Drama, Kratke priče

Svetislav Basara – Očaj od nane // Savršeno skuvan (o)čaj srpskog pisca

By In

ocaj_od_nane-svetislav_basara_vAko volite srpske klasike, pametne romane i očekujete mnogo više nego što današnja jeftina književnost pruža, požurite u najbližu knjižaru, jer Basara je skuvao odličan (o)čaj od nane. Očaj od nane je nova zbirka priča jednog od najpoznatijih i najcenjenijih pisaca današnjice u Srbiji, Svetislava Basare. Sastoji se iz dva dela –  prvi deo je izbor najboljih priča iz Basarinog opusa koji pokazuje sve odlike njegove postmoderne proze, dok drugi deo čine novije priče, napisane od strane zrelijeg Basare.

Prvo što moramo da razjasnimo je kome preporučujemo ovu knjigu. Basara ne piše limunade, pa predlažemo da na plažu ipak ponesete nešto lakše. Za Basaru je potrebno određeno raspoloženje – kada želite da pročitate nešto istinski kvalitetno, kada želite odličnu satiru i humor, kada želite da pročitate odličnu postmodernu priču upakovanu u nešto što izgleda kao dnevnik ludaka. Priče je potrebno čitati posvećeno, te se pomalo zamisliti da bismo shvatili o čemu on to zapravo priča…tj. da bismo shvatili šta mi to zapravo čitamo jer ponekad ono što jedna osoba piše nije isto onome što druga osoba čita. Svi interpretiramo priče na svoj način.

Da bismo razumeli Basaru potrebno je i životno i književno iskustvo, takozvana podloga, te će se zbog toga ova knjiga teško svideti tinejdžerima, njegove priče razumeće tek nakon bolje spoznaje sveta i književnosti.

U knjizi postoji 26 starih i 6 novih priča uz interesantan epilog kom će se državljani Srbije, svesni stanja u svojoj državi, od srca nasmejati. Ima priča koje su pomalo teške za čitanje, gde je Basara pomalo naporan, ali, na sreću, više je onih koje nas zabavljaju i teraju na razmišljanje. Izdvojiću Nepoznati detalji o smrti Miloša Crnjanskog i Poslednji dani i smrt Ive Andrićakao kao najintrigantnije, jer Basara piše o našim poznatim klasicima, naizgled skroz uvrnuto. Iz jednog intervjua koji je pisac dao za list Danas saznajemo da on smatra da se “oko njih dvojice, u poslednje vreme, okupilo  mnogo sumnjivih tipova. Naravno, ne mogu oni ništa naškoditi ni Crnjanskom ni Andriću i njihovim delima, ali jednostavno prave gužvu u ovoj našoj književnosti. Ovo nije nikakav pokušaj da se o njihovoj smrti govori iz drugog ugla, već je to osuda tih sumnjivih tipova”.

Ti sumnjivi tipovi, književni lešinari, usuduli su se da predstave Andrića kao masturbatora, a Crnjanskog kao erotomana i Basara im se sada sveti. Priča o Ivi Andriću je pravo remek delo – prepuna humorističkih opaski gde između ostalog vidimo Ivu Andrića kako, pred smrt, govori kako mu je muka od Srba i Hrvata koji pokušavaju da ga prisvoje, jer književnost je za njega nadnacionalna. I siguran je da bi prestali da rade to kada bi znali pravu istinu – da je on, Ivo Andrić, zapravo Jermenin!

Obe priče spadaju u grupu novih priča, koje se čine i zrelije i kvalitetnije od starih. Pročitajte knjigu ili barem pročitajte nove priče, jer Basara je beskrajno pametan i interesantan živi klasik, gotovo jednak samom Crnjanskom ili Andriću.  Ako volite srpske klasike, pametne romane i očekujete mnogo više nego što današnja jeftina književnost pruža, požurite u najbližu knjižaru jer Basara je skuvao odličan (o)čaj od nane.

piše: K.K.


Izdavač: Laguna

Godina izdanja: 2016

Broj stranica: 310