svaštara

Umetnost Maje Anđelou: Umetničke slike i najlepši citati

By In

5 18 2011 - OW Brunch

Maja Anđelou je jednom davno rekla da čovek ne može da istroši kreativnost, jer, što je više trošimo, više je dobijamo. Ona je bila legenda – pisac, neverovatan borac za ljudska prava, pesnik, glumica. Sve u svemu – bila je izvandredan umetnik, i takav se ne rađa često. Ono što je Maja Anđelou takođe bila, a što nas nikako ne čudi, je i kolekcionar umetničkih slika. 

Nakon njene smrti prošle godine, galerija Swann Auction je odlučila da kolekciju Maje Anđelou od 44 umetničke slike raznih umetnika kao što su Džejkob Lorens, Fejt Ringord i Romer Birden proda na aukciji koja je počela 9. septembra, a neka od dela mogu da se kupe i preko E-Baya. Do današnjeg dana, neke slike su dostigle cenu i od 1,3 miliona dolara, samo iz razloga što su pripadale ovom velikanu. Iako niko od nas koji smo uključeni u ovaj post (pišući ili čitajući) nećemo priuštiti niti jedan od radova iz njene kolekcije, Bukmarkić je sakupio fotografije slika kako bi bar na neki način mogli da uživamo u njima. Ispod svake slike je po jedan citat izvandredne Maje Anđelou, koji iako nema nikakve veze sa samom slikom, vredi pročitati i zapamtiti.

Moja misija nije samo da preživim, već i da napredujem; i to sa malo strasti, malo saosećanja, malo humora, i malo stila.

Možeš da me povrediš svojim rečima, možeš da me posečeš svojim očima, možeš da me ubiješ svojom mržnjom, ali ću ipak, kao vetar, da se izdignem.

Kada ti neko pokaže ko je, poveruj mu; prvi put.

Svi smo mi fascinirani lepotom leptira, ali retko kad uzimamo u obzir promene kroz koje je prošao da bi dostigao tu lepotu.

Uspeh je voleti sebe, voleti to što radiš, i voleti način na koji to radiš.

Imaj dovoljno hrabrosti da poveruješ u ljubav još jedanput, i uvek još jedanput.

Ako ja nisam dobra prema sebi, kako da očekujem da neko drugi bude dobar prema meni?

Želja da dotakneš zvezde je ambiciozno. Želja da dotakneš srca je mudro.

U životu možeš naići na mnogo poraza ali nikada ne smeš biti poražen. Zapravo, možda je bitno da naiđeš na poraze kako bi znao ko si, iz čega možeš da se izdigneš, kakav možeš da izađeš iz svega toga.