Istorijski, Publicistika

Suzan Vajs Bauer – Istorija starog sveta // Tri toma istorijskih lekcija na interesantan način

By In

Koji Vam je bio omiljeni školski predmet? Da li je istorija bio predmet koji ste voleli ili koji ste mrzeli? U svakom slučaju, u koju god kategoriju da spadate, nikad nije dosadno čitati nešto o drevnim civilizacijama, prvim carstvima i prvim vladarima. Posebno ako se ta istorija čita iz nečega što nije školski udžbenik – tada je sve interesantnije. Američka spisateljica Suzan Vajs Bauer je, u tom maniru, napisala trilogiju Istorija starog sveta, koji na potpuno drugačiji način pokušava da nam dočara dane o kojima malo možemo da čitamo. Ovo je knjiga koja je započela niz knjiga koje je Bauer napisala, dok će knjige Istorija srednjeg veka i Istorija renesansnog sveta zaokružiti ceo proces. Ali počnimo od samog početka.

Istorija starog sveta u tri toma predstavlja savršeno putovanje kroz ranu istoriju za sve zaljubljenike u ovaj vremenski period, gde je početna stanica kolevka civilizacije – drevni Sumer a krajnja Zapadno Rimsko carstvo na čelu sa prvim hrišćanskim carem – Konstantinom Velikim.

Prve civilizacije, prvi tom u ovoj trilogiji nas vodi kroz začetke civilizacije počevši od Plodnog meseca – oblasti oko reka Tigar i Eufrat, preko Egipta, Sredozemlja pa sve do Indije i Kine. Vodeći se principom da piše samo na osnovu istorijskih dokumenata, Bauer daje detaljan uvid u prve dane civilizovanog društva. Iako naizgled obimna, knjiga je podeljena na kratka poglavlja koja su posvećena kratkim vremenskim periodima svake oblasti, gde su na krajevima svakog poglavlja date vremenska paralele podudarajućih događaja različitih civilizacija koje nam zaista omogućavaju da steknemo jasniju sliku ovog drevnog perioda. Dodatna olakšica su i detaljne mape sa ucrtanim svim pomenutim gradovima i regijama iz datog poglavlja, jedna velika pomoć za sve one koji su zainteresovani i za preciznu geografsku lokaciju. Takođe, umesto da se fokusira na različitosti i jedinstvenosti svake pojedine civilizacije, Bauer nam kroz poređenja naizgled nepovezanih naroda koji su se razvijali u istom vremenskom periodu, predočava njihove sličnosti, najviše se fokusirajući na inovacijeu u pogledu upravljanja i vladanja. Ovakav novi osvrt na istoriju nam omogućava da uvidimo dosta više sličnosti među prvim narodima  u pogledu njihovog napretka I formiranja modernih kultura.

Iako se radi o štivu koje za zadatak ima da nam omogući istorijski pregled drevnog perioda, koji se na prvu ruku čini da će biti udžbeničkog tipa, Bauer uspeva da izbegne ovaj stereotip i isporuči nam knjigu laku i zabavnu za čitanje protkanu njenim suptilnim smislom za humor i ironijom – nešto što ne biste očekivali od pisca istorijskih knjiga.

No, iako autorka obećava da će se voditi dostupnim dokazima o narodima i kulturama o kojima piše, treba imati u vidu da je ovo ipak književno delo, ponekad više protkano mitologijom nego istorijski podrepljenim činjenicama te ga stoga tako treba i posmatrati-kao priču o začecima civilizacije, njihovim inovacijama i napredovanju koja je tu da nas provede kroz bitne istorijske trenutke i dočara nam ih u najboljem svetlu što definitivno i uspeva. I nemojte se uplašiti broja stranica, one su tu s razlogom, ipak je autorka postavila sebi zadatak da nas provede kroz tri kontineta i period od par hiljada godina.

Za sve one koji su željni jednog ovakvog detaljnog, a opet daleko od suvoparnog pogleda na rane dane civilizacije, ova knjiga je topla preporuka.

piše: Milana Škorić


Naslov originala: Susan Wise Bauer – The History of the Ancient World

Izdavač: Laguna

Broj strana: 494