srednjoškolke Marije Žeželj, Moj slatki život. O ovom romanu nemam loše mišljenje, jer zaista mislim da je izuzetno nevin i sladak, posebno za mlađe tinejdžerke koje vole novosadsku blogerku. Poručujem svim majkama ovakvih tinejdžerki da ovaj roman ne zabranjuju svojim klinkama iz hira, već da dopuste deci da imaju idola koji je normalan. Da li biste više volele da se ugledaju na starlete koje su preplavile ovu godinu?

Kao poslednje romane ću izdvojiti knjigu Dalas ’63 Stivena Kinga koji je u Srbiji dosta dobro prošao, ali to je verovatno zbog popularne TV serije 11.22.63 koja je bila hit ove godine. Drugi roman je Dok nisam srela tebe od Džodžo Mojes, koji je takođe ekranizovan. Oba romana su izdata od strane izdavačke kuće Vulkan, a to su ujedno i dva romana od vrlo malo dobrih koje je ova izdavačka kuća izdala ove godine. Zaključak je da mi Srbi baš volimo da kupujemo knjige popularnih ekranizacija i onda se hvalimo kako smo pogledali film a i pročitali knjigu.

Posebno moram da pohvalim izdavačku kuću Booka koja je izdala hit roman od prethodne godine spisateljice Loren Grof, a on kod nas nosi naziv Suđaje i furije. Ovaj roman je definitivna preporuka za sve ljubitelje savremene književnosti, i bio sam van sebe od sreće kad sam video da postoji izdavačka kuća koja je videla kvalitet i vrednost ovog romana.


Iako možda slabija od prethodne godine, daleko od toga da 2016. nije imala svojih dobrih književnih momenata. Moram da pohvalim izdavačke kuće Booka i Laguna jer su ove godine zaista objavili odlične romane – i bilo koji roman da kupite (posebno od prvopomenute kuće koja je, iako ne toliko popularna, savršena za sve romane savremene književnosti), nećete pogrešiti. Ja sebi obećavam da će blog sledeće godine da sadrži mnogo više materijala, jer sam shvatio da sam malo utanjio poslednjih meseci 2016., a Vi sebi obećajte da ćete više čitati.

Pratite Bukmarkić i sledeće godine.
Srećna Nova 2017. godina i Božićni praznici!