Drama, Komedija

Salman Ruždi – Kuća Goldenovih // Od Trampa, preko Džokera, do parabole moderne Amerike

By In

Pisati recenziju za bilo koji roman Salmana Ruždija vrlo je komplikovan proces, prvenstveno zbog specifičnosti njegovih romana i žanrovske problematike. Naime, Salman Ruždi poznat je po magijskom realizmu, odnosno stilu pisanja u kom se nerealne stvari i dešavanja posmatraju potpuno normalnim; ali izgleda da je Kuća Goldenovih, njegov prvi roman nakon Dve godine, osam meseci i dvadeset osam noći iz 2015. godine, suv realizam. Vrlo je bitno da na samom početku razgraničimo publiku koja ovaj roman može pročitati. Ukoliko niste upoznati sa opusom Salmana Ruždija i njegovim žanrom, ili niste fan ovakve vrste literature, možete odmah preskočiti ovaj roman, jer postoji mogućnost da nije za Vas. Ruždija zaista ne bi trebalo da čitaju ljudi koji ne cene i ne vole ovakvu vrstu literature, koja je, svakako, vrlo konfuzna i čudna.  Kuća Goldenovih ipak predstavlja, kao što sam pomenuo, njegov povratak na klasičan realizam, ali on u svojoj biti ima neku drugu, skrivenu temu, a to je parabola modernog američkog društva. Na koji način se Ruždi bavi ovim pitanjem?

Pre svega, hajde da kažemo neke osnovne stvari o Salmanu Ruždiju, verovatno piscu sa jednom od najfascinantijih priča. Rođen je u Indiji, a čitav život je proveo u Britaniji. Dobitnik je Bukerove nagrade za svoj roman Deca Ponoći (1981) a 2008. godine je dobio Bukera Nad Bukerima, odnosno nagradu za najbolji roman koji je dobio Bukera. Posebno je poznat i zbog kontroverznog romana Satanski stihovi (1988) zbog kog je tadašnji iranski ajatola pozvao sve muslimane širom sveta da ubiju ovog pisca, pa je tako njegov ulazak u bilo koju muslimansku zemlju i dan danas, 30 godina nakon objave romana, zabranjen. Kuća Goldenovih je njegov trinaesti roman, a između ovih romana izdao je i dve knjige za decu i tinejdžere – Harun i more priča, i Luka i vatra života, o kojoj sam pisao na blogu pre 3 godine.

U središtu romana je priča o Neru Goldenu. Nero Golden je osoba koja se doselila u Ameriku pod tajanstvenim okolnostima, preuzela novi identitet i preselila se u jednu velelepnu kuću. On je otac tri sina – Dionisa, Apuleja i Petronija. Iako su bolesno bogati, prilično je evidentno da su Goldenovi pobegli iz prethodne države. Petronije je vrlo uspešan tvorac video igrica, Apuleja je uspešan umetnik, dok se Dionisus bori sa rodnim identitetom. Rene, koji je narator ove priče, je budući režiser, koji shvata da bi bilo odlično napraviti dokumentarac o životu Goldenovih. Rene dosta podseća na Nika Karaveja iz Ficdžeraldovog Getsbija – on nije protagonista romana, nego služi tu kao spona između priče i čitaoca; on je jedna vrsta špijuna zbog kog smo tu gde smo.

Roman počinje u trenutku kada je Barak Obama izabran kao predsednik Sjedinjenih Američkih Država, a završava se osam godina kasnije, veče pred naredne izbore, na kojima je jedan od dva predsednička kandidata osoba koja sama sebe naziva Džoker. Džoker ima zelenu kosu, belu kožu i crvena usta – identično kao njegov imenjak iz filmova o Betmenu. Ipak, Džoker predstavlja metaforu za Donalda Trampa. On je takođe jedan vrlo surov političar (koji zapravo nije ni političar) čija je kandidatura podelila Ameriku na dva dela. Ipak, i u Nerovom liku postoje dosta ’’trampovskih’’ karakteristika – on je takođe čovek velikog bogatstva i oženjen je prelepom Ruskinjom.

Ono što Kuća Goldenovih krije u sebi sem referenci na Trampa, Džokera i Ameriku jeste mnoštvo referenci na pop kulturu. Isto tako bavi se pitanjima pripadnosti, bežanja od sudbine i identiteta – nešto po čemu je sam Ruždi i te kako poznat. Iako su kritička mišljenja podeljena kada je reč o ovoj knjizi, sigurno je da je ovo roman koji se neće dopasti svakom. Na momente je jednostavno previše, što može zbuniti sve one koji su navikli na jednolične priče u kojima nema mesta za metafore.

Da li je ovo roman za Vas? Verujte mi da ne znam, to sve zavisi od Vaših preferencija. U svakom slučaju, ovaj roman je zanimljiv. Da li možete da preživite bez ovog romana? Svakako. Ali ako ste ljubitelj Ruždijeve literature, volite drugačija viđenja na modernu Ameriku i ne volite Donalda Trampa,  – onda Vam se možda i svidi. Isto tako, ukoliko ste osoba koja ne čita knjige nego ih kupuje zbog korica – onda možete odmah ovu knjigu staviti u korpu jer je dizajn ove knjige savršen. Na kraju krajeva, tu je Ruždijeva proza da ulepša svačiji dan i bilo koju priču, tako da, ako ništa drugo, imamo njegove savršene rečenice i opise.

pisac Salman Ruždi / fotografija: Times Magazine

Naslov originala: Salman Rushdie – The Golden House

Izdavač: Vulkan izdavaštvo

Broj stranica: 374