Drama

Tom Mičel – Sa tobom je sve moguće // Pingvini u književnosti

By In

sa-tobom-je-sve-moguce-000074228150154Knjiga predivnih korica pod naslovom The Penguin Lessons, nesrećno prevedenim na naš jezik kao Sa tobom je sve moguće, kolekcija je memoara 64-godišnjeg Toma Mičela, koji je kao dvadesetogodišnji nastavnik engleskog jezika putovao u Argentinu i usput spasao pingvina, napravivši od njega kućnog ljubimca. Priča o Huanu Salvadu, neobičnom ljubimcu pingvinu, prvenstveno je opomena ljudskom rodu da prestane da zagađuje planetu na kojoj ne živi sam, nego je deli sa drugim bićima koje su nemoćnije i koje ginu krivicom čoveka.

Sedamdesetih godina prošlog veka, kada je mladi Mičel započeo svoj put po Južnoj Americi, ogromne naftne mrlje na obalama ovog kontinenta usmrtile su neverovatan broj pingvina i negde masovnoj grobnici, na koju pisac nailazi, jedan pingvin je davao poslednje znake živote. Koliko je samo truda i vremena bilo potrebno ovom neiskusnom mladiću, koji ne zna ništa o pingvinima, da ga očisti, nahrani i pripitomi – da mu spasi život. I kada je konačno uspeo u tome, kada pingvin shvati da mu je Tom prijatelj, zajedno odlaze na koledž u Argentini gde mladić radi kao nastavnik, a pingvin postaje glavna maskota i najbolji prijatelj učenika i zaposlenih.

U nastavku knjige opisane su pustolovine i epizode iz vremena koje je Tom proveo sa pingvinom. To je topla priča o prijateljstvu između životinje i čoveka. Iskreno, počela sam da čitam knjigu ne znajući da je memoar i očekujući jednu od onih knjiga „i za decu i za odrasle“, koja se može čitati u bilo kom dobu, poput Malog Princa. Očekivala sam pingvina koji priča, koji čitaocima prenosi životne mudrosti, očekivala sam fantastiku. Međutim, ovaj pingvin ne priča. Ovo je običan pingvin koji je slučajno i ljubimac. I tek poneke reči su mu stavljene u usta (u kljun?) kada njegov vlasnik nagađa šta životinja misli, čitajući iz njegovog pogleda. Dakle, ako očekujete bajku ili basnu – ovo nije to. Ovo su memoari i ovo se zaista desilo.

Knjigu bih preporučila deci, onima koji vole da čitaju o životinjama, onima koji žele da saznaju malo više o Južnoj Americi, o geografiji, o političkoj situaciji u Argentini tih godina i naravno onima koji žele da saznaju nešto više o pingvinima. Svakako preporučujem ljubiteljima životinja a posebno neobičnih kućnih ljubimaca.

Ovom knjigom biće oduševljeni ljubitelji memoara, osobe koje vole da čitaju o neobičnim putovanjima i o još neobičnijim događajima na tim putovanjima. Južna Amerika je i dalje tamo gde je bila i pre 40 godina i uz malo više novca lako je možemo posetiti i upoznati, ali Tom Mičel nam govori o državnom udaru, inflaciji, teškom životu i nedaćama koje su Argentinu pogodile za vreme njegovog boravka tamo, te saznajemo iz prve ruke o tadašnjoj situaciji u ovoj zemlji.

Pored svega toga, tu je presimpatični pingvin koji uspeva da očara sve oko sebe, a znamo da će i Vas. Kako u tome uspeva i šta se na kraju desi s njim pročitajte u ovoj slatkoj knjizi.

piše: K.K.


Naslov originala: Tom Mitchell – The Penguin Lessons

Izdavač: Vulkani

Godina izdanja: 2016

Broj stranica: 228