Horor, Triler

Stiven King – Mizeri // Neki ljudi nisu onakvi kakvim se predstavljaju

By In

mizeri-stiven-king-475006Zamislite da radite nešto što volite, i da imate plan kako želite da to izgleda. E sada zamislite da Vam život zavisi od toga da li se to nekome dopada, znajući da Vaš život leži u rukama upravo te, naizgled nebitne osobe. To će biti mnogo lakše zamisliti nakon pročitanog ovog romana. Mizeri Stivena Kinga, maga horor romana, koji je izdat davne 1988. godine predstavlja pravi slatkiš za sve ljubitelje ovog žanra, jer budi najdublje emocije. U toku prvog štampanja roman je prodat u više od 400,000 kopija, a sada, zahvaljujući Vulkan Izdavaštvu i ponovnom štampanju svih Kingovih romana za naše tržište, i stare i nove generacije imaju priliku da pročitaju ovaj svetski bestseler broj jedan.

Roman Mizeri počinje saobraćajnom nesrećom. Pol Šeldon, uspešni pisac koji je slavu stekao istorijskim romanima o glavnoj junakinji Mizeri (koje zapravo piše kako bi finansirao njegove ”prave” pisanije) kreće da dostavi izdavaču svoj poslednji roman kada naprasno ima saobraćajnu nesreću. On biva spašen od strane Eni, žene koja je radila kao medicinska sestra a sada se izjašnjava kao najveći fan Šeldonovih romana o Mizeri. Iako ga neguje i pomaže mu da ponovo stane na noge, sve se menja kada Eni pokaže svoje pravo lice kada sazna da je Pol ubio Mizeri u svom poslednjem romanu. Ona ni po koju cenu neće pristati da se pomiri sa Mizerinom smrću, te će pokušati da natera Pola da promeni kompletnu radnju svog poslednjeg romana – na izuzetno užasne načine.

Ne postoji bolji pisac romana strave i užasa, i ta njegova reputacija je zarađena sa razlogom. Roman Mizeri piše kratkim poglavljima, dugačkim pauzama, kratkim ali efektnim rečenicama, i koristeći tzv tok misli, koji na momente može biti vrlo težak za razumeti, ali svakako doprinosi užasnoj atmosferi i paranoji što je zapravo i krajnji cilj ovog romana. Stiven King je uspeo da od jedne priče napravi dve vrste horora – prva je ona očigledna, horor u bukvalnom smislu te reči sa grotesknim scenama nasilja i krvi, koje će Vas zaista naterati da se naježite. Ona druga vrsta horora je psihološka – s obzirom na to da je Pol Šeldon većinu vremena sam zatočen od strane lude Eni, njegove misli i mašta zaista mogu da učine svašta što dodatno doprinosi crnoj atmosferi romana. Na kraju krajeva, opšte je poznato da se King trudi da ne zaboravimo da se u ljudskoj psihi događaju najstrašnije stvari.

Utisak je da je Pol Šeldon lik koji je stoprocentno Kingovski, i da mnogo i podseća na samog pisca (obojica su i pisci), i samim tim možemo da zaključimo da je Pol Šeldon lik koji je do poslednjeg detalja odlično razrađen i dosta ubedljiv. Eni je takođe odlično razrađena ali ipak malo slabije, s tim što je sama priroda Eni i njen postepeni prelazak od umiljate medicinske sestre do monstruma vrlo zastrašujuć.

Mizeri je roman koji bih preporučio svima, posebno onima koji uživaju u ovom žanru. King je ovim romanom dokazao koliko je dobar pisac, i to ne samo horor romana, već je dokazao da i odlično piše istorijsku ljubavnu fikciju. Oba glavna junaka su opisana na najbolji mogući način, i bilo ko od njih dvoje može biti upravo Vi. Ili neko koga poznajete.

A kada pročitate roman, odmah pogledajte film iz 1990. koji je urađen po romanu sa Džejmson Kanom i Keti Bejts (koja je za ovu ulogu dobila prestižnu nagradu Oskar u kategoriji Najbolja glumica).


Naslov originala: Stephen King – Misery

Godina izdanja: 1988., 2015 za srpsko tržište

Izdavač: Vulkan Izdavaštvo

Broj stranica: 310