booklist, svaštara

Ukoliko ste voleli ”Downton Abbey”, ovo su romani za Vas!

By In

mast-da-s6-icon-bgPosle šest sezona, popularna serija Downton Abbey (prevedena kao Dauntonska Opatija) je završena. Šest godina bili smo uz porodicu Kroli, od dana kada je Titanik potonuo, kroz bombe i haos koji je vladao tokom Prvog svetskog rata, pa sve do promena koje su usledile nakon njega. Ako je završetak serije ostavio prazninu i u Vašem srcu, i ako ste i Vi jedni od onih koji su jedva čekali novu sezonu ove savršene istorijske britanske serije – ovo su romani koji će Vam pomoći da ponovo osetite taj duh Britanije početkom XX veka.

Na žalost, niti jedan od ovih romana nije (još uvek) preveden na naš jezik, zato ću Vam pomoći sa linkovima gde možete da ih najjeftinije naručite na engleskom jeziku. Imajte na umu da je šiping knjiga sa linkova iz ovog posta besplatan!


1. Alison Malloney – Life Below Stairs

d84d4870-c78e-0133-7781-0e7c926a42af

Ukoliko ste više voleli ”donji sprat” kuće Krolijevih, odnosno više voleli da pratite živote sluga, onda je ovo roman za Vas. Life Below Stairs bavi se životima muških i ženskih članova posluge jedne bogate porodice početkom prethodnog veka.

Poručite ovde / $7,37 (trenutno na akciji)


2. Clare Clark – We That Are Left

2

Ovaj roman se bavi sestrama Džesikom i Filis koji pokušavaju da pokupe ostatke njihove porodice za vreme i nakon Prvog svetskog rata.

Poručite ovde / $10,75


3. Helen Simonson – The Summer Before the War

3Smeštena malo pre Prvog svetskog rata. priča romana The Summer Before the War se obrće oko jedne mlade nastavnice latinskog jezika koja dolazi u mali gradić na obali Engleske kako bi preuzela nova odeljenja. The Summer Before the War je totalno sveža knjiga, koja je izašla tek pre petnaestak dana.

Poručite ovde / $22,18


4. Judith Kinghorn – The Memory of Lost Senses

4Kao što same korice romana otkrivaju, The Memory of Lost Senses podosta budi istu atmosferu kao i serija Downton Abbey. U središtu ovog romana je mlada grofica Kora koja odlazi sa prijateljicom u predgrađe malog britanskog gradića kako bi pobegla od realnosti.

Poručite ovde / $10,77


5. Vita Sackville-West – The Edwardians

5Šta bolje dočarava određeni period nego roman napisan u baš tom periodu? The Edwardians je napisan 1930. godine i direktna je kritika tadašnjeg britanskog aristokratskog društva. S obzirom na to da je ovo buildungsroman (odnosno ”roman odrastanja”), radnja prati živote članova jedne aristokratske porodice koja živi u okolini Londona. Ovo su ujedno i memoari, tako da će utisak biti još veći.

Poručite ovde / $10,73


6. Fiona Carnarvon – Lady Almina and the Real Downton Abbey

6Književnica Fiona Karnarvon u ovom romanu otkriva priču Lejdi Almine, pete po redu grofice Hajkler zamka u Engleskoj – zamka koji je poslužio kao ideja za Dauntonsku Opatiju.

Poručite ovde / $13,84


7. Rosina Harrison – Rose

7Rozina Harison je u Englesku došla 1928. godine, i od tog momenta je 35 godina radila kao kućna pomoćnica za izuzetno temperamentnu gospođu Nensi Astor, prvu žensku osobu koja je bila član Engleskog Parlamenta. Ovo je Rozina priča.

Poručite ovde / $13,87


8. Jessica Felowes – The World of Downton Abbey

8Bratanica tvorca ove genijalne serije je pisac knjige koja će nam dati malo bliži uvid u celokupnu priču iz Dauntonske Opatije. Sa beleškama stvari koje su se dešavale iza kulisa, intervjuima sa glumcima i tajnama o tome kako je nastala ova popularna serija, The World of Downton Abbey je must-read za svakog fana.

Poručite ovde / $34,83

Takođe, još jednu knjiga koja je namenjena isključivo za fanove ove serije nosi naziv Upstairs and Downstairs, i možete je naručiti ovde po ceni od $24.83.