Misterija, Triler

Sandra Braun – Ne veruj nikome // Paranoja je nekad najkorisnije osećanje

By In

NE-VERUJ-NIKOME--000074226254192Brit Šeli je atraktivna, slatka i voljena novinarka u usponu. Prava zvezda čarlstonskog Kanala 7. Osim lepote i šarma Brit poseduje i pravi novinarski njuh i uvek razmišlja gde će i kako zgrabiti dobru priču. Lov na novu priču  bio je glavni razlog njenog sastanka sa Džejem Berdžesom, dugogodišnjim prijateljem i nekadašnjim ljubavnikom. Kada se Brit narednog jutra probudila pored Džeja, prvi osećaj koji je obuzeo je stid i zbunjenost. Znala je da nije nameravala da provede noć sa njim, i nije joj bilo jasno kako je do toga došlo. Pokušavala je da se seti događaja iz prethodne večeri ali um joj je bio potpuno prazan. Ipak, stid i zbunjenost nisu ono što će obeležiti ovaj dan. Naime, kada se vratila u spavaću sobu nakon što je pokupila svoju garderobu rasutu po stanu, htela je da probudi Džeja. To nije bilo moguće. Džej je bio mrtav. Izbezumljena i prestravljena, Brit se obratila čarlstonskoj policiji samo da bi za dva sata postala glavna osumnjičena za Džejevo ubistvo.

Brit ipak nije jedina osoba kojoj se život promenio za jednu noć. Rajli, nekadašnji vatrogasac, srećan i uspešan, doživeo je gubitak karijere, verenice a i prijatelja, sve za jednu noć, koje se, isto kao i Brit uopšte nije sećao. Pet godina je živeo u samoodabranom izgnanstvu, ali videvši vest o Brit, koja je pet godina ranije nesrećnim slučajem bila jedna od učesnika u njegovoj propasti, Rajli reši da izađe iz senke i potraži odmazdu za nepravdu koja mu je načinjena. A Brit će biti savršeno oruđe a i saveznik za to. Uzbudljivim spletom okolnosti Rajli će doći do Brit i zajedno će krenuti u borbu protiv nekih od najvećih čarlstonskih moćnika, oboje rešeni da dođu do istine o događajima koji su im uništili život.

Ne Veruj Nikome je roman pun akcije, suočavanja sa opasnošću, paranoje i detektivskih igara. Sandra Braun je kroz sve to uspela da na vrlo sofisticiran i elegantan način prožme i dozu erotike, jer sama reč triler (AmE- thriller) označava oduševljenje i uzbuđenje. Roman se izuzetno brzo čita i kada ga jednom uzmete u ruke nećete verovati kojom brzinom okrećete stranice, željno iščekujući i nagađajući konačni rasplet. Ukoliko ste voleli igru Cluedo, i volite da predviđate krajeve filmova, ovo je knjiga za vas, i tačno kada budete mislili da ste sve shvatili, otkrićete da vas je amaterski detektivski njuh izdao, i na samom kraju bićete oduševljeni načinom na koji vas je Braun naterala da budete puni sebe misleći da ste već na početku shvatili sve, i da zaista ne možete nikom verovati, pa eto ni sopstvenom sudu.

Što se tiče samog načina pisanja, male zamerke se mogu upititi na račun upotrebe klišea i kliše rečenica u pojedinim delovima, kao i u preekstenzivnim opisima prostora i ljudi, što može biti monotono na trenutke, ali s obzirom da je reč o trileru, razumljiva je upotreba klišea kao i predugih opisa jer su oni tu u službi stvaranja i nagomilavanja tenzije i neizvesnosti. Sve u svemu, dobro štivo za hladne zimske dane, jer ova knjiga će sigurno pojačati temperaturu i adrenalin u čitaocima.

piše: Kadira Huseinović


Naslov originala: Sandra Brown – Smoke Screen

Izdavač: Vulkan izdavaštvo

Godina izdanja: 2015 za srpsko tržište