Misterija, Triler

Stiven Votson – Pre nego što zaspim // Jedan zaboravljeni život

By In

Ljudski mozak, besprekorno usklađen, i dalje predstavlja najveću misteriju ljudskog organizma. Neurotransmitori, sinapse, nervi, su samo šrafovi perfektno sklopljeni u najveličanstveniju mašinu ikada. Ali da bi se sklad narušio potrebno je malo, jedan delić sekunde, jedan tren, dovoljan da uništi sve, prošlost i budućnost, godine i decenije, ceo jedan život.
Kristina Lukas, spisateljica iz Londona, već dvadeset godina se svako jutro budi misleći da je dvadesetogodisnja devojka, ali odraz u ogledalu i burma na ruci joj pokazuju da je zapravo sredovečna, udata žena. Uzrok toga je nesreća koja je ostavila trajne posledice na njen mozak i prouzrokovala amneziju, tako da Kristina ne može da skladišti sećanja duže od jednog dana. Svako jutro muž Ben joj priča istu priču o njenom životu, jednu dobro ukomponovanu izmišljotinu. Život joj je rutina, koje se ona ne seća, ponavlja je skoro identično, ali uvek kao prvi put. A uveče leže, pamteći samo jedan dan, zaspi i sve ponovo zaboravlja.

Monotoniju razbija poziv doktora Neša, koji joj predlaže da vodi dnevnik, u tajnosti, skrivajući ga od muža. Ona nije sigurna ni u šta, zbunjena i izgubljena, bez mogućnosti da veruje samoj sebi i sopstvenom umu, ona se upotpunosti oslanja na dnevnik. U njemu svakodnevno beleži događaje i susrete, čuvajući ih od zaborava. Vremenom otkriva istinu, tešku i gorku, ali jedinu pravu, istinu o svome životu, ljudima i događajima iz prošlosti i sadašnjosti. Kroz celu knjigu se provlači Kristinino pitanje: „Da li mogu da verujem Benu?“ Da li je laže da bi joj učinio život lakšim, ne nanoseći joj bol iznova i iznova, ili laže jer njemu tako više odgovara, da bi je sprečio da otkrije istinu? Želi da mu veruje, ali svakog dana saznaje deliće svog života koji se ne uklapaju sa njegovom pričom. Popunjava praznine i rupe, sklapa kockice, ali put do potpune spoznaje nanosi joj bol i patnju, ostavlja modrice i rane.

Triler koji nas navodi da se zapitamo da li se možemo osloniti na svoje pamćenje, ako se ono može izbrisati svake sekunde. Koliko je ono tačno, a koliko je plod naše mašte? Kako se možemo uzdati u nekoga? Biti sigurni da je iskren? Kada je laž privlačna, kada nas obmani i ubedi da je ona pravi izbor? Kako možemo verovati?

Stiven Votson (takođe poznat po romanu U drugom životu) briljira u ovom bestseleru, daje nam uvid u ljudski mozak, njegove delove i njihove funkcije, upozorava nas na njegovu nesigurnost i netačnost, njegovu sposobnost da izvrne i zaboravi. Da izbriše, zaturi i možda nikada ne pronađe. Naučiće vas da se ne oslanjate na sopstvena sećanja i um. Naučiće vas da ne verujete nikome.

piše: Jelena Kajtes


Naslov originala: S. J. Watson – Before I Go to Sleep

Izdavač: Vulkan izdavaštvo

Broj strana: 320