svaštara

Sve što do sada znamo o predstojećoj seriji ”Gospodar prstenova”

By In

Piter Džekson verovatno nije mogao ni da sanja kakvu će popularnost steći trilogija Gospodar prstenova, bazirana na kultnim romanima Dž. R. R. Tolkina. Sada, 17 godina nakon izlaska filma i nakon 21 osvojenog Oskara, vraćamo se ponovo u Srednju Zemlju u novoj seriji.

Ko je to dobio mogućnost da Tolkinovu književnu magiju prebaci i na male ekrane, da li je to nešto što nam je u ovom trenutku trebalo i koja kompanija će je producirati su samo neka od pitanja koje možete pogledati dole:

Ko je tvorac serije?

U igri otkupljivanja prava na ovaj serijal bile su tri velike producentske kuće – Amazon, Netflix i HBO, ali je na kraju samo jedna pobedila.

Producentska kuća Amazon Studios će u saradnji sa Tolkien Estate, izdavačkom kućom Harper Collins i kućom New Line Cinema (koja je producirala i originalnu Gospodar prstenova trilogiju). Cena serije o kojoj se trenutno iza kulisa priča je milijardu dolara, što je definitivno čini najskupljom serijom do sada.

Kada možemo da je očekujemo?

Iako još uvek nismo dobili nikakvo zvanično obaveštenje, Amazon je u obavezi da krene sa produkcijom u narednih godinu i po dana. Ako sve bude išlo po planu, seriju ćemo možda moći da gledamo i u Novembru sledeće godine.

Koliko sezona će imati?

Amazon Studios se obavezao da će producirati 5 sezona serije Gospodar prstenova.

Da li znamo nešto o glumcima?

Još uvek smo daleko od tog momenta. Ipak, ser Ijan Mekelen, koji je igrao Gandalfa u originalnoj trilogiji, izrazio je želju da bude deo tima i za ovu seriju. Kada ga je Grejam Norton sa BBC radia upitao šta misli o seriji i da li će novi Gandalf hodati Hobitonom, on je odgovorio ”Kako to misliš novi Gandalf?” i takođe je dodao da još uvek nije prihvatio ponudu jer ponude još uvek nema. ”Gandalf je star 7000 godina, tako da ja baš i nisam star”, rekao je Mekelen.

Endi Serkis, glumac koji je glumio legendarnog Goluma u originalnoj trilogiji, izjavio je kako ne veruje da će dobiti ponudu da glumi u novoj seriji, ali da i ne vidi sebe u tom projektu. Izgleda da ćemo ipak morati da se naviknemo na novog Goluma.

O čemu će serija biti?

Iako se još uvek ne zna tačno sa preciznošću odakle će krenuti ova serija i kako će se priča razvijati, znamo da će jedan deo serije biti prikvel. U Tolkinovom slučaju, koji je napisao jednu celu istoriju naroda, ovo znači da ćemo možda ići i nekoliko stotina godina pre nego što je Bilbo poklonio Frodu prsten. S obzirom na to da se Rudnici Morije dosta pominju i u Gospodaru prstenova i u Hobitu, postoji mogućnost da ćemo malo detaljnije zaviriti u ovaj prostor. Druga ideja je da priča bude iz perspektive mladog Aragorna (jer u romanima Gospodar prstenova on već ima 87 godina). Iz tog razloga, Tolkinove knjige Deca Hurinova i Beren i Lutijen mogu poslužiti kao dobar početak za priču.

Da li neki kritikuju pravljenje serije?

Svakako da. Džon Ris Dejvis, glumac koji je tumačio predivnog patuljka Gimlija u originalnoj trilogiji, osudio je Amazon što je pokrenuo produciranje serije vrlo rano. Po njegovim rečima, Amazonu nije bitno da naprave seriju koja bi bila bolja od filma, nego da novac.

Da je malo vremena prošlo od filmova, jeste, i verovatno nam ne treba Gospodar prstenova serija još uvek. Ali da ćemo je gledati, svakako hoćemo.

 

Pročitaj i: Šta je uticalo na stvaranje ”Gospodara prstenova”?